Paluu uuteen normaaliin vihdoin edessä

Eduskunta käsitteli tällä viikolla valtion ensi vuoden talousarviota. Se antaa paitsi raamit valtion rahankäytölle, myös kertoo niistä tavoitteista ja prioriteeteista, joita hallitus on asettanut. Nyt käsiteltävä budjetti on erityisen merkityksellinen. Elämme tilanteessa, jossa yhteiskunta palaa kohti normaalia ja monta asiaa tulee saada liikkeelle lyhyellä aikaa. On tehtävä kaikki sen eteen, että hyvinvointivaltion tulevaisuus ja pitkäjänteisen, kestävän talouskasvun edellytykset voidaan turvata.

Myös eduskunta palaa kohta normaaliin, mikä on todella tärkeää. Kansanedustajat pääsevät tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan myös epävirallisesti yli puoluerajojen. Keskiviikkona paluu normaaliin tapahtui myös jalkapallossa. Eduskunnan jalkapallojoukkue pelasi Elinkeinoelämän valiojoukkoa vastaan 1-1 tasapelin. Oli mahtavaa päästä yhdessä pelaamaan ja hikoilemaan. Toimin joukkueen kapteenina ja topparin paikka sopii hyvin entiselle puolustajalle.

Eduskunnassakin toimme esille sen, että hallituksella on nyt ainakin kolme keskeistä tehtävää. Ensimmäinen näistä on panostaa suomalaisten hyvinvointiin. Budjetin välittömiin toimiin sisältyy koronan aiheuttaman hoito- ja palveluvelan purkaminen ja hoitoon pääsyn nopeuttaminen, joihin laitetaan 125 miljoonaa euroa. Hallitus toteuttaa myös hoitotakuun eli sen, että kiireettömissä tapauksissa hoitoon pääsee jatkossa kaikkialla Suomessa seitsemän päivän sisällä. Näin se pitää olla Lahdessakin.

Toiseksi on varmistettava, että koronakriisi jää taakse suomalaisen palkansaajan arjessa ja että työmarkkinat vakautuvat. Hallitus on tässä jo nyt paremmilla pelipaikoilla kuin yksikään edeltävistä hallituksista sitten vuosituhannen vaihteen. Työllisyyspolitiikka puree, mistä kertoo se, että alkuperäinen tavoitteemme eli 75 prosentin työllisyysaste on jo kosketeltavan lähellä.

Rima on hilattava silti vieläkin korkeammalle. Kävimme yhdessä työministerin kanssa läpi niitä keinoja, joilla työllisyystoimien jalkauttaminen jatkuu. Yrittäjät tulee ottaa tiiviisti mukaan, samoin koulutussektori ja yhdistykset. Aivan kaikki. Kuntakokeilu on Lahdessa hyvässä vauhdissa, ja ensimmäiset kokemukset näyttävät lupaaville. Lahden tulee nyt asettaa omat selkeät tavoitteet ja toimenpiteet työllisyydessä eri kohderyhmille: Nuoret, osatyökykyiset tai pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat kaikki ratkaisuja, mutta ovat eri kohderyhmille erilaisia. Tämä työ pitää tehdä paikallisesti ja uusi valtuustostrategia on oikea paikka kirjoittaa tämä käytäntöön.

Kolmanneksi, koronan jälkeinen vauhtipyrähdys on saatava kiinnitettyä kestäväksi talouskasvuksi. Kaikilla sektoreilla on tehtävä toimia sen eteen, että tuottavuus kasvaa ja että tuotannon jalostusarvo nousee. Valtio tulee laittamaan ensi vuonna historiallisen summan – pitkälti yli miljardi euroa – talouden uudistumiseen ja vihreään siirtymään. Tähän sisältyy tukia niin teollisuuden prosessien sähköistämiseen, vähähiiliseen vetyyn, kuin tutkimukseen ja kehitykseen. Tähän tilaisuuteen pitää tarttua myös Lahdessa.

Meidän pitää herätä siihen, että teknologinen murros ja markkinoiden mannerlaattojen liike jatkuvat. Tavat tehdä kauppaa ja työtä saattavat näyttää kymmenen vuoden päästä hyvin erilaiselle kuin tänään. Vahvat kotimaiset toimialat, kuten puu- ja terästeollisuus, eivät voi jäädä laakereilleen, vaan markkinapaineeseen on vastata kysyntää vastaavilla tuotteilla. Fossiilivapaaseen terästuotantoon Raahessa siirtyvä SSAB on tästä erinomainen esimerkki.

Suomen talous, työllisyys ja hyvinvointi ovat jatkossakin riippuvaisia ulkomaankaupasta. Siksi juuri nyt on aika panostaa vientivetoiseen kasvuun ja kotimaahan työpaikkoja luovaan tuotantoon. Tulemme tarvitsemaan tässä yhtä lailla niin kokeneita konkareita kuin uusia tekijöitä, niin kotimaisia investointeja kuin ulkomaisia sijoittajia ja osaajia. Olen ulkomaankauppaministerinä ajanut voimakkaasti Virtual Finland -palvelualustaa, joka tulee mahdollistamaan digitaaliset palvelupolut Suomeen tuleville yrityksille, työntekijöille ja opiskelijoille.

Nuoret eli uusi sukupolvi tulee olemaan digitaalisuudessa aivan eri maailmassa kuin me 1970-luvulla syntyneet. Siksi meidän pitää myös kuunnella nuoria ja heidän ajatuksiaan tulevaisuudesta.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO