Miltä maailmantalous näyttää? Missä päin maailmaa on kasvua? Ketkä ovat tämän maailmantilanteen voittajia ja häviäjiä? Näiden kysymysten ääreen kokoonnuimme tällä viikolla taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n ministerikokoukseen Pariisissa.
OECD on toimija, joka pyrkii mittaamalla ja jäsenmaavertailulla vauhdittamaan kasvua sekä konkreettisten suositusten kautta rakentamaan luottamusta eri toimijoiden välillä. OECD:n työn merkitys on entistä suurempi nyt, kun maailmaa raamittaa geopoliittinen ja taloudellinen epävarmuus sekä maailmankaupan jännitteet.
OECD-maat jakoivat kokouksessa huolensa globaalia talouskasvua jarruttavista tekijöistä, joista yksi on epätasa-arvoiset työmarkkinat. OECD pyrkiikin edistämään naisten osallistumista työelämään. Jos naiset saataisiin työmarkkinoille miesten tavoin, maailman bruttokansantuote olisi 26% suurempi.
OECD:n ajama minimiyhteisövero sekä tavoite verottaa monikansallisia yrityksiä riippumatta siitä, missä ne toimivat, lisäisivät taas verotulojen oikeudenmukaisempaa jakautumista ja hillitsisivät verosuunnittelua. Kehitysmaat ovat muita riippuvaisempia yhteisöverotuloista ja globaalia verotusjärjestelmää uudistamalla tulot kohdentuisivat oikeudenmukaisemmin heikommassa asemassa oleville.
Intian kasvu on ensi vuonna 7 prosenttia, Kiinan viisi. Eurooppa kyntää 1,6 prosentin kasvua, samoin Yhdysvallat tulee alas, vaalivuoden luvut eivät lupaa hyvää istuvalle presidentille. Ovaalihuoneen pöytä on katettu populistille, aivan kuten Euroopan maissa.
Korkeiden korkojen ja hintojen Euroopassa ja Suomessa, kuluttajan ja yrittäjän arki on tuskainen. Toisin kuin Suomessa Säätytalon hallitusneuvotteluissa halutaan, Euroopan ytimessä ymmärretään, että nyt ei ole aika leikata niiltä, joilla on jo nyt todella vaikeaa selviytyä arjen laskuista. Se pitää tehdä, mutta vasta sitten, kun nousu alkaa. Kasvua pitää luoda nyt kaikin tavoin ja kaikin keinoin investoinneilla sekä uusilla hankkkeilla, jotta esimerkiksi rakentaminen ei hyydy aivan täysin, kuten nyt näyttää käyvän. Töiden vähyys näkyy jo Lahdessakin. Uuden hallituksen ajatuksia miten kasvua tehdään ei ole paljoa kuultu, koska kaikki energia on mennyt muualle.
Tuleva hallitus, Orpo I, aloittanee ensi viikon aikana ja tulevan pääministerin ensimmäinen EU-huippukokous suuntautuu juuri Pariisiin juhannuksen alla.
Ja ei Orpo yksin jää. Tuleva valtiovarainministeri Purrakin pääsee hänkin vielä esittelemään kasvun eväitään Suomen ulkopuolellekin.
Hyvinvointivaltio Suomen sosiaaliturvan, terveydenhuollon, koulutuksen tai sivistyksen tulevaisuus ei hyvältä näytä.
Ville Skinnari