Juhlaa ja arkea

Lunta tulee ja joulu alkaa olla ovella. Sain hiihtokauden auki viime sunnuntaina Lahdessa. Ensilumen latu oli erinomaisessa kunnossa. Kohta saadaan lisää latua, hyvä niin, koska kysyntää riittää. Tähän viikkoon mahtuu paljon juhlaa ja arkea.

Viikko alkoi isäni Jouko Skinnarin muistorahaston avustustenjakotilaisuudella. Avustusta sai kuusi lahtelaista yhdistystä, minkä jokainen on hienolla työllään ansainnut. Joukkoon mahtui mielenterveys- ja nuorisopalveluiden tarjoajia sekä eri kulttuurialan tekijöitä. Muun muassa Painovoima ry vastaanotti avustuksen alueellisen kulttuurihyvinvointihankkeen esiselvitykseen ja käynnistämiseen. Kulttuuria ja taidetta hyvinvointiin – projekti on kulttuurin alueellinen kehittämishanke Päijät-Hämeessä vuosina 2023–2025. Isäni toive oli, että lahtelaista sosiaalialan ja kulttuurin kenttää ja yhdistyksiä tuetaan jaksamaan.

Maanantaina vierailin Lahden Kristillisessä oppilaitoksessa. Söimme maittavan itsenäisyyspäivän lounaan koulun ruokalassa, minkä jälkeen tapasin 8 ja 9-luokkalaisia oppilaita. Nuorilla oli monia hyviä kysymyksiä työstäni ministerinä ja kansanedustajana. Keskustelimme työni ohella myös Suomen ja nuorten tulevaisuudesta ja someturvallisuudesta.

Teerenpeli sai ansaitun palkinnon Päijät-Hämeen maakuntajuhlassa. Pyysinkien johdolla on syntynyt osaamista, jota viedään nyt jo eri puolille maailmaan. Eritysesti japanilaiset ovat ihastuneet lahtelaisiin tuotteisiin, myös lonkeroon. Eli Hartwallin lisäksi meiltä löytyy paljon osaamista panimokulttuurissa ja ruokapöytään. Lahdesta löytyy myös maajoukkuetason osaamista ruokakulttuurissa.

Lahden uudessa Gaudia lukiossa tapasin Suomen kokkimaajoukkueen, Culinary Team of Finland, joukkueen johtajan Katja Tuomaisen ja toiminnanjohtajan, lahtelaisen Jukka Turtan. Suomalainen puhdas ruoka ja tinkimätön ammattiylpeys on kokkimaajoukkueen vientivaltti, jota he haluavat viedä maailmalle. Heidän tehtävänään on myös viedä kouluihin positiivista sanomaa suomalaisesta ruuasta ja alan osaamisesta.

Itsenäisyyspäivänä puhuin Hämeenlinnassa maakunnallisessa lippujuhlassa. Illalla oli vuorossa Tasavallan Presidentin juhlavastaanotto. Arvokas tilaisuus järjestettiin nyt parin vuoden tauon jälkeen ja oli hienoa olla mukana.

Keskiviikkona Lahden markkinoilla puhutti erityisesti toimeentulo. Monessa kodissa on nyt vaikeuksia toimeentulon kanssa. Sähkön hinta, ruokakulut, lasten harrastamisen kustannukset. Näihin toimeentulon haasteisiin yritämme nyt vastata kaikin mahdollisin keinoin. Ensimmäinen joulukuuta oli historiallinen päivä maksuhäiriömerkinnöille; Suomen Asiakastiedon ylläpitämästä rekisteristä poistui lähes puolitoista miljoonaa merkintää. Merkintöjen poistumisen taustalla on uusi luottotietolaki, joka astui voimaan tämän kuun alussa. Lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun maksu on suoritettu. Tähän asti merkintä on Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pysynyt rekisterissä yleensä kahdesta kolmeen vuotta. Maksuhäiriömerkintöjen lyhentämisellä parannetaan taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon, vakuutuksen tai joissain tapauksissa jopa työpaikan saamista.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO