Lisää harrastajia – vähemmän maksuja

Olen kirjoittanut ja puhunut paljon liikunnan, kulttuurin eli sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin merkityksestä. Pääministeri puhui meille valtion liikuntaneuvoston kokouksessa, että otetaan tavoitteeksi säästää miljardi euroa liikuntaa ja hyvinvointia lisäämällä. Se on hyvä tavoite.

Viime viikolla saimme asiantuntijatyöryhmämme mukaisen vastauksen hallitukselta. Harry Harkimon johtaman työryhmämme esitys uudesta 20 miljoonan euron rahoituksesta uudelle olympiarahastolle etenee. Tavoitteena on turvata nuoren ja lahjakkaan urheilijan polku aina maailman huipulle saakka. Rahoituksen ehtona on, että yksityinen sektori tulee mukaan vastaavalla summalla. Näin saamme Suomeen vihdoin parhaat ammattivalmentajat, lääkärit, fysioterapeutit ja muut asiantuntijat tekemään työtä yhdessä urheilijan kanssa. Toivottavasti uusi rahoitus tuo myös Lahteen ja Päijät-Hämeeseen mahdollisimman monelle nuorelle lahjakkuudelle mahdollisuuden keskittyä urheiluun. Urheilulukion ja koko koulusektorin pitää olla tässä aktiivinen ja hyvä kumppani ja sitä olemme olleetkin.

Tiistaina olin puhumassa Helsingissä Suomen Vapaa- ajan Kalastajien ja Kalatalouden keskusliiton yhteistyökokouksessa. En lämpene hallituspuolueiden halukkuudelle avata kalastuslaki uudestaan. Lakia uudistettiin vastikään ja olisi kohtuutonta tässä vaiheessa lähteä esittämään kalastusmaksuja yli 65-vuotiaille.
Toimin Suomen Vapaa-ajan Kalastajien puheenjohtajana. Järjestönä vastustamme kalastuslain avaamista ja uusia maksuja. Eläkeläisiin kohdistettujen maksujen sijaan hallituksen tulisi kiinnittää erityistä huomiota kalastusharrastuksen lisäämiseen sekä kalastajien neuvonnan ja valvonnan tehostamiseen maksukertymän nostamiseksi. Yli 65-vuotiaiden oikeus kalastaa ilman kalastohoitomaksua on ollut SDP:n tahto ja näin se tulee olemaan jatkossakin. Uusi laki astui voimaan vuoden 2016 alusta. Eläkeläiset ovat puolestaan olleet vapautettuja kalastusmaksuista vuodesta 1997 lähtien. Asiasta käytiin kovaa debattia eduskunnasta lain uudistamisen yhteydessä.

Tässäkin tulisi ajatella uudella tavalla. Eläinsuojelun ja kestävän kalastuksen näkökulmien kehittämisen lisäksi painopiste pitää olla harrastajamäärän lisäämisessä. Enemmän harrastajia tarkoittaisi enemmän tuloja. Otetaan laskuharjoituksena, että noin 100.000 suomalaista maksaa kalastuksenhoitomaksuna 45 euroa per kalenterivuosi. Olisiko vaihtoehtona että 200.000 ihmistä maksaisi 30 euroa? Se olisi lyhyelläkin matikalla aika paljon enemmän. Sama kaava toteutuu tietenkin kaikessa harrastamisessa.

Olin myös yllättynyt siitä, kuinka moni – tai kuinka harva – suomalainen nuori tunnistaa yleisimmät kalalajit. Lasten ja nuorten luontosuhteen kehittäminen on yhteinen haaste. Liian monet nuoret ovat etääntyneet luonnosta. Se on tarkoittanut samalla vieraantumista esimerkiksi kalastuksen harrastamisesta. Kalastajamäärät ovat laskeneet koko 2000-luvun, mutta trendi näyttää taittuneen viime aikoina. Kalastusharrastus lisääntyy erityisesti alle 10-vuotiaiden ja yli 45-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
ARKISTO