Eduskunta aloitti kevätistuntokauden perinteisesti valtiopäivien avajaisilla Finlandia talossa. Kevät tarkoittaa isoja asioita eduskunnalle: pakolaistilanne on haasteista varmasti se suurin, hallintouudistukset puhuttavat ja työllisyystilanne huononee edelleen. Työmarkkinatilanne vaatii ratkaisun. Itse uskon, että sopimus syntyy. Myös valtion omistajapolittiikka tarvitsee selkeytystä kuten Carunan tapaus osoittaa. Pääministerinä Sipilä halusi itselleen omistaja ohjauksen. Nyt odotamme linjauksia mitä ja mihin suuntaan pääministeri omistajaohjausta haluaa viedä. Tuottavia valtionyhtiöitä on järjetöntä myydä. Siitä meillä on hyviä esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Me oppositiossa haluamme hallitukselta järkeviä päätöksiä – toivottavasti niitä on tulossa.
Poliittisen päätöksenteon järkevyys puhuttaa myös Lahdessa ja aiheesta. Lahti on vastoin muiden suurien kaupunkien linjauksia rajaamassa lasten päivähoito-oikeutta. Jokaisen lapsen oikeus päivähoitoon on ollut suomalaisen tasa-arvoisen yhteiskunnan yksi peruspilari. Lapsi on voinut perheen tulotasosta tai taustasta riipppumatta kokea olevansa samalla viivalla kaikkien kanssa, juuri siinä kasvun vaiheessa, kun omaa itsetuntoa ja maailmakuvaa pienen lapsen mieli on itse luomassa. Eriarvoistamista tulee sitten aivan tarpeeksi kouluiässä, kun materialisessa maailmalla osalla on älypuhelin ja muuta, osalla ei.
Lapsiystävällinen Lahti
Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitus perusteli päivähoidon oikeuden rajaamista säästöillä. Suurista kaupungeista vain Oulu oli ennen Lahtea rajoittamassa lasten oikeuksia. Selvitysten mukaan kokopäivähoidon rajaaminen ei itse asiassa aiheuta säästöjä, koska hallinnollinen työ lisääntyy: päivittäinen paperibyrokratia vie hoitamisen resursseja itse päivähoidosta. Ja mitä syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle jatkossa? Aika näyttää miten puolipäiväralli Lahdessa toimii ja kenen työaikaa lisätään. Vai palkataanko tähän sitten lisää toimistotyöntekijöitä? Lahden kaupungin sivistyslautakunta päätti porvareiden äänillä romuttaa lahtelaisten lasten tasa-arvon. Vieläkö Lahti kertoo strategiassaan olevansa lapsiystävällinen kaupunki?
Yksityinen vai julkinen?
Jos päivähoidon byrokratian kehittyminen vaatii lääkärikielellä tilanteen seuraamista, sitä se on myös terveydenhoitomaksujen korotuksen osalta. Kolmen Ässän hallituksen tahto toteutunee myös Lahdessa ja poliklinikka yms. maksut lähentelevät jo yksityisen palvelun hintoja. Tämä on porvarihallitukselta taitavaa politiikkaa: julkisen sektorin hintataso saadaan näyttämään kalliilta ja samalla yksityinen varsin edulliselta. Miksi ei siis lisättäisi yksityisen palveluiden määrää ja ajattaisi alas julkista palvelua? Ilmeisesti tämä on nyt sitä ”valinnanvapautta”. Lahti on tässäkin asiassa kokoomuksen ja muiden porvaripuolueiden laboratorio. Itse asiassa Lahti oli sitä jo 2000-luvun alussa kun terveyskeskukset ajettiin yksityisten lääkäripalveluiden tuottajille. Sen jälkeen osaajia eli lääkäreitä on ollut vaikea saada ja korjaaminen on vienyt kohta 15 vuotta.
SDP:n puoluekokous Lahteen
Torstaina olin mukana SDP:n puoluehallituksessa päättämässä SDP:n seuraavan puoluekokouksen pitopaikaksi Lahden. Tätä ennen puoluekokous pidettiin viimeksi Lahdessa vuonna 1984. Puoluekokous pidetään vuoden päästä 2-4. helmikuuta 2017. Puoluekokous tuo Lahteen kotimaisten ja kansainvälisten vieraiden lisäksi myös satojatuhansia euroja matkailutuloja.
Töitä siis riittää eduskunnassa ja Lahdessa
– tervetuloa tapaamaan minua ensi maanantaina 8.2. klo 16 Mariankadun Sinuheen.
Ville Skinnari