Uskontunnustus?

Ensi sunnuntaina vietetään pyhän kolminaisuuden sunnuntaina ja samalla uskontunnustuksen sunnuntaita. Se kutsui minut pohtimaan uskontunnustuksen sanoja. Oletko miettinyt, mitkä sanat siinä sinulle ovat erityisen tärkeitä tai pohdintoja herättäviä?

Uumoilen, että usealle meistä siellä on Jumalasta tärkeä sana Isä. Se tuo helposti mieleen ihmisisän ja lapsen suhteen. Sellaisen, jossa isä on vanhempana rakastava, huolehtiva, mutta myös kaitseva, ja siksi myös armahtava. Sellainen isä on myös monenlaisia lahjoja antava. Uskontunnustuksessa Jumala piirtyy meille siis turvalliseksi Isäksi.

Toisessa kappaleessa minun mielenkiintoani herätti tuo kohta, jossa sanotaan uskottavan Jumalan Ainoaan Poikaan. Jeesusta ei voi ajatella Jumalan Pojaksi samassa mielessä kuin inhimillinen isä ja poika ovat suhteessa toisiinsa. Ehkä kuitenkin tällä ilmaisulla ”Ainoa Poika” tavoitellaan sitä, että isä-Jumalalla ja Jeesuksella on oikein läheiset ja luottamukselliset välit.

Ainoana Poikana Jeesus oli korvaamattoman arvokas isä-Jumalalle – niin kuin ainoat pojat ihmismaailmassa etenkin ensimmäisillä vuosisadoilla ja aina siitä eteenpäinkin ovat tavanneet olla. Meille merkityksellistä on, että tämä Jumalan Ainoa Poika teki merkittäviä tekoja. Se, että Jumala on elänyt poikana ja ihmisenä, sillä on meille valtava merkitys. Sitä kautta Jumala sai kasvot, tuli meille helpommin lähestyttäväksi ja tajuttavaksi. Jeesuksen kautta on tullut meille pelastus ja vapahdus.

Entä käsite Pyhä Henki – olisiko se vaikein asia Pyhässä Kolminaisuudessa? Minulle muistuu mieleen Riitta-kollegan erään saarnan ytimekäs muotoilu: Pyhä Henki synnyttää uskoa ja lisäksi antaa voimaa sekä viisautta, mutta antaa myös synnintuntoa ja sitten pelastuksen iloa! Siinä se!

On hyvä muistaa, että Jumalasta ja uskontunnustuksen käsitteistä puhuttaessa ollaan aina suurien mysteerien äärellä. Ei kukaan voi sanoilla selittää auki salatun Jumalan ominaisuuksia tyhjentävästi. Siksi minusta on jotenkin todella puhuttelevaa, kun messussa yhdessä ja yhteen ääneen sanotaan uskontunnustusta. Se on sellainen hetki, jolloin ikään kuin verho nostetaan hetkeksi ylös ja katsellaan Jumalaa, koetaan Hänet lähellä ja läsnäolevaksi.

Uskontunnustuksessa Jumala tulee luoksemme ja tutuksi inhimillisten sanojen kautta. Ja samalla siinä liitytään ajan ylittävään yhteisöön, kaikkien uskontunnustusta lausuneiden kristittyjen vuosisataiseen saattoon. Siinä hetkessä on mukana ihmettelyä, pyhyyttä ja kiitosta!

Sinuakin kutsutaan joka sunnuntai mukaan messuun ja yhdessä uskontunnustusta ääneen lausumaan – vaikkapa jo ensi sunnuntaina kello kymmenen Launeen messun! Olet lämpimästi tervetullut mukaan messuun Youtuben kanavalle Launeen seurakunta!


Pastori Kati Saukkonen,
Launeen seurakunta

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO