Seniorijakajat:Jakelutyö pitää vetreänä – Liike on lääke!

Kuva: Pentti Attila työskentelee Omalähiön jakamisen lisäksi myös Postin varhaisjakelussa


Monesti mielletään, että ilmaisjakelulehtien jakelu on pääosin nuorten työtä. Kaksi Omalähiön monivuotista jakajaa, Pentti Attila, 70v. ja Keijo Tarnanen, 75v. todistavat kuitenkin, että jakelutyö sopii erittäin hyvin myös eläkeläiselle.

Kävelykone Attila

Pentti Attila on jakanut Omalähiötä vuodesta 2015 Hennalan alueella. Lisäksi hän aloitti Postin varhaisjakajana jokin aika sitten. Sitä ennen Attilaan saattoi törmätä mm. bussikuskin penkillä.

– Itselleni jakelutyö on tärkeää siksi, että siinä pääsee liikkumaan, sillä liike on minun ikäiselleni se paras lääke pysyä kunnossa. Tietysti on mukavaa, että tästä liikkumisesta saa myös palkkaa, vaikkei se niin kauhean iso olekaan. Monet maksavat siitä, että menevät kuntosalille liikkumaan, minä saan siitä palkkaa naurahtaa Attila.

Ja kyllähän Attila toden teolla liikkuukin. Yhdentoista aikaan aamupäivällä miehellä on askelmittarissa jo liki 12 000 askelta.
– Tämä matka on tullut Postin varhaisjakelulenkin aikana.

Parasta Omalähiön jakelutyössä on Attilan mukaan itsenäisyys ja joustavuus.
– Aikataulut saa itse suunnitella, eikä kukaan ole päällepäsmäämässä. Lisäksi on mukavaa, kun asukkaat Hennalassa oikein odottavat lehteä perjantaisin.

Vuonna 2018 Attila joutui useampaan polvi- ja selkäleikkaukseen. Leikkauksien seurauksena hän joutui pyörätuoliin ja laihtui peräti 20 kiloa.
– Minulla on onneksi viisas vaimo, joka sanoi, että kukaan ei auta sinua sängystä ylös, ellet itse sitä tee. Olenkin onnistunut kuntouttamaan itseni pitkälti juuri jakelutyön avulla ja kuntoutus jatkuu edelleen. Sen vuoksi tulen jatkamaan jakelutöitä niin pitkään kuin vain voin linjaa Attila.

Vaikka Attila tekee jakelutyötä pitkälti liikunnan ja kunnon vuoksi, ei pieni palkanlisä eläkkeen lisäksi ole pahitteeksi.
– Nyt kun kaikki hinnat ovat kallistumassa, saa tästä työstä hieman niitä tärkeitä lisäansiota, joilla kattaa alati kasvavia kustannuksia.

Keijo Tarnasella on jo pitkä kokemus jakelutyöstä

32 vuotta jakelutyötä

Patomäessä asustava Keijo Tarnanen on jakanut ilmaisjakelulehtiä ja mainoksia jo 32 vuotta.
– Aloitin 1990 yhdessä pojan kanssa, kun 12-vuotias ei yksin saanut jakaa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Tällä hetkellä jaan Omalähiötä tässä ihan kodin lähistöllä Patomäessä.

Aivan kuten Attilakin, jakaa myös Tarnanen lehtiä pitkälti kuntoilumielessä. Omalähiön lisäksi häntä työllistävät Suomen Suoramarkkinointi ja Lahden Seudun Sanomat.
– Tämän työn suurin arvo on ehdottomasti se, että pysyy hyvässä kunnossa, kun säännöllisesti liikkuu. Tämä on hyötyliikuntaa parhaimmillaan, itse en taitaisi osata edes lähteä kävelylle ilman lehtinippua, jota jakaa. Minusta on hieman hassua, että jotkut maksavat siitä, että pääsevät kuntosalille liikkumaan naurahtaa Tarnanen.

Jakelutyö varsinkin omakotitaloalueilla voi olla aika sääherkkää toimintaa?
– Aina voi odottaa hieman parempaa säätä, kun jakoaikaa on yleensä koko päivä ja sitä paitsi sää on pitkälti asenne- ja pukeutumiskysymys.

Tarnanen on pitkän jakelu-uransa aikana törmännyt myös hieman ikävämpäänkin ilmiöön.
– Silloin tällöin törmää ns. suunsoittajiin, jotka eivät näytä ymmärtävän sitä, että vaikkei itse lehteä haluaisikaan, niin samassa rapussa on varmasti niitä jotka lehteä kaipaavat joka viikko. Monille Omalähiö on se ainoa lehti jota lukevat, sillä heillä ei välttämättä ole varaa tilata kallista tilattavaa lehteä.

Tarnanen on tyytyväinen siihen, ettei Omalähiön mukana yleensä jaeta muita mainoksia ja lehdet tuodaan tarvittaessa kotiin asti jakelua varten heti perjantai-aamuna.
– Muissa jakelufirmoissa on yleensä useampia mainoksia yhtä aikaa jakelussa ja se tarkoittaa useamman tuntien lajittelua ennen lenkille lähtöä. Omalähiön jakajana pääsen lenkille heti, kun lehdet tuodaan kodin portaille.

Omakotitalossa asuva Tarnanen on huolissaan siitä, että mm. sähkölasku voi olla ensi talvena moninkertainen aikaisempiin talviin verrattuna.
– Tämä on hyvä työ ja kohtalaisen helppo tapa saada lisäansioita, joilla kustantaa nousevat kustannukset myös jatkossa. Ja varmuudella kunto kasvaa.

Petri Salomaa

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Seniorijakajat:Jakelutyö pitää vetreänä – Liike on lääke!
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Demareiden ja kokoomuslaisten pyrkimys rajoittaa valtuustokysymysten tekemistä kaventaa päätöksenteon demokraattisuutta Lahdessa
Lahden Urkuviikkojen 50-vuotishistoriikki on toimittaja Merja Åkerlindin huima taidonnäyte
Tuija Saloranta: Liike Nyt haluaa tuoda päätöksentekoon vaikuttavuutta, jotta lahtelaisten ääni kuuluu paremmin
Valokuvaaja Juha Tanhua: Lanu-puistossa kannattaa vierailla eri vuorokauden aikoina
Marko Haavisto hyödynsi korona-ajan säveltämällä uutta musiikkia
Näyttelijä Petri Liski: Nummisuutarit oli pakko ohjata, kun en ole itse siinä koskaan päässyt näyttelemään
Salinkalliolla nautittiin yhteislauluista pitkän koronatauon jälkeen
Omakotiyhdistyksen ja miestenpiirin yhteistyönä rakennettiin ilmoitustaulu Launeelle
Harry Harkimo: Lahtelaiseen politiikkaan kaivataan raikasta tekemisen meininkiä
Tuulensuoja on paikka, jossa on mahdollisuus saada ote elämästä uudelleen
Rykmentinpuistorock Tuusulassa 17.-18.6.
Launeen seurakunta palkitsi vapaaehtoistyöntekijöitä Pro Diakonia-mitalilla
Omalähiön torigallup markkinapäivänä: Mistä lisää elämää Lahen keskustaan?
Siiri Äitee Rantanen ja naisten kilpahiihdon historiaa
Aurinko helli kevätkarnevaaleja
Lahden lyseo juhli tyylillä 100-vuotista taivaltaan Sibeliustalolla
Diakoniatyöntekijä Anni Haikarainen: Vapaaehtoistyöntekijöitä juhlitaan Helatorstain messussa
Rakkaus lumilautailuun voitti Tomin fyysiset vammat
Etelälahtelainen Henrik Saari: Kirsikkapuiden kukintaa on ilo seurata iltalenkillä
ARKISTO