Ville Skinnari

Lisää harrastajia – vähemmän maksuja

Olen kirjoittanut ja puhunut paljon liikunnan, kulttuurin eli sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin merkityksestä. Pääministeri puhui meille valtion liikuntaneuvoston kokouksessa, että otetaan tavoitteeksi säästää miljardi euroa liikuntaa ja hyvinvointia lisäämällä. Se on hyvä tavoite.

Viime viikolla saimme asiantuntijatyöryhmämme mukaisen vastauksen hallitukselta. Harry Harkimon johtaman työryhmämme esitys uudesta 20 miljoonan euron rahoituksesta uudelle olympiarahastolle etenee. Tavoitteena on turvata nuoren ja lahjakkaan urheilijan polku aina maailman huipulle saakka. Rahoituksen ehtona on, että yksityinen sektori tulee mukaan vastaavalla summalla. Näin saamme Suomeen vihdoin parhaat ammattivalmentajat, lääkärit, fysioterapeutit ja muut asiantuntijat tekemään työtä yhdessä urheilijan kanssa. Toivottavasti uusi rahoitus tuo myös Lahteen ja Päijät-Hämeeseen mahdollisimman monelle nuorelle lahjakkuudelle mahdollisuuden keskittyä urheiluun. Urheilulukion ja koko koulusektorin pitää olla tässä aktiivinen ja hyvä kumppani ja sitä olemme olleetkin.

Tiistaina olin puhumassa Helsingissä Suomen Vapaa- ajan Kalastajien ja Kalatalouden keskusliiton yhteistyökokouksessa. En lämpene hallituspuolueiden halukkuudelle avata kalastuslaki uudestaan. Lakia uudistettiin vastikään ja olisi kohtuutonta tässä vaiheessa lähteä esittämään kalastusmaksuja yli 65-vuotiaille.
Toimin Suomen Vapaa-ajan Kalastajien puheenjohtajana. Järjestönä vastustamme kalastuslain avaamista ja uusia maksuja. Eläkeläisiin kohdistettujen maksujen sijaan hallituksen tulisi kiinnittää erityistä huomiota kalastusharrastuksen lisäämiseen sekä kalastajien neuvonnan ja valvonnan tehostamiseen maksukertymän nostamiseksi. Yli 65-vuotiaiden oikeus kalastaa ilman kalastohoitomaksua on ollut SDP:n tahto ja näin se tulee olemaan jatkossakin. Uusi laki astui voimaan vuoden 2016 alusta. Eläkeläiset ovat puolestaan olleet vapautettuja kalastusmaksuista vuodesta 1997 lähtien. Asiasta käytiin kovaa debattia eduskunnasta lain uudistamisen yhteydessä.

Tässäkin tulisi ajatella uudella tavalla. Eläinsuojelun ja kestävän kalastuksen näkökulmien kehittämisen lisäksi painopiste pitää olla harrastajamäärän lisäämisessä. Enemmän harrastajia tarkoittaisi enemmän tuloja. Otetaan laskuharjoituksena, että noin 100.000 suomalaista maksaa kalastuksenhoitomaksuna 45 euroa per kalenterivuosi. Olisiko vaihtoehtona että 200.000 ihmistä maksaisi 30 euroa? Se olisi lyhyelläkin matikalla aika paljon enemmän. Sama kaava toteutuu tietenkin kaikessa harrastamisessa.

Olin myös yllättynyt siitä, kuinka moni – tai kuinka harva – suomalainen nuori tunnistaa yleisimmät kalalajit. Lasten ja nuorten luontosuhteen kehittäminen on yhteinen haaste. Liian monet nuoret ovat etääntyneet luonnosta. Se on tarkoittanut samalla vieraantumista esimerkiksi kalastuksen harrastamisesta. Kalastajamäärät ovat laskeneet koko 2000-luvun, mutta trendi näyttää taittuneen viime aikoina. Kalastusharrastus lisääntyy erityisesti alle 10-vuotiaiden ja yli 45-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Koski: Ensi kesänä kellutaan ja nautitaan suomalaisesta järvimaisemasta omalla saunalautalla
Viinintekijä David Cohen: Puhtaat suomalaiset raaka-aineet ovat viiniemme tasapainoisen maun salaisuus
Ohjaaja Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan tuotanto näkyy kaduilla ja pihoilla Launeella
Jos suomalaisuus asuisi maisemassa – Järnefeltin jalanjäljissä Kolille
Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
ARKISTO