Huono vai hyvä isä?

Tätä kirjoittaessa olemme nyt historian käännekohdassa. Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos on edelleen auki, mutta yksi asia on ollut kaikille selvää. Kilpailu istuvan republikaanipresidentin Donald Trumpin ja hänet haastaneen demokraattiehdokas Joe Bidenin välillä tulee olemaan erittäin tiukka. Vielä viime viikolla ennustettiin, että Trumpin asemaa vaaleissa heikentää koronapandemia, jonka hoidossa Yhdysvalloissa on onnistuttu selvästi heikommin kuin monessa muussa maassa. Nyt kuitenkin huomataan Trumpin pärjänneen paremmin kuin hänen mielipidemittausten mukaan piti pärjätä. Yhdysvaltojen presidentinvaalien voittajaa tullaan kenties arvuuttelemaan vielä jonkin aikaa, pahimmassa tapauksessa viikkoja. Juuri päättyneiden vaalien ääntenlaskennassa erikoista on ollut suuri postiäänten määrä, kun lähes 100 miljoonaa ääntä on annettu ennakkoon. Monessa osavaltiossa ääniä annettiin postitse enemmän kuin vuoden 2016 vaaleissa annettiin ääniä yhteensä. Aktiivinen äänestäminen on demokratiassa aina hyvä asia. Kriisien keskellä maailma tarvitsee nyt yhteistyötä enemmän kuin koskaan, oikeanlaista johtajuutta, aitoa yhteistyötä ja tosiasioiden tunnustamista.

Sunnuntaina vietetään isänpäivää, mutta Vuoden Isä -palkinto myönnettiin jo aikaisemmin tällä viikolla kolme isälle. Sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain Väestöliiton esityksestä jakama palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden arvostusta. Palkinto on jaettu vuodesta 2006 lähtien ja tänä vuonna palkinnon saivat siilinjärveläinen Petri Hartikainen, oululainen Vesa Ilola sekä espoolainen Fabrizio Trotti. Palkintoperusteiden mukaan palkitut isät edustavat turvallista ja vastuullista isyyttä sekä edistävät esimerkillään hyvää arkea ja kunnioittavat lapsen oikeuksia ja etua. Hartikainen on ollut ainoana vanhempana sijaisisä viidelle lapselle murtaen omalla esimerkillään perinteisiä ennakkokäsityksiä isyydestä. Kahden lapsen isä Ilola on esimerkki hyvinvoinnin jakamisesta muille. Ilola on toiminut vapaaehtoisena ja tehnyt palkkatyötä muun muassa maahanmuuttajien kanssa. Trotti edustaa kolmen kulttuurin perheettä, jossa on sekä biologisia että adoptiolapsia. Hän on toiminut vertaistukena isille ja kehittänyt mentoritoimintaa nuorille. Perheystävällisyyden lisääminen on yksi Sanna Marinin hallituksen tärkeistä päämääristä. Isän perhevapaiden tukeminen on investointi tulevaisuuteen lapsen, perheen ja koko yhteiskunnan näkökulmasta. Lapsi- ja perheystävällisyys tarkoittaa myös panostuksia lapsiperheiden palveluihin ja perheiden hyvinvointiin.

Liiankin usein pohditaan, onko isä hyvä vai huono? Olenko minä hyvä vai huono isä? Ainakin yritän parhaani, mutta aina ei tunnut siltä, että onnistuisin. On tärkeää nostaa isyyden arvoa sekä yhteiskunnallisella tasolla että käytännössä esimerkiksi neuvoloissa, jotta erilaiset isät uskaltaisivat toteuttaa omannäköistä isyyttään. Näin myös isien osallisuudentunne kasvaisi, mikä heijastuisi positiivisina kokemuksina perhe-elämäsät ja loisi lisää hyvinvointia. Siksi jokainen isä on arvokas.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
ARKISTO