Purisiko Sotshin kisaboikotti Venäjään?

Ensin oli Äiti-Venäjä, sitten Suuri ja Mahtava Neuvostoliitto ja sitten tsaari Putin hallitsema demokraattinen Yhtenäinen Venäjä ja sen humaanit lait. Tarkistin, että missään muussa maailman valtiossa ei kuolemanrangaistusta ole kumottu yhtä monta kertaa kuin Venäjällä.

Pieni historian kertaus. 1700- luvulla sen torppasi keisarinna Elisabet, sitten nymfomaani Katariina Suuri ja 1800-luvun alussa, toisin epävirallisesti Aleksanteri I. Viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla teloittelu kiellettiin jopa kolmesti, kerran jopa Isä Aurinkoisen toimesta (eläköön!) ja viimeksi Venäjän perustuslaki kumosi sen vuonna 2009.

Viikonloppuni kuluikin flunssaa hoitamalla ja Venäjän kuolemanrangaistuksia tutkiessa netistä. Täysin ihastuneena seurasin alan ehdottoman mestarin pappisseminaarilaisen Dzugasvilin edesottamuksia. Joku tuntee hänet myös nimellä Josef Stalin, joka meinasi tehdä Suomi neidosta kaalikolhoosin Leningradin tarpeita varten. Suutarinpojan tappamiskoneisto oli Aatuun nähden tehokkaampi ja vankileirien saaristot ulottuivat Vienan Karjalta Mustallemerelle. Tehokkuus, häikäilemättömyys ja lavastetut oikeudenkäynnit olivat maailman parasta tragediaa. Länsimaiden vakoilu tiesi näistä ja kertoikin niistä medialle, mutta harvoja olivat ne jutut, jotka meitä silloin koskettivat.

Stalin oli despootti , joka kommunismin nimissä tuhosi kaikki vähemmistöt. Sofi Oksasen Viro koki todellisuudessa paljon vähemmän sortoa kuin konsanaan Donin kasakat ja Kaukasuksen itsenäiset heimokulttuurit, jotka likvidoitiin viimeiseen mieheen. Perhesiteet ja nationalismi murskattiin
kommunistianturan alle, kun työväenliikkeen mallivaltiota rakennettiin keinoja kaihtamatta ja verta vuodattamalla. Heidän mielestään kansalainen oli valtion omaisuutta kehdosta hautaan.

Suomen syöjän dosentti Bäckmanin mielipiteistä huolimatta ”ryssät” saivat turpaansa Afganistanissa ja Tsetseniassa taistellaan joka päivä kaikin mahdollisin asein. Kaukasuksen vuorilla suurvenäläisyydellä pyyhitään persettä ja Putin nuoret saavat tuomita Pussy Riotin, vaikka sadaksi vuodeksi vankilaan. Näillä sumuisilla vuorilla yksilö ei ole puolueen tai valtion oma, vaan suvun, Jos joku rikkoo oma tai ulkopuolinen rikkoo suvun lakeja, teko sovitetaan kalasnikovilla tai kintsaliksi kutsutulla tikarilla.

Kiipeilijä aktivisti Sini Saarela armahdetaan, koska äiti Venäjä ei halua riskeerata Sotshin olympialaisia. Jokainen muistaa, kuinka kommunistien Moskovan kisat 1980 joutuivat länsimaiden boikottiin juuri Afganistanin sodan takia. Nyt samaa pelätään taas kerran ja liennystä halutaan saada
sieltä, missä se on helpointa, muka, MUKA demokratialla. Venäjällä on täysin omat lakinsa ja asetuksensa, joilla kansalaiset kahlitaan korruptiolla ja uhkailulla toimimaan juuri niin kuin tsaari Putin haluaa. Koirat (länsi media) haukkuu, mutta karavaani ( Putin hallinto) kulkee!

Humanismi Venäjällä näkyy erinomaisesti Pietarin ja Moskovan katulapsien kohdalla. Heitä auttavat enemmän länsimaiset avustusjärjestöt kuin Putin nuoret. Venäjän oikeuslaitos on korruptoitunut pila, jolla rikkaat ostavat itselleen sitä, mitä haluavat.

Eläköön venäläinen humanismi ja armenialainen huumori

Jussi Melanen

 

 

Pelikaani lensi turbiinin läpi

Eipä käy kiistäminen, otsikon mukaisiahan Pelicansin otteet ovat viime aikoina olleet.
Kymmenen tappiota putkeen on ”kova” saavutus nykyliigassa, jossa joukkueet ovat suhtkoht tasaisia ja kuka vaan voi voittaa kenet tahansa. Joululoma kestää pari viikkoa, jonka aikana Aravirralla ja joukkueella riittää työsarkaa. Pelin on parannuttava tai playoff-pelit voidaan tältä kaudelta unohtaa. Positiivista on se, että korjattavana on vain kolme asiaa: Hyökkäyspeli, puolustuspeli ja maalivahtipeli… No leikki sikseen, tällä hetkellä mikään ei joukkueessa toimi. Edellisten lisäksi myös ali- ja ylivoima tökkii. Siis juuri ne pelin osat, joissa usein ratkaistaan tiukkojen maalin pelien kohtalo.

Pelaajista henkii katsomoon asti pelaamisen pelko. Pelätään virheitä ja silloinhan niitä tunnetusti vasta syntyykin. Hyvä maalivahtipeli vaatii kovan itseluottamuksen. Sitä ei Myllyniemellä tällä hetkellä liikoja ole. Alkukaudesta poiketen joka matsissa Myllyniemelle livahtaa 1-2 helpohkoa maalia ja sitä ei hengetön ryhmä kestä. Juvosesta ei ole ollut myöskään apua maalivahtiongelmaan. Tappioasemassa päät notkahtavat rintaan ja katse asetetaan jo seuraavaan peliin ja mahdollisuuteen notkahtaa uudestaan.
Tällä hetkellä Pelicans ei ole hyökkäysalueella vaarallinen joukkue. Se pyörii tehottomasti kulmissa oman aikansa, eikä pääse vaarallisille laukaisupaikoille. Lisäksi kun kiekko menetetään hyökkäyspäässä, pääsee vastustaja usein nopeaan vastahyökkäykseen ja latoo maaleja kovalla prosentilla.

Pelicansin syöksykierteen vakavuuden voi ymmärtää, kun tarkastelee syyskautta vaikkapa pisteiden valossa kymmenen ottelun sykleissä:
Ottelut 1-10, pisteitä 26, pistekeskiarvo 2,6 p/ottelu
Ottelut 11- 20, pisteitä 8, pistekeskiarvo 0,8 p/ottelu
Ottelut 21-30, pisteitä 9, pistekeskiarvo 0,9 p/ottelu
Eli Pelicans keräsi ensimmäisten kymmenen ottelun aikana yli puolet nykyisestä pistesaldostaan.
Viimeiset 22 peliä ovat kerryttäneet pistesaldoa vaivaisella 17 pisteellä ( 0,77 pistettä /ottelu!)

Tällä hetkellä Pelicans on ylivoimaisesti liigan surkein sakki. No totuuden nimissä liki yhtä surkeita ovat olleet viime vuoden mestari Ässät ja Suikkasen TPS. Onneksi alkukaudesta napattuja pisteitä ei pois viedä, vaikka kuinka surkeasti jatkossa pelattaisiinkin.

Mikä neuvoksi? Pitäisikö Aravirta laittaa jo nyt golffaamaan Espanjaan? Nyt kun Jokerit potki lahtelaisen Lämsän ulos, olisi luonnollista siirtyä Lahdessa jo tässä vaiheessa kautta Lämsän aikakauteen. Ensi vuodeksihan Renkomäen mies on Lahteen kuitenkin tulossa?
Toisaalta miksi maksaa palkkaa kahdelle valmentajalle, kun kukaan ei kuitenkaan sarjasta putoa?
Kuinka paljon huonot otteet heijastuvat yleisömäärien puolelle? Kaarnalla käy varmasti taskulaskin kuumana asian tiimoilta. Ehkäpä Ara saa vielä laivan käännettyä?  Mielestäni voitaisiin odottaa tammikuun puoleenväliin asti, kääntyykö joukkueen kurssi vai ei. Jos kääntyy, niin hyvä, mutta jos ei käänny, niin sitten Lämsä tilalle puuhailemaan loppukausi ja tutustumaan organisaatioon.

Liigan herrat puuhailevat tällä hetkellä uuden seuran nostamisesta SM-liigaan Jokereiden tilalle. On päivänselvää, että kyseessä oleva joukkue on Vaasan Sport. Pohjanmaalla on tilaa ja resursseja elättää liigajoukkue. Liigaa ei kuitenkaan haluta sulkea. Jatkossakin liigaan voi nousta, mutta valintakriteerit tulevat olemaan selvästi talouspainoitteiset. Tietyt lisenssiehdot tulee täyttää.

Koska urheilullista menestystä ei painoteta, merkitsee tämä sitä, että parin vuoden päästä pelataan 16 joukkueen liigaa, kun liigajäillä viilettävät nyt keväällä nousevan Sportin lisäksi KooKoo ja TuTo. Myös Jukurit on huhujen mukaan enemmän kuin innokas nousemaan liigajoukkueeksi ja se voikin korvata TuTon. Turussa liigapaikan haku on vielä suunnitteluasteella, kun Mikkelissä ollaan jo konkretian tasolla. Meikäläiselle ainakin kelpaisi 16 joukkueen sarja mainiosti. Uudet seurat piristäisivät mukavasti hieman paikalleen jämähtänyttä meininkiä liigassa.
Lopuksi tukkapöllyä Pasi Nurmiselle! Pelicansin isoin omistaja EI VOI eikä saa mennä Jokereihin töihin.

Pete Salomaa

Namika on motissa sarjan keskikastissa

Namika Lahti viettää parasta aikaan parin viikon mittaista ottelutaukoa. Korisliigan otteluohjelman suunnittelijat iskivät jälleen, sillä huomenna lauantaina loppuvan ottelutauon jälkeen lahtelaisten ”joulutauko” on lusittu, vaikka joulukin on vasta ensi viikolla. Namika pelaa vielä kaksi vierasottelua ennen vuoden paketoimisto Suurhallilla 30.12, kun Lahdessa vierailee Lapuan Korikobrat.

Upeat kotivoitot KTP:tä, Tampereen Pyrintöä ja Kauhajoen Karhua vastaan napannut Namika palautettiin viimeisessä ottelussaan viikko sitten lauantaina rajusti maanpinnalle. Hallisevan Suomen mestarin riepoteltavana käväissyt Namika ei pystynyt vastaamaan Loimaalla Bisonsin sikermän laatuun eikä kovuuteen. Namika hävisi jopa levypallot, jotka joukkue on tähän mennessä yleensä klaarannut jopa törkeimmissä tappioissaan. Ottelu päättyi lopulta lukemiin 87-58.

Huolestuttavinta vierastappiossa oli se, että Namika pelasi koko lailla omalla tasollaan. Näin ollen näyttää siltä, että vaikka kotona kolme kovaa kaatuikin, ei sarjan ehdottomalle ykkösjoukkueelle ole tässä vaiheessa mitään jakoa. Namika on pelannut vieraissa muutenkin tavattoman huonosti, siinä missä kotisalissa peli on rullannut näyttävästi ja tehokkaasti. Keskikastiin jämäntäneelle Namikalle on vaikea povata suurta nousua tai laskua kevätkaudella. Näyttääkin siltä, että alhainen pudotuspelipaikka on joukkueen kauden kohtalo.

Kyseessä on kuitenkin parempi sijoitus, kuin mitä kauden kynnyksellä Ilkka Vuoren loukkaannuttua olisi uskaltanut toivoa. Namikan ylisuorittamisesta on kiittäminen valmennusjohtoa, joka on saanut joukkueen pelaamaan melko fiksusti jopa ilman luontevaa pelintekijää. Toinen valmennusjohdon hyväksi laskettava onnistuminen ovat vahvistushankinnat. Tämän kauden jenkit ovatkin pitkästä aikaa aitoja joukkuepelaajia.

Päävalmentaja Palviainen on onnistunut peluuttamaan vahvistuksiaan niin, että heidän yksilölliset vahvuudet ovat nousseet esiin. Onnistujista puhuttaessa täytyy mainita myös laitahyökkääjä Vesa Heinonen, joka on ottanut pallollisena pelaajana harppauksen eteenpäin. Valitettavasti mies ei sitten millään istu ykköspaikalle, jota hän on joutunut Vuoren loukkaantumisen vuoksi miehittämään.

Mikko Blomberg

 

Joulurauhaa

Me tarvitsemme rauhoittumista ja hiljaisuutta, jossa voi pysähtyä kuuntelemaan ja kuulemaan, mitä Jumalalla on meille kerrottavaa. Tarvitsemme aikaa ihmetellä ja hämmästellä. Joulukin voi peittyä hälinään, kiireeseen, hössötykseen. Mutta jospa saisimme mahdollisuuden tänä jouluna rauhoittua sen sanoman äärelle.

Maria haltioitui, kun hän sai kuulla, että hänestä tulee Jeesuksen äiti. Hän puhkesi laulamaan. Kun paimenet olivat nähneet Jeesus-lapsen ja saivat nähdä, että kaikki oli niin kuin enkeli oli heille ilmoittanut, he palasivat takaisin kiittäen ja ylistäen Jumalaa. Maria tutkisteli kaikkea kuulemaansa hiljaa sydämessään. Jumalan viesti oli ihmeellinen, jotenkin vaikeasti ymmärrettävä, mutta totta. Vapahtaja on annettu maailmalle. Siitä nöysi nöyrä ja iloinen kiitos.

Joulun salaisuus säilyykin salaisuutena ymmärrykselle. Jumalan viisaus ei ole ihmisten viisautta. Kuinka Jumala syntyy ihmiseksi? Miksi Maria valitaan Jeesuksen äidiksi, miksi Vapahtaja syntyy talliin? Onko silläkin tarkoituksensa, että paimenet saavat kuulla ilosanoman ensimmäisenä? Miksi Jumala näin on päättänyt tuoda apunsa ja pelastuksensa meille? Sitä voimme vain ensimmäisen joulun ihmisten tavoin hämmästellä – mutta samalla kiittää. Tässä on Jumalan antama pelastus, meille annetaan armo ja rakkaus. Saamme uskoen ottaa joulun lahjan vastaan -Hän on tullut minua varten.

Vapahtaja sai syntyä tallissa ja hänen ensimmäinen vuoteensa oli seimi. Jeesus tuli niin alas, että hän olisi pienimmänkin rinnalla, että kuka ikinä hänen puoleesa huokaa, saisi tuntea, että Jeesus on minunkin veljeni, pelastajani ja auttajani. Me saamme avata sydämemme hänelle ja suumme hänen kiitokseen. Hän, maailman valo, tahtoo valaista elämämme, kantaa syntimme ja murheemme ja antaa joulun ilon ja rauhan ja siunata meitä. Häntä me saamme rukoilla ja kiittää.

 

Heikki Pelkonen
kirkkoherra, Launeen srk

 

Kuluttaja ratkaisee terveydenhoidon tehon

Olemme tilanteessa, jossa voivottelemme kokonaisvaltaisen terveydenhoidon kahtia jaon kahleissa.
Toisin sanoen ne, joilla on työterveyshuolto ja ne, joilla sitä ei ole? Mutta olemmeko tuomitut räpiköimään tässä huonosti toimivassa järjestelmässä vielä pitkään? Tosiasia on, että terveydenhoito tehostuu vasta, kun uusi kansalaisyhteiskunta asettaa poliitikkojen avustuksella terveydenhoitoon sellaiset paineet, että muutoksen on pakko tapahtua, koska potilaat lyövät muuten nyrkkiä pöytään niin lujaa, että siihen on hölmömmänkin päättäjän reagoitava.

Suomalainen terveydenhoito, jonka muodostavat kunnat, sairaalat ja sairaalapiirit ovat sellainen ryteikkö, johon tavallisella vesurilla ei saada juurikaan mitään aikaan. Nyt tarvitaan järeämpiä  työkoneita, jotta savotta tulisi hoidettua. Koko uudistuksessa on puhuttu rahasta ja tehokkuudesta
eri termeillä ikään kuin ne eivät liittyisi toisiinsa, koska läpipolitisoituneessa tilanteessa ei ole ollut sopivaa puhua samassa lauseessa rahasta ja potilaasta.

On todella kummallista, että Suomen poliittisessa ilmapiirissä ei ole näkyvillä mitään radikaaleja päätöksiä kuntien määrän vähentämisestä, sairaaloiden tietojärjestelmien nopeammasta uudistuspyrkimyksistä, puhumattakaan potilaan valinnanvapauden lisäämisestä. Mutta totuus onkin, että tätä uudistusta ei käynnistä kukaan poliitikko, virkamies tai yritysjohtaja, vaan kuluttaja. Sillä kuluttaja on viime kädessä kuningas, joka on viime kädessä pannut kaiken uudeksi muuallakin mediayhteisöissä.

Tavallinen Matti ja Maija haluaa puhua samassa lauseessa niin rahasta kuin potilaastakin. Kilpailu määrää tahdin markkinataloudessa. Viro on voimakkaasti jo ryhtynyt tarjoamaan terveyspalveluita suomalaisille, jotka notkuvat vuoden jonoissa omissa terveyskeskuksissaan.
Keskiluokkaisista eläkeläisistä on tullut valveutuneita, vertailevia ja vaativia olentoja, jotka osaavat edellyttää veroeuroina maksamiltaan terveyspalveluilta yhtä korkeampaa tasoa. Tulemme näkemään päivän, jolloin terveysturismi EU:n sisällä alkaa nopeutua voimakkaasti.

Julkisten palveluiden on kuljettava mukana ja niitä on kehitettävä, jotta oikeanlainen puhuri muutoksiin saadaan terveydenhuollossamme täysremonttiin. On vaihdettava poliitikkoja ellei muu auta.

Juhani Melanen

 

Tehkää tie Kuninkaalle!

Näin kehottaa jo vanha testamentti. Tietä tehdään tarkkailemalla Herran tekoja ja omaa sisäistä tilaa. Tarkkaile, missä on mennyt pieleen ja missä on tehty vääriä valintoja ja missä on jäänyt hyvä tekemättä. Ja kauhistu.

Palaa katsomaan Jumalan hyvyyttä Jeesuksessa Kristuksessa. Silloin voi nähdä, missä on oikea Jumala ja millainen hän on. Vaan: ” Mihin minä vertaisin tätä sukupolvea? Se on kuin torilla istuvat lapset, jotka huutavat toisilleen: ”Me soitimme teille huilua, mutta te ette tanssineet, me pidimme valittajaisia, mutta te ette itkeneet mukana ”.

Johannes tuli, hän ei syö eikä juo, ja ihmiset sanovat: Hänessä on paha henki .” Ihmisen Poika tuli, hän syö ja juo, ja ihmiset sanovat: ” Mikä syömäri ja juomari, publikaanien ja syntisten ystävä!” Mutta viisauden teoista viisaus tunnetaan!”

Ei riitä se, mitä ihmiset sanovat, vaan tee, niinkuin huumoriartisti sanoo: ”Ajattelepa ihan ite!” Kuka ja mitä Hän minulle on? Ja siitä aukeaa oikea joulu, pääsiäinen ja helluntai! Siinä on oikea tien valmistaminen.

Esa Kekki
Launeen srk

Poliisit riidoissa, media höynäytettävänä

Huumepoliisin päällikön Aarnion pää on vadilla, koska KRP ja Helsingin poliisin huumeyksikön välillä on sotatila tai hienommin sanottuna antagonistinen ristiriita. KRP on kateellinen ja epäpätevä organisaatio, joka tunkee joka paikkaan ja luulee osaavansa kaiken kaikesta. Jari Aarnio on isojen linjojen iso mies, joka ei juokse jokaisen pikku nilkin perässä, vaan on keskittynyt suuriin roistoihin ja todellisiin huumeringin kingeihin. Asia seuranneena on pakko olla huvittunut.

KRP:stä vuodetaan tietoja pelkästään Helsingin Sanomille. Helpoin kusetettava on kuitenkin äärikristillinen sisäministeri Räsänen, jonka tulkinnan mukaan Suomen lakia ei tarvitse noudattaa, jos se on ristiriidassa kristillisten arvojen kanssa. Nyt tämä sama fundamentalisti vaatii poliisien
vasikkojen rekisteriä julkiseksi. Eikö hölmöydellä ole rajoja? Ei kai kukaan meistä lehtimiehistäkään paljasta lähdetään kuin päätoimittajalle.

Koko juttu on yksinkertaisesti kateuden ilmapiirissä syntynyt KRP:n julkisuuskikka ja oman kilven kiillottamista, siitä syystä, että mitään tärkeitä rikoksia se ei itse ole pystynyt ratkomaan pitkään aikaan. Juonikuvio on suoraan kuin Neuvostoliiton parhaina aikoina. Oma keskusrikospoliisin kaveri keksi seurantalaiteen ja tarjosi sitä työsuhdepatenttina työnantajalleen, mutta se ei innostunut. Työntekijä erosi tai erotettiin; so what!

Mies patentoi keksintönsä ja perusti firman ja alkoi markkinoida laitettaan. No tästäkös KRP sai pultit! Se ryhtyi painostamaan huumepoliisia ja tullia saadakseen laiteen pois markkinoilta, koska se muka oli osoittautunut ”sudeksi”. Laitteella on kuitenkin ollut kysyntää Baltiassa, Puolassa ja jopa Espanjassa.

Korruptioepäily vie maineen hyvältä mieheltä maineen ikiajoiksi, sillä toki sieltä aina löytyy muutaman tuhannen euron lahjoja ja Aarnion pojalle sponsoroituja autorahoja. Syyttäjällä täytyy olla nyt todellisia faktoja heittää nyt peliin, ettei lakituvassa vain jutusta tulisi farssia.

Minua on sponsoroitu urani aikana kaikenlaisilla kirjalahjoilla, matkoilla ja juomilla. Samoin kun mediankin ”sopuleita” on palkittu apurahoilla ja kannuksilla. Mutta nyt leikitään isoilla asioilla. Silloin, kun puhutaan poliisin korruptioista, niin alirajana pitäisin 20000 euroa ja selkeitä etuja. Tutkitaan nyt ensin ennen kuin hutkitaan!

Juhani Melanen

 

Anna soida

Ai kuinka ärsyttää kun joululaulut soivat kaupoissa jo marraskuussa, sanovat ne joiden hermoa joulun kaupallistumisen tuntu kiristää. On muuten ilahduttava kommentti! Jos sen suurempaa huolta ja ärsytystä ei elämässä ole, niin hyvin ovat asiat.

Ymmärrän pointin mutta voi sen nähdä toisinkin. Kaiuttimista kuuluu riemuviesti. Ne soittavat sitä, että pyhät ovat tulossa. Nythän niitä taas riittää. Adventin pyhiä neljän sarjassa, itsenäisyyden juhlapäivä, joulun seutu. Ihanaa!

Tarvitsen pyhiä. Pyhät ovat eräänlaisia kilometripylväitä, etappeja ja elämän jaksottajia. Arkeen on hyvä saada nivelkohtia, joista eteenpäin lähdetään uusin eväin ja uusin voimin. Pyhäpäivähän meillä tosin on joka viikko, mutta ehkä se pyhän tuntu tulee meille konkreettisemmaksi suurempien juhlien kohdalla.

Pyhän lepo on tärkeää, minullekin, joka teen työtäni arjen lisäksi useimmat pyhät. Aivotutkijakin sanoi että helpommin jaksaa kun tietää että kohta on paussi tulossa. Pyhänä on aikaa itselleni, aikaa läheisilleni, aikaa sille, että virittyy joku muukin taajuus kuin se jota pitkin tulevat muiden pyynnöt ja vaatimukset. Pyhän levossa kulkee viesti. En ole vain tuotannon väline, jonka tehtävä on työllään paikata kestävyysvajetta, torjua taantumaa ja tukea kotimaista työllisyyttä. Saan olla ihminen, jolla on tarve saada vain olla, ilman että se pitää oikeuttaa jollakin. Minut on luotu Jumalan kuvaksi, työhön mutta myös lepoon.

Pyhäpäivistä kinataan aika ajoin. Arkipyhät ne vasta hankalia tuntuvatkin olevan. Kahvipöydässä juuri päätimme, että helatorstaitahan ei viikonlopuksi hinata. Omassa kalenterissani on varmuuden vuoksi helatorstai ensi vuodelle kahteen kertaan. Painovirhe tosin, mutta sattuva sellainen. Kannat santaan: pyhistä ei periksi anneta!

Että antaa kilkuttaa vaan niitä joululauluja, saa aloittaa vaikka heti juhannuksen jälkeen. Ne soittavat pyhän tärkeyttä ja sitä ilosanomaa, että kohta huilataan porukalla ja luvan kanssa. Jos ei halua sotkea asioita, vaikkapa nyt joulun ydinsanomaa ja kaupallisuutta, niin siihenkin on keinot. Kaamosaivojen tahmeus sulkee yllättävän tehokkaasti kaiken ylimääräisen havaintokyvyn ulkopuolelle. Laahustin niin ajatuksissani kaupassa kohti tomaatteja, että meinasin törmätä käytävällä jättimäiseen suklaakonvehtilaatikoiden vuoreen. Älkää kysykö mitä kaiuttimista soi, ei aavistustakaan.

Anu Toivonen

 

KOLUMNIT -arkisto

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011