Huono vai hyvä isä?

Tätä kirjoittaessa olemme nyt historian käännekohdassa. Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos on edelleen auki, mutta yksi asia on ollut kaikille selvää. Kilpailu istuvan republikaanipresidentin Donald Trumpin ja hänet haastaneen demokraattiehdokas Joe Bidenin välillä tulee olemaan erittäin tiukka. Vielä viime viikolla ennustettiin, että Trumpin asemaa vaaleissa heikentää koronapandemia, jonka hoidossa Yhdysvalloissa on onnistuttu selvästi heikommin kuin monessa muussa maassa. Nyt kuitenkin huomataan Trumpin pärjänneen paremmin kuin hänen mielipidemittausten mukaan piti pärjätä. Yhdysvaltojen presidentinvaalien voittajaa tullaan kenties arvuuttelemaan vielä jonkin aikaa, pahimmassa tapauksessa viikkoja. Juuri päättyneiden vaalien ääntenlaskennassa erikoista on ollut suuri postiäänten määrä, kun lähes 100 miljoonaa ääntä on annettu ennakkoon. Monessa osavaltiossa ääniä annettiin postitse enemmän kuin vuoden 2016 vaaleissa annettiin ääniä yhteensä. Aktiivinen äänestäminen on demokratiassa aina hyvä asia. Kriisien keskellä maailma tarvitsee nyt yhteistyötä enemmän kuin koskaan, oikeanlaista johtajuutta, aitoa yhteistyötä ja tosiasioiden tunnustamista.

Sunnuntaina vietetään isänpäivää, mutta Vuoden Isä -palkinto myönnettiin jo aikaisemmin tällä viikolla kolme isälle. Sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain Väestöliiton esityksestä jakama palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden arvostusta. Palkinto on jaettu vuodesta 2006 lähtien ja tänä vuonna palkinnon saivat siilinjärveläinen Petri Hartikainen, oululainen Vesa Ilola sekä espoolainen Fabrizio Trotti. Palkintoperusteiden mukaan palkitut isät edustavat turvallista ja vastuullista isyyttä sekä edistävät esimerkillään hyvää arkea ja kunnioittavat lapsen oikeuksia ja etua. Hartikainen on ollut ainoana vanhempana sijaisisä viidelle lapselle murtaen omalla esimerkillään perinteisiä ennakkokäsityksiä isyydestä. Kahden lapsen isä Ilola on esimerkki hyvinvoinnin jakamisesta muille. Ilola on toiminut vapaaehtoisena ja tehnyt palkkatyötä muun muassa maahanmuuttajien kanssa. Trotti edustaa kolmen kulttuurin perheettä, jossa on sekä biologisia että adoptiolapsia. Hän on toiminut vertaistukena isille ja kehittänyt mentoritoimintaa nuorille. Perheystävällisyyden lisääminen on yksi Sanna Marinin hallituksen tärkeistä päämääristä. Isän perhevapaiden tukeminen on investointi tulevaisuuteen lapsen, perheen ja koko yhteiskunnan näkökulmasta. Lapsi- ja perheystävällisyys tarkoittaa myös panostuksia lapsiperheiden palveluihin ja perheiden hyvinvointiin.

Liiankin usein pohditaan, onko isä hyvä vai huono? Olenko minä hyvä vai huono isä? Ainakin yritän parhaani, mutta aina ei tunnut siltä, että onnistuisin. On tärkeää nostaa isyyden arvoa sekä yhteiskunnallisella tasolla että käytännössä esimerkiksi neuvoloissa, jotta erilaiset isät uskaltaisivat toteuttaa omannäköistä isyyttään. Näin myös isien osallisuudentunne kasvaisi, mikä heijastuisi positiivisina kokemuksina perhe-elämäsät ja loisi lisää hyvinvointia. Siksi jokainen isä on arvokas.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
ARKISTO