Lasi puoliksi täynnä vai tyhjä?

Vuosi 2022 lähestyy loppuaan. Kuluneen vuoden tapahtumat ovat varmasti yllättäneet meidät kaikki. Paljon on tapahtunut: sotaa, surua, mutta myös onnistumisia. Voimme kuitenkin siirtyä joulun viettoon toiveikkaina uudesta vuodesta.

Maailma muuttui vuonna 2022. Tämän tiedämme, mutta mitä se tarkoittaa Suomelle ja Lahdelle? Ulkoministeriössä olemme tehneet huolellista analyysiä siitä millainen suunta Suomelle tästä eteenpäin. Tuloksiin palaan heti ensi vuoden alussa.

Uuden vuoden alla voi aina kysyä onko meillä lasi puoliksi täynnä vai tyhjä? Usein huomaa, että positiivinen asenne tuo mukanaan onnistumisia ja ratkaisuja. Taas negatiivinen asenne vie mukanaan ja tuo pahaa ilmaa ja ahdistusta. Kumpaa me haluamme olla?

Lahti on ollut otsikoissa positiivisesti. Investointeja, työpaikkoja, koulutuspaikkoja, paljon hyvää. Ongelmiakin riittää, sen me tiedämme. Lahti on ollut mukana ympäristöministeriön lähiöohjelmassa, mikä saadaan päätökseen vuoden viimeisenä päivänä. Vuosina 2020–2022 toiminut hanke keskittyi lisäämää myönteistä kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia, edistämään lähiöiden elinvoimaisuutta ja turvaamaa palveluiden ja asumisen hyvää tasoa. Kaksiosaista lähiöohjelmaa toteutettiin koko kaupungissa ja erityisesti Mukkulan ja Rakokivi-Nastonharjun alueella. Lähiöalueiden kehittäminen ja segregaation ehkäiseminen on tärkeää niin Lahdessa kuin muuallakin Päijät-Hämeessä.

Opiskelijat aloittivat syyslukukauden uudessa Gaudia-lukiossa viime elokuussa. Gaudiassa on yleislinjan lisäksi musiikki, kuvataide ja muotoilu sekä IB-linja. On hienoa, että kulttuuri ja muotoilu voivat näkyä opinnoissa jo lukiosta lähtien. Muotoiluosaaminen on Lahdessa ollut erityisen vahvaa jo vuosi kymmenet.

Osallistamisessa Lahti on luonut esimerkkiä koko Suomelle. Ihmisten kuunteleminen ja ihmisten kokoisten asioiden esiin nostaminen on aivan kehittämisen ytimessä.

Pelicans on yllättänyt ainakin muun Suomen. Toinen sijoitus Liigassa lupaa hyvää keväälle. Mutta matka kevääseen on pitkä.  Valmentajalla on Pelsuissa aina positiivinen asenne ja hymy herkässä. Tässä opittavaa niin junioreille kuin aikuisille.

Yhteisöllisyys on syvällä meissä lahtelaisissa ja joulutorilla nähtiinkin monta paikallista kulttuuri- ja musiikkialan toimijaa. Joulukylässä jaettiin myös Lahden kaupungin urheilu- ja kulttuuritunnustukset. Vuoden 2022 lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin ansaitusti Hannes Björninen. Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnettiin Lahden Kansainväliselle Urkuviikolle. Stipendein palkittiin nuoret lahtelaiset kestävyysjuoksija Ilona Mononen sekä Teatterikoulu Timotein ja Lahden Nuorisoteatterin teatteriharrastajat.

Lopuksi suru-uutinen. Taiteilija ja taikuri Jouko ”Jokke Alho on poissa. Nuokun Sirkus oli meille paljon jo toisessa polvessa. Joken elämäntyö muistetaan ja toivottavasti se elää ja voi hyvin Lahdessa myös jatkossa.

Rauhallista joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO