Päivittäin luemme uutisista sadoista irtisanomisista teollisuudessa, palvelualoilla, rakennusalalla ja IT-sektorilla. Voi olla, että pahin on vielä edessä.
Hallituksen tavoite 100 000 uudesta työllisestä näyttää karkaavan yhä kauemmas. Työllisiä on nyt 50 000 vähemmän kuin hallituksen aloittaessa, ja määrä vain kasvaa.
Monien talousennustajien mukaan talouden elpyminen ja työllisyyden paraneminen perustuvat kotimaisen kysynnän vahvistamiseen, koska vienti kärsii keskeisten kauppakumppaniemme vaikeasta tilanteesta.
Hallitus kuitenkin heikentää ostovoimaa massiivisilla arvonlisäveron korotuksilla ja leikkauksilla, jotka kohdistuvat erityisesti pienituloisiin. Samoin hallituksen veropolitiikan linjaukset halvaannuttivat esimerkiksi Fazerin jätti-investoinnin Lahteen. Epävarmuuden luominen muutenkin vaikeassa markkinatilanteessa ei vahvista yrityksien luottamusta Suomeen ja investointeihin.
Markkinoiden elpyminen ei onnistu, jos ostovoimaa heikennetään entisestään.
Samalla kun työllisyyskehitys on Euroopan heikointa, konkurssien määrä on ennätyslukemissa ja uutiset muutosneuvotteluista ovat arkipäivää, mitä tekee hallitus? Hallitus perustaa jälleen uuden työryhmän. Risto Murron johtama kasvutyöryhmä on hyvä asia, mutta pääministeri Orpon olisi tullut käynnistää tämä työ jo hallituksen aloittaessa kesällä 2023. Jo silloin oli nähtävissä, että Suomen talous ajautuu suohon ja alakuloisuus leviää rakennusteollisuudesta muuallekin.
Työttömyys nousee Lahdessakin. Lahden kaupungin passiivisuus aktiivisuuden sijaan ihmetyttää. Esimerkkinä monelle nuorelle tekemistä ja työtä tuoneen Inspiksen lakkauttaminen. Onko todella näin, että työttömyyden sakkomaksujen vaikutusta on arvioitu aidosti ja oikeasti ja siten todettu, että työllisyyteen ei kannata panostaa? Kuinka moni lahtelainen on saanut työtä eri yhdistysten palkkatukeen perustuneesta työllistämisen mallista? Hyvin moni. Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu on tästä hyvä esimerkki.
Matkustan ensi viikolla Kiinaan tasavallan presidentti Stubbin, sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkäsen, maa- ja metsätalousministeri Essayahin, ulkoministeri Valtosen ja Kiina-ystävyysryhmän varapuheenjohtaja Puiston kanssa. Toimin eduskunnan Kiina – ryhmän puheenjohtajana. Valtiovierailulla keskusteluissa esillä ovat Suomen ja Kiinan kahdenväliset suhteet, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja muut ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset ja kansainväliset kysymykset. Ohjelmassa on lisäksi eri tilaisuuksia ja tapaamisia yhdessä suomalaisen yritysdelegaation kanssa.
Ville Skinnari