Miten kävi Lahden kaupungin työllisyystoimien?

Lahden ensi vuoden budjetti on laadittu yllättävän yksimielisessä hengessä ottaen huomioon se, mitä taustalla todellisessa elämässä todellisuudessa tapahtuu.

Sosiaali – ja terveystoimen huolet on nyt kannettu Hyvinvointialueelle ja siksi keskustelu esimerkiksi Lahden kaupunginsairaalan tulevaisuudesta on tarpeellinen, mutta sitä käydään väärin. Jos ja kun Lahti halusi rakentaa lähes 50 miljoonan euron sairaalan tilanteessa, jossa näin suurelle ja epätarkoituksenmukaiselle kiinteistölle ei nähty tarvetta? Näin totesin muistaakseni vuosina 2013 – 2019 toimiessani maakunnallisen Hyvinvointiyhtymän (Hyky) johdossa. Hyky maksoi ainakin silloin vuokraa Lahden kaupungille vuodessa 8 miljoonaa euroa! Eli koko hanke oli tarkoitus maksaa noin 6 vuodessa. Tämä kaikki rahamäärä oli pois tavallisten ihmisten arkisista palveluista. Samaan aikaan halutiin ajaa alas Launeen terveysasema, vaikka se kokonsa puolesta oli tehokas ja toimiva yksikkö. Näin minulle totesi mm. silloinen toimitusjohtaja Eetu Salonen, josta Lahden kaupungilla olikin sitten kova kiire päästä eroon.

Nyt olemme sitten tilanteessa, että nykyinen Hyvinvointialue on ollut aloitteellinen irtaantumiseksi kaupunginsairaalasta. Heillä on varmasti tähän perusteet. Lahden kaupunki on tästä pöyristynyt, koska sijoittajien silmissä menee näin kuulema Lahden maine. En tunne enkä tiedä prosessia, miten sijoittaja on hankkeeseen sitoutunut, mutta sopimukset näyttävät ainakin ulospäin selkeää suomea ja sijoittajalla on sijoittajan riski. Se ei tarkoita, etteikö sijoittajan kanssa etsittäisi ratkaisuja. Oulussa vanha sairaala toimii nyt hotellina.

Lahden työllisyyden kuntakokeilu on varmasti aihe, josta voisi kirjoittaa kirjan, mutta tärkeintä on nyt katsoa eteenpäin. Vielä viime vuonna kerrottiin, että Baronan kanssa ratkaistaan kaikki ongelmat, mutta vähintään nyt on varmasti selvää, että Baronan kanssa ei ratkaista kaikkein haastavimmassa olevien osatyökykyisten ongelmia. Tarvitaan toimijoita, jotka ottavat kopin pitkäaikaistyöttömistä ja syrjäytymisen uhan alla olevista nuorista. Näin toimijoita on ja jokainen investoitu euro tuo itsensä takaisin, koska samalla Lahti säästää nk. sakkomaksuista. Nämä ovat muuten miljoonia euroja. Siksi olen jo pitkään yrittänyt vääntää rautalangasta, että panostetaan ihmisiin, jotta he pääsevät arjen tekemiseen kiinni. Se tuo itse asiassa säästöjä.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO