Lahti onnistui – Suomi ei

Syksy on alkanut meillä kaikilla sateen ja myrskyn merkeissä. Tänään perjantaina matkustan Jyväskylään SDP:n puoluekokoukseen. Ilmoitin jo keväällä, etten tavoittele puolueen puheenjohtajuutta tai varapuheenjohtajuutta. Aloitin puolueen johtotehtävissä Seinäjoen puoluekokouksesta 2014 ja varapuheenjohtajana olen toiminut vuodesta 2017. Olen siis saanut tehdä tiivistä yhteistyötä Antti Rinteen ja Sanna Marinin kanssa, mutta nyt vaihtuu puheenjohtaja ja samalla meistä aiemmista 2014 valituista ei enää ole ehdokkaana puolueen johtotehtäviin kuin minä. Olen ehdolla puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, mikä on sekin merkittävä tehtävä.
Moni on kysynyt kesän aikana miksi Sannan Marin ei enää jatka tai miksi hän ei ole ollut enää julkisuudessa. Minä ymmärrän Sannaa täysin. Kuluneet vuodet olivat äärimmäisen rankkoja meille kaikille ja hänellä on täysi oikeus kääntää sivua ja mennä kohti uusia haasteita.

Suurimpana oppositiopuolueena meillä on tehtävänä kertoa suomalaisille vaihtoehdoista hallituksen politiikasta, mutta samalla suuri vastuu myös yhteistyön ja yhtenäisyyden luomiseksi tässä vastakkainasettelun Suomessa ja maailmassa.
Tällä viikolla aloitin uuden tehtävän Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajana. Rahapelimarkkinan murroksen keskellä tehtävä on äärimmäisen haastava, mutta samalla mielenkiintoinen.

Viime viikonlopun Triathlonin MM-kisat olivat Lahden näkyvyydelle menestys. Vaikka kotimaassa tapahtuma ei televisiossa tai mediassa muutenkaan saanut suurta näkyvyyttä, maailmalle viesti oli hyvä ja positiivinen.
Keskustelin ulkomailta Suomeen tulleiden järjestäjinä toimineiden työntekijöiden kanssa heidän jo lähdettyä kotimatkalle lentokentälle, ja he olivat positiivisesti yllättyneitä Suomesta ja Lahdesta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Coloradosta kotoisin oleva työntekijä sanoi, että ilmasto, puhtaus ja ihmisten ystävällisyys olivat asioita mitä hänelle jäi mieleen. Kiertue jatkui heillä suoraan Ranskan Nizzaan, missä vahvuudet ovat toki olemassa, mutta erilaisia.

Mutta Suomessa on nyt mustia pilviä ilmassa. Konkurssiuutisia on tullut ja tulee lisää. Rakennusala kaiken kaikkiaan on kriisissä. Uusia hankkeita ei synny ja työttömiä tulee. Valitettavasti. Tämä tulee näkymään myös Lahdessa. Nyt olisi äärimmäisen tärkeää, että kaupungeissa ja kunnissa synnytetään uusia hankkeita, kuten kouluja, päiväkoteja ja palveluasumista. Se tuo samalla työtä tuhansille suomalaisille ja sadoille lahtelaisille. Orpon hallitus ei ole tähän tilanteeseen vielä herännyt. Nyt on viimeinen hetki luoda elvytystä eli rahoitusmahdollisuudet uusille hankkeille. Jukka-talojen konkurssi kertoo karua kieltään koko Suomen tilanteesta.

Pelicans aloitti tällä viikolla CHL – kauden. Odotukset ovat korkealla. Kuuluisa kuudes kenttäpelaaja on lahtelainen yleisö. Kannattaa muistaa, että muuallakin Euroopassa osataan jääkiekkoa eli nyt kaikki kannustamaan Pelicansia myös CHL-otteluissa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO