Onnea valmistuneille ja terveisiä itänaapurista

Oheinen kolumni on julkaistu lehdessämme 4.6.2021. 


Joutjärven vesi on vielä viileää, mutta kesälajien kirjo täydentyi tällä viikolla isolla tavalla, kun Stadionin maauimala vihdoin avattiin. Lämpimämpää kohti kääntyvä sää on saanut ihmiset liikkeelle myös tien päälle. Valtateillä on vilkkaampaa ja maisemareiteillä ruuhkaa. Se tarkoittaa, että liikenteessä tarvitaan joustavuutta moneen suuntaan.

Kirjoitan tätä kolumnia Pietarista, jossa osallistun Pietarin kansainväliseen talousfoorumiin (SPIEF). Tänne on saapunut elinkeinoelämän ja talouspolitiikan keskeisiä vaikuttajia ympäri maailmaa, kuten Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass, jota tapasin hänen pistäytyessään Suomessa alkuviikosta.

Keskustelimme Malpasin kanssa koronan jälkihoidosta ja velkakestävyydestä, mutta myös koulutuksesta ja yhdenvertaisuudesta. Olimme yhtä mieltä siitä, että vakauteen ja talouskasvuun panostaminen on nyt aivan keskeinen asia, jotta kansainvälinen talousjärjestelmä pääsee taas jaloilleen. Hienoa, että maailma avautuu nyt pikkuhiljaa ja normaali kaupankäynti kerää vauhtia.

Pietarin ohjelmaani on mahtunut tapaamisia mm. Venäjän kaukoidän ja arktisen alueen kehityksen ministerin Aleksei Tšekunkovin sekä Pietarin ja Leningradin alueen kuvernöörien kanssa. Nostin kuvernöörien tapaamisessa esille myös Lahden ympäristöosaamisen ja sellaisia käytännön ratkaisuita, joilla olisi käyttöä myös Pietarin kokoisen suurkaupungin mittakaavassa. Suomalaisia arvostetaan täällä kuten lännessäkin metsä- ja ympäristöalan asiantuntijoina. Eikä ihme, sillä monet suomalaiset firmat vievät ulkomaille paljon vihreää teknologiaa.

Täällä rajan toisella puolella ollaan muuten aidosti innoissaan Suomen pääsystä futiksen EM-kisoihin. Kyseessähän ovat suomalaisen jalkapallohistorian ensimmäiset arvokisat, ja siis monella tapaa historiallinen hetki. Huuhkajien peliin toivoo nyt kaikkea hyvää. Jännitetään sitten oikein toden teolla, kuinka alkulohkot menevät. Avausottelu tulee olemaan Tanskaa vastaan 12.6.

Muutenkin urheilu ja etenkin jääkiekko on noussut täällä Pietarissa monessa kohtaa esille, kuten tapaa kuuluu. Tapasin täällä myös menneiden vuosien tähtipakki Vjatšeslav Fetisovin, joka ehti aikanaan pelata niin neuvostoväreissä kuin NHL:ssa. Se, että talouspuheiden rinnalla ehditään käydä läpi niin jalkapallon kuin lätkän liigatuloksia, kertoo paljon urheilun eri kansallisuuksia ja maailmankolkkia yhdistävästä voimasta.

Huomenna on koululaisten ja vastavalmistuneiden juhla. Korona on tuonut niin ylioppilaskirjoituksiin kuin pääsykokeisiin aivan omat haasteensa. Näistä suoriutuminen on hieno saavutus, jota on syytä juhlistaa. Tuoreita ylioppilaita odottaa aikuisuus jo aivan mutkan takana. Siinä ollaan suuren äärellä ja isoja elämänvalintoja on edessä. Kyllä se oma polku löytyy jokaiselle.

Lämpimästi onnea kaikille valmistuneille ja heidän vanhemmilleen!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO