Hallituspallo on nyt Orpolla – kiekot Isku Areenalla

Kevät ja kesä tulee vauhdilla ja samaan aikaan etenee myös seuraavan hallituksen rakentaminen, joka käy nyt kuumana. Pallo on nyt vaalivoittajalla kokoomuksella ja puheenjohtaja Petteri Orpolla.
Vastasimme SDP:ssä huolellisesti hallitustunnustelijan kysymyksiin. Me olemme valmiit hallitusyhteistyöhön, mutta aiemmat ehtomme ovat edelleen voimassa. Hallituspohja on selvillä todennäköisesti Vapun tienoilla. Spekulointi kuuluu asiaan, mutta nyt on tärkeä antaa työrauha hallitustunnustelijalle. Epävarmuuden maailmantilanteessa ja taloudessa on tärkeää, että Suomi saa hallituksen muodostettua suhteellisen nopeasti, ja että Suomi toteuttaa jatkossakin vakaata ulko- ja turvallisuus- sekä EU-politiikkaa.

SDP jakaa täysin huolen hyvinvointivaltion rahoituspohjan tulevaisuudesta. Sen vuoksi SDP haluaa vauhdittaa talouskasvua, vahvistaa julkista taloutta ja kääntää velkasuhteen laskuun. Palveluiden ja toimeentulon takaava julkisen talouden kestävyys on varmistettava tällä vaalikaudella käynnistettävällä, useamman vaalikauden mittaisella ohjelmalla. Kokoomuksen oma ilmoitus nk. 6 miljardin euron kynnyskysymyksen vesittämisestä ei tullut yllätyksenä. Realismi alkaa tulla esiin vaalien jälkeen ja hyvä niin. Tässä suhdanteessa järjettömät leikkaukset leikkaisivat myös Suomen talouskasvua. Suorat sopeutustoimet on mitoitettava siten, että ne voidaan toteuttaa oikeudenmukaisesti vaarantamatta talouskasvua. Kasvu- ja työllisyystavoitteet yhdessä suorien sopeutustoimien kanssa vahvistaisivat julkista taloutta yhteensä 3,5 – 6 miljardilla eurolla.

Maanantaina vierailin Tukholmassa. Osallistuin suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin Vårlunch – seminaariin, jossa oli mukana jopa 300 Ruotsin ja Suomen avaintoimijaa yritysmaailmasta, ministeriöistä ja korkeakouluista. Mukana oli myös Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén, jonka kanssa keskustelimme Suomen ja Ruotsin NATO-yhteistyöstä, mutta ennen kaikkea siitä mitä voimme ja mitä meidän tulee tehdä yhdessä. Lisäksi avasin Samfundet Sverige-Finland seminaarin, jossa keskustelimme NATO:n lisäksi Ukrainan sodasta ja eri skenaarioista Venäjän tulevaisuudelle. Lähetystömme Tukholmassa tekee arvokasta työtä ja yhdessä suurlähettiläs Maimo Henrikssonin kanssa tapasimme myös henkilökuntaa ja halusin kiittää kaikkia hyvästä yhteistyöstä kuluneen neljän vuoden aikana.

Viime lauantaina olin puhumassa SDP:n piirikokouksessa Keski-Suomessa Laukaassa. Myös siellä näkyy suuri huoli koulujen ja koulutuksen tilanteesta. Rahat ovat tiukassa sivistystoimessa – aivan kuten Lahdessa. Opettajien ahdinko on valtava. Miten jaksaa enää työtä? Tulevan hallituksen yksi päätehtävä on lähettää viesti kuntiin, että koulujen ja opetuksen tilanne on korjattava. Ratkaisuja tarvitaan nyt nopeasti. Kuntien tilanteesta puhuttiin eduskuntavaaleissa yllättävän vähän. Lyhyen aikavälin ratkaisut ovat riittävien resurssien luominen. Pitkällä aikavälillä peruskoulua on kehitettävä niin, että jokainen saa hyvät perustiedot ja taidot. Toisen asteen koulutuksessa on vahvistettava työssäoppimis- ja oppisopimuskoulutusta. Uudelleenkouluttautujille ja alanvaihtajille on suunnattava aikuiskoulutustukea ja oppisopimuskoulutusta. Nuorten mielenterveyden hoitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota ja apua tarvitaan kaikilla tasoilla.

Kesätöiden merkitys on suuri nuorelle. Nuori tarvitsee usein sen ensimmäisen duunin, työpaikan, josta pääsee tienaamaan ja hakemaan sitten polkua eteenpäin. Lahdessa on tärkeää edelleen panostaa siihen, että kesätyömahdollisuuksia riittää. Yritykset ovat olleet kiitettävästi mukana. Samoin kaupunki.

Liigakevät jatkuu Lahdessa perjantaina ja lauantaina Tampereella. Ensimmäisen pelin jälkeen kuului ja näkyi sitäkin, että onkohan Tappara sittenkään voitettavissa. Kaikki on mahdollista! Come on Pelicans! Nyt ääntä Lahti!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO