Kaiken tekevän euron piti vauhdittaa euromaiden välisten elintasoerojen umpeen kuromista ja saada sisämarkkinat toimimaan. Pääomien piti liikkua joustavasti maasta toiseen ja varmistaa varojen kohdentuminen kulloinkin tehokkaimpaan käyttöön.Talousmiehet tiesivät, että Kreikassa oli niukinta, kuten Espanjassa, Portugalissa,Irlannissa ja Italiassa, mutta so what!
Rahaliiton ”muka” tiukkien taloussääntöjen piti varmistaa, että yhteinen valuutta ja sen houkutukset eivät yllyttäisi jäsenmaita ylivelkaantumaan tai muihin mahdollisiin ylilyönteihin. Syntyi outo tilanne, kun suurpankeille tuli kuin tyhjästä lähes riskittömiä ja houkuttelevia sijoituskohteita ympäri Eurooppaa.
Eurokansalaiset takasivat nämä pankit, sillä eurovaltio kuin eurovaltio oli pankeille lottovoitto ilman riskin häivää. Saksassa ja Ranskassa ei riittänyt houkuttelevia sijoituskohteita, kun maiden yksityisiin talouksiin ja etenkin yrityksiin kertyi säästöjä. Pankeissa oli runsaasti varoja, jotka oli pakko sijoittaa johonkin. Tällöin varoja alkoi liikkua Kreikkaan ja muihin epävarmoihin kohteisiin runsaasti. Alkoi suoranainen kilpajuoksu nykyisiin kriisimaihin, joiden korkeat korot olivat selvästi korkeammat kuin Saksassa ja Ranskassa. Korot laskivat, kun pankit lappoivat itse mitään kipua tuntematta aina lisää lainarahaa näihin maihin. Samalla EKP eli Euroopan Keskuspankki laski omia ohjauskorkojaan.
Alussa juna kulkikin kivasti, mutta kukaan kyseisistä maista ei noudattanut sääntöjä, vaan lasketteli surutta kohti velkakuplaa, joka synnytti reunamaiden arvopaperi- ja kiinteistömarkkinoille uskomattoman velkakuplan. Kasvu jatkui vuoteen 2008, jolloin todellisuus alkoi hyppiä pankkien silmille. Saksan talouspolitiikka jatkui ikään kuin se olisi täysin erillinen valtio muista EU- maista. Saksa toipui ja sen vaihtotase kääntyi maalle hyvin edullisen eurokurssin takia positiiviseksi. Saksan ylijäämä itse asiassa pakotti heikompia euromaita vastaavaan vaihtotaseiden alijäämiin. Suuret pankit rahoittivat tietoisesti Kreikan ja Espanjan kulutusjuhlia ja huutavat nyt kurkku suorana saataviaan tiukaan äänensävyyn.
Suomi ja muut euromaat yhdessä ovat rahoittaneet suoraan tai Kansainvälisen valuuttarahaston kautta Kreikkaa uskomattomalla 250 miljardin summalla. Tosiasiassa 90 prosenttia tuosta summasta eli 225 miljardia on vain piipahtanut Kreikassa kääntymässä, sillä rahat ovat kuluneet Kreikan valtion vanhojen velkojen maksamiseen ja erilaisten rahoittajapankkien tukiaisiin.
Saksa, Ranska ja EKP pelkäsivät aidosti äänestäjiensä raivoa, jos täysin vastuuttomat pankit olisivat finanssikriisin ensimmäisten miljarditukien jälkeen kaatuneet omien maidensa syliin. Näin olisi EU:n sopimusten mukaan täytynyt tapahtua, mutta niin ei vaan käynyt, sillä EKP on selvästi enemmän huolissaan euroalueidensa pankkien kuin Kreikan tai kreikkalaisten hyvinvoinnista.
Nyt sitten saarnataan kurinpalautusta, kuin oppimestari ikään. Tämä on korkeamman luokan ”kusetusta” europankeilta, sillä jokainen tietää, että pankkien löyhä ja järjetön lainananto on tärkein syy Kreikan ja muidenkin reuna-alueiden pahoinvointiin.
Juhani Melanen