Opposition vaihtoehdot kovia ja kylmiä

Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista. Perussuomalaiset, Kokoomus, Kristilliset ja Liike Nyt esittelivät omat vaihtoehtonsa vuoden 2021 valtion tulo- ja menoarvioksi. Koronakriisin hoito jäi tässä sivurooliin ja aiheesta. Marinin hallitus sai tunnustusta kriisin hoidosta. Parasta kriisin hoitoa myös talouden näkökulmasta on epidemian hallitseminen. Yksinäisyys, syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat ovat suuri haaste eikä syksyn ja talven pimeys sitä ainakaan paranna. Yksi avainkysymys koronakriisin keskellä on, miten pidämme kaikki mukana ja mistä syntyy kestävä kasvu eli työpaikat ja toimeentulo? Tähän työhön tarvitaan meitä kaikkia, mutta hallitukselle on erittäin, että Kestävän Kasvun Ohjelma eli elvytyspakettimme vuosille 2021- 2023 on niin vaikuttava ja tuloksellinen, että tavoitteisiin päästään. Työpaikat ja toimeentulo pitää pystyä turvamaan, mutta ilman uuden rakentamisesta se ei onnistu.

Kokoomus on onnistunut tekemään vaihtoehtobudjetin, joka on opiskelijoille ja köyhille kova. Rahat jaetaan ennen kaikkea kahdelle ylemmälle tulokymmenykselle. Velkaa tulee silti jokseenkin yhtä paljon kuin hallituksen talousarvioesityksessä. Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan kokoomus ottaisi opiskelijalta keskimäärin 182 euroa pois. Pitkäaikaistyöttömiä kokoomus kurittaisi vielä rankemmalla kädellä leikaten heiltä 233 euroa. Onkin pakko kysyä, uskooko kokoomus ihmisten olevan pitkäaikasityöttöminä omasta tahdostaan tai laiskuudesta? Vastauksena tähän siteeraan OECD:n raporttia, jonka mukaan Suomessa suurimmat työllistymisen esteet ovat terveysongelmat ja sopivien työmahdollisuuksien puute eivät suuret sosiaalietuudet.

Kokoomus myös väittää, että heidän vaihtoehdossaan uutta velkaa tarvitaan 1005 miljoonaa euroa vähemmän. Kun luvusta poistetaan jo viime vuonna epäuskottavaksi todettu ikääntyneiden kotitalousvähennyksen kasvattamisesta saatu 330 miljoonan säästö ja eläkerahastoista työttömiltä takavarikoitu 850 miljoonaa ei heidän vaihtoehdossaan julkinen talous kohene lainkaan. Kokoomuksen mukaan heidän vaihtoehtobudjettinsa sisältää ”todennetut keinot 120 000 uuden työllisen saamiseksi, mutta eduskunnan tietopalvelun laskelmissa niistä on todennettu vain 18 000 lisätyöllistä. Toinen kokoomuksen keino on paikallinen sopiminen, jolle ei ole voitu tutkimuksissa todentaa merkittävää työllisyysvaikutusta. Esimerkiksi valtiovarainministeriö ei esitä paikallisen sopimisen lisäämistä puhuttaessa niin sanotuista päätösperustaisesta työllisten määrän lisäämisestä.

Perussuomalaiset esittää vaihtoehtobudjetissaan 120 miljoonan euron vähennystä ympäristöministeriön henkilöstö- ja muihin kuluihin. Kyseisen ministeriön toimintamenot (sisältäen henkilöstökulut) ovat ensi vuoden noin 35 miljoonaa euroa. Perussuomalaisten esitys tarkoittaisi koko siis ympäristöministeriön lakkauttamista, minkä jälkeen leikattavaa jäisi vielä paljon leikattavaa muilta momenteilta.

Ympäristöministeriön budjetti on kokonaisuudessaan vajaa 303 miljoonaa euroa eli leikkaus veisi yli 1/3 koko ministeriön budjetista pois. Perussuomalaiset voisivatkin kertoa, haluavatko he todella lakkauttaa Itämeren ja vesistöjen suojelu (18 miljoonaa), Metsähallituksen luontopalvelut eli muun muassa retkeilyalueiden ja reittien hoitaminen (n. 60 miljoonaa) ja luonnonsuojelualueiden hankinnat (49 miljoonaa).

Opposition vaihtoehdoissa on yleensä aina myös hyviä elementtejä, mutta nyt oli paljon kovaa ja kylmää. Suomi tarvitsee nyt aitoa kestävää kasvua, näkymän koko maan ja oman tulevaisuuden mahdollisuuksista ja toisista välittämistä. Vähempiosaisten, työttömien tai opiskelijoiden kurittaminen ei ole hallituksen eikä SDP:n ratkaisu.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO