Kesän iloja ja haasteita

Toukokuu on jo yli puolenvälin ja kohta on edessä kesä. Monelle se tarkoittaa ansaittua kesälomaa, mökkeilyä tai lomaviikkoja kotona kaupungissa. Tänä kesänä Helsingissä monen päättäjän ja virkamiehen lomakausi ei ole keskellä kesää. Heinäkuussa tehdään täysillä töitä, koska Suomen EU – puheenjohtajuus käynnistyy 1.7. Keski-Euroopassa lomakuukausi on perinteisesti vasta elokuussa.

Moni nuori saa kesällä mahdollisuuden kesätyöhön. Se on samalla tilaisuus päästä tienaamaan omaa rahaa. Ensimmäinen työpaikka on monelle tavalla askel kohti aikuisuutta ja oman elämänhallinnan kehittämistä. Juuri se eka duuni avaa nuoren ansioluettelon ja kantaa eteenpäin, kun myöhemmin kysytään se yleisin kysymys työhaastattelussa eli onko sinulla aiempaa työkokemusta. Jos vastaus on kyllä se yleensä aina vaikuttaa positiivisesti mahdollisuuksiin menestyä tulevissa työnhauissa ja haastatteluissa.

Liian moni nuori jää kuitenkin nytkin ilman kesätyöpaikkaa. Lomarahat ovat tiukassa myös perheissä ja vanhemmilla. Tämän päivän työelämässä on usein ikäraja, kun työnantaja edellyttää 18 vuoden ikää. Sitä on monelle 15-18 vuotiaalle vaikea selittää, kun halu kesätyöhön on kova. Lahden kaupungin myöntämä 300 euron kesätyöseteli on erinomainen tukityökalu niille nuorille, jotka sen ovat saaneet. Se madaltaa monen pienenkin yrityksen kynnystä rekrytoida kesätyöntekijä.

Lahdessa tehtiin erinomainen ”Matkalla Duuniin” hanke, joka pystyi yhdessä yrittäjien, kaupungin ja TE-toimiston kanssa. Yritimme pari-kolme vuotta sitten laajentaa hanketta pysyväksi toiminnaksi valtion rahoituksella, mutta emme silloin saaneet työ – ja elinkeinoministeriöltä tarvittavaa rahoitusta. Silloin halutiin panostaa ohjaamotoiminnan vakinaistamiseen valtakunnallisesti. Se ei ole huono asia, mutta kuten nyt nähdään pelkkä ohjaamotoiminta ei riitä vastaamaan nuorten tarpeeseen. Moni nuori tarvitsee henkilökohtaista tukea ja ohjausta ennen kuin on valmis varsinaiseen työelämään. Meidän pitää hakea yhdessä uusia ratkaisuja miten nuoren polkua kohti työelämää vahvistetaan kaikin tavoin.

Hallitusneuvotteluissa varasimme aikaa myös tulevalle viikonlopulle tehdä töitä, jotta ensi viikon perjantaina on valmista. Tällä hetkellä olemme aikataulussa, mutta se on tarkoittanut työtä kirjaimellisesti aamusta iltaan. Yhteistyön henki on ollut hyvä eri työryhmissä ja puolueiden kesken. Se on tärkeää, koska vaikeitakin asioita on mahdollista sopia, kun on luottamusta. Tilannetta voisi verrata vaikka maajoukkueen muodostamiseen. Eri liigajoukkueista eri puolelta Suomea kutsutaan pelaajia pelaamaan maajoukkuepaidassa. Valmistavan leirityksen aikana haetaan yhteistä linjaa ja tapaa toimia joukkueena. Kanssapelaajat pitää tuntea. Jopa niin hyvin, että tietä mitä toinen ajattelee, tulee tekemään, tai aikoo tehdä. Silloin selviää hankalissakin tilanteissa.

Lahdessa on erinomaiset mahdollisuudet viettää kesää ihan kaupungissa. Sataman lisäksi löytyy vaikka mitä tekemistä luonnossa ja keskustassakin. Kesätapahtumia on tulossa myös runsaasti. Hyvää kesän odotusta täältä neljän seinän sisältä Säätytalosta.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO