Uskontunnustus?

Ensi sunnuntaina vietetään pyhän kolminaisuuden sunnuntaina ja samalla uskontunnustuksen sunnuntaita. Se kutsui minut pohtimaan uskontunnustuksen sanoja. Oletko miettinyt, mitkä sanat siinä sinulle ovat erityisen tärkeitä tai pohdintoja herättäviä?

Uumoilen, että usealle meistä siellä on Jumalasta tärkeä sana Isä. Se tuo helposti mieleen ihmisisän ja lapsen suhteen. Sellaisen, jossa isä on vanhempana rakastava, huolehtiva, mutta myös kaitseva, ja siksi myös armahtava. Sellainen isä on myös monenlaisia lahjoja antava. Uskontunnustuksessa Jumala piirtyy meille siis turvalliseksi Isäksi.

Toisessa kappaleessa minun mielenkiintoani herätti tuo kohta, jossa sanotaan uskottavan Jumalan Ainoaan Poikaan. Jeesusta ei voi ajatella Jumalan Pojaksi samassa mielessä kuin inhimillinen isä ja poika ovat suhteessa toisiinsa. Ehkä kuitenkin tällä ilmaisulla ”Ainoa Poika” tavoitellaan sitä, että isä-Jumalalla ja Jeesuksella on oikein läheiset ja luottamukselliset välit.

Ainoana Poikana Jeesus oli korvaamattoman arvokas isä-Jumalalle – niin kuin ainoat pojat ihmismaailmassa etenkin ensimmäisillä vuosisadoilla ja aina siitä eteenpäinkin ovat tavanneet olla. Meille merkityksellistä on, että tämä Jumalan Ainoa Poika teki merkittäviä tekoja. Se, että Jumala on elänyt poikana ja ihmisenä, sillä on meille valtava merkitys. Sitä kautta Jumala sai kasvot, tuli meille helpommin lähestyttäväksi ja tajuttavaksi. Jeesuksen kautta on tullut meille pelastus ja vapahdus.

Entä käsite Pyhä Henki – olisiko se vaikein asia Pyhässä Kolminaisuudessa? Minulle muistuu mieleen Riitta-kollegan erään saarnan ytimekäs muotoilu: Pyhä Henki synnyttää uskoa ja lisäksi antaa voimaa sekä viisautta, mutta antaa myös synnintuntoa ja sitten pelastuksen iloa! Siinä se!

On hyvä muistaa, että Jumalasta ja uskontunnustuksen käsitteistä puhuttaessa ollaan aina suurien mysteerien äärellä. Ei kukaan voi sanoilla selittää auki salatun Jumalan ominaisuuksia tyhjentävästi. Siksi minusta on jotenkin todella puhuttelevaa, kun messussa yhdessä ja yhteen ääneen sanotaan uskontunnustusta. Se on sellainen hetki, jolloin ikään kuin verho nostetaan hetkeksi ylös ja katsellaan Jumalaa, koetaan Hänet lähellä ja läsnäolevaksi.

Uskontunnustuksessa Jumala tulee luoksemme ja tutuksi inhimillisten sanojen kautta. Ja samalla siinä liitytään ajan ylittävään yhteisöön, kaikkien uskontunnustusta lausuneiden kristittyjen vuosisataiseen saattoon. Siinä hetkessä on mukana ihmettelyä, pyhyyttä ja kiitosta!

Sinuakin kutsutaan joka sunnuntai mukaan messuun ja yhdessä uskontunnustusta ääneen lausumaan – vaikkapa jo ensi sunnuntaina kello kymmenen Launeen messun! Olet lämpimästi tervetullut mukaan messuun Youtuben kanavalle Launeen seurakunta!


Pastori Kati Saukkonen,
Launeen seurakunta

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
ARKISTO