Lasi puoliksi täynnä vai tyhjä?

Vuosi 2022 lähestyy loppuaan. Kuluneen vuoden tapahtumat ovat varmasti yllättäneet meidät kaikki. Paljon on tapahtunut: sotaa, surua, mutta myös onnistumisia. Voimme kuitenkin siirtyä joulun viettoon toiveikkaina uudesta vuodesta.

Maailma muuttui vuonna 2022. Tämän tiedämme, mutta mitä se tarkoittaa Suomelle ja Lahdelle? Ulkoministeriössä olemme tehneet huolellista analyysiä siitä millainen suunta Suomelle tästä eteenpäin. Tuloksiin palaan heti ensi vuoden alussa.

Uuden vuoden alla voi aina kysyä onko meillä lasi puoliksi täynnä vai tyhjä? Usein huomaa, että positiivinen asenne tuo mukanaan onnistumisia ja ratkaisuja. Taas negatiivinen asenne vie mukanaan ja tuo pahaa ilmaa ja ahdistusta. Kumpaa me haluamme olla?

Lahti on ollut otsikoissa positiivisesti. Investointeja, työpaikkoja, koulutuspaikkoja, paljon hyvää. Ongelmiakin riittää, sen me tiedämme. Lahti on ollut mukana ympäristöministeriön lähiöohjelmassa, mikä saadaan päätökseen vuoden viimeisenä päivänä. Vuosina 2020–2022 toiminut hanke keskittyi lisäämää myönteistä kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia, edistämään lähiöiden elinvoimaisuutta ja turvaamaa palveluiden ja asumisen hyvää tasoa. Kaksiosaista lähiöohjelmaa toteutettiin koko kaupungissa ja erityisesti Mukkulan ja Rakokivi-Nastonharjun alueella. Lähiöalueiden kehittäminen ja segregaation ehkäiseminen on tärkeää niin Lahdessa kuin muuallakin Päijät-Hämeessä.

Opiskelijat aloittivat syyslukukauden uudessa Gaudia-lukiossa viime elokuussa. Gaudiassa on yleislinjan lisäksi musiikki, kuvataide ja muotoilu sekä IB-linja. On hienoa, että kulttuuri ja muotoilu voivat näkyä opinnoissa jo lukiosta lähtien. Muotoiluosaaminen on Lahdessa ollut erityisen vahvaa jo vuosi kymmenet.

Osallistamisessa Lahti on luonut esimerkkiä koko Suomelle. Ihmisten kuunteleminen ja ihmisten kokoisten asioiden esiin nostaminen on aivan kehittämisen ytimessä.

Pelicans on yllättänyt ainakin muun Suomen. Toinen sijoitus Liigassa lupaa hyvää keväälle. Mutta matka kevääseen on pitkä.  Valmentajalla on Pelsuissa aina positiivinen asenne ja hymy herkässä. Tässä opittavaa niin junioreille kuin aikuisille.

Yhteisöllisyys on syvällä meissä lahtelaisissa ja joulutorilla nähtiinkin monta paikallista kulttuuri- ja musiikkialan toimijaa. Joulukylässä jaettiin myös Lahden kaupungin urheilu- ja kulttuuritunnustukset. Vuoden 2022 lahtelaisesta urheiluteosta palkittiin ansaitusti Hannes Björninen. Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnettiin Lahden Kansainväliselle Urkuviikolle. Stipendein palkittiin nuoret lahtelaiset kestävyysjuoksija Ilona Mononen sekä Teatterikoulu Timotein ja Lahden Nuorisoteatterin teatteriharrastajat.

Lopuksi suru-uutinen. Taiteilija ja taikuri Jouko ”Jokke Alho on poissa. Nuokun Sirkus oli meille paljon jo toisessa polvessa. Joken elämäntyö muistetaan ja toivottavasti se elää ja voi hyvin Lahdessa myös jatkossa.

Rauhallista joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
ARKISTO