Vaalikeväästä huolimatta ministerin tehtävät velvoittivat minua matkustamaan keskiviikkona ja torstaina Tukholmaan. Arlandan lentoasemalla lumisade sotki lentoliikenteen ja vitsailinkin ruotsalaisille, että tulkaa ottamaan meiltä mallia, miten lumityöt tehdään. Ainakin lentoasemamme on esimerkki koko maailmalle. Tukholmassa lumi ei ehkä ole niin tuttu asia kuin meillä ja sen kyllä huomaa. Suomi – Ruotsi maaotteluista täällä ei nyt puhuta. Nyt puhutaan yhteistyöstä, yhteisestä turvallisuudesta ja siitä miten tärkeitä olemme toisillemme. Mutta parhaat ystävät osaavat myös kilpailla.
Ruotsin parlamentissa keskustelimme avainhenkilöiden kanssa Nato – prosessin tilanteesta ja Ruotsin oman lainsäädännön valmistelusta. Kaikki etenee suunnitelmien mukaisesti. Tapasin myös puolustusalan yrityksiä, joiden merkitys myös Suomelle on keskeinen. Pelkästään Saabilla on Ruotsissa 40.000 työntekijää. Kasvua haetaan nyt Suomesta ja suomalainen osaaminen kiinnosta. Miten ja kuinka sekä kenen kanssa valmistamme jatkossa tarpeeksi materiaaleja oman ja yhteisen puolustuksemme käyttöön? Tätä yhteistä työtä tehdään nyt ja tätä työtä seuraavan hallituksen tulee jatkaa. Samalla luomme työpaikkoja ja turvallisuutta suomalaisille sekä rahoituspohjaa laadukkaalle koulutukselle ja sosiaali – ja terveyspalveluille. Ruotsi yhteistyömme monipuolisuudesta kertoo se, että tapasin myös musiikin ja kulttuurialan toimijoita. Tukholmasta saapuu Suomeen kokonainen matkustajalaiva start-up yhtiöitä ja sijoittajia. Lahdestakin on täällä osaamista ja Lahti kiinnostaa paljon myös Ruotsissa. EU – ministerikokouksessa tapasimme Ukrainan varapääministerin. Suomi on tukenut Ukrainaa laajasti ja monipuolisesti 800 miljoonalla eurolla. Korostin puheessani jälleenrakennuksen tärkeyttä ja suomalaisen osaamisen monipuolisuutta. Tapaan Tukholman alueella myös täällä jo pitkään asuneita suomalaisia. Suomen asiat kiinnostavat ja tulevat vaalitkin. Perinteitä meillä täällä on. Muistan, että isäni Jouko teki paljon yhteistyötä Ruotsiin muuttaneiden suomalaisten ja lahtelaisten kanssa jo 1980-luvulla. 50 – vuotta täyttänyt Etelä-Lahden Demarit tunnetaan myös Ruotsimme ja saimme myös kutsun vierailla täällä kesän aikana. Erinomainen idea ja uskon, että saamme hyvän ohjelman aikaan yhdessä ruotsalaisten ystäviemme kanssa.
Tällä viikolla kiersin Lahdessa ahkerasti: Jalkauduimme lapsuuden kotikonnuilleni Hennalaan, Liipolaan, Launeelle ja Renkomäkeen, jossa kohtasimme paljon uusia ja vanhoja tuttuja. Keskustelut ovat pyörineet tärkeiden aiheiden ympärillä; toimeentulo, terveyspalvelut, nuorten jaksaminen. Vaikka nyt edessä eduskuntavaalit, ihmisiä puhututtaa paljon paikalliset asiat, jotka kuuluvat Lahden kaupungille tai Hyvinvointiyhtymälle. Nämä ovat itsellenikin isoja asioita, joista nouseva huoli on ymmärrettävää ja tärkeää. Siksi on hyvä, että myös paikalliset vaikuttajat, valtuutetut ja alueelliset päättäjät ovat olleet hyvin mukana kiertueilla.
Ammattiliitto Pron vaalipaneeli Lahdessa haastoi ehdokkaat keskustelemaan työmarkkinoista ja oppimisesta. Suomen vahvuus on aina ollut sopiminen ja tämä Suomen malli on nyt rikki. Ei voi olla, että näin usein joudutaan menemään sovittelulautakunnan kautta. Tilannekuva on toivottavasti kaikilla yhteinen. Nyt pitää löytää ratkaisuja ja tässä työmarkkinaosapuolten pitää itse olla ratkaisukeskeisiä. Tämä ei tarkoita, että tulisi puuttua työrauhajärjestelmään. Paikallinen sopiminenkin on edennyt hyvin, vaikka välillä kuulee muita väitteitä. Kun on perinteitä sopia, yleensä sopiminen onnistuu. Se näkyy useilla toimialoilla, kuten kemianteollisuudessa ja rakennusteollisuudessa. Paneelissa pohdimme etätyön tasa-arvoisuutta ja sitä, miten kotoa työskentely vaikuttaa jaksamiseen ja motivaatioon. Kaikilla työntekijöillä ei ole mahdollisuutta järjestää itselleen esimerkiksi erillistä työhuonetta, vaan töitä tehdään keittiöstä tai sohvalta.
Perjantaina tulen pääsen kotiin Lahteen, Raksa -messuille ja tietenkin Pelicans – Kalpa otteluun!
Ville Skinnari