Huono vai hyvä isä?

Tätä kirjoittaessa olemme nyt historian käännekohdassa. Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos on edelleen auki, mutta yksi asia on ollut kaikille selvää. Kilpailu istuvan republikaanipresidentin Donald Trumpin ja hänet haastaneen demokraattiehdokas Joe Bidenin välillä tulee olemaan erittäin tiukka. Vielä viime viikolla ennustettiin, että Trumpin asemaa vaaleissa heikentää koronapandemia, jonka hoidossa Yhdysvalloissa on onnistuttu selvästi heikommin kuin monessa muussa maassa. Nyt kuitenkin huomataan Trumpin pärjänneen paremmin kuin hänen mielipidemittausten mukaan piti pärjätä. Yhdysvaltojen presidentinvaalien voittajaa tullaan kenties arvuuttelemaan vielä jonkin aikaa, pahimmassa tapauksessa viikkoja. Juuri päättyneiden vaalien ääntenlaskennassa erikoista on ollut suuri postiäänten määrä, kun lähes 100 miljoonaa ääntä on annettu ennakkoon. Monessa osavaltiossa ääniä annettiin postitse enemmän kuin vuoden 2016 vaaleissa annettiin ääniä yhteensä. Aktiivinen äänestäminen on demokratiassa aina hyvä asia. Kriisien keskellä maailma tarvitsee nyt yhteistyötä enemmän kuin koskaan, oikeanlaista johtajuutta, aitoa yhteistyötä ja tosiasioiden tunnustamista.

Sunnuntaina vietetään isänpäivää, mutta Vuoden Isä -palkinto myönnettiin jo aikaisemmin tällä viikolla kolme isälle. Sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain Väestöliiton esityksestä jakama palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden arvostusta. Palkinto on jaettu vuodesta 2006 lähtien ja tänä vuonna palkinnon saivat siilinjärveläinen Petri Hartikainen, oululainen Vesa Ilola sekä espoolainen Fabrizio Trotti. Palkintoperusteiden mukaan palkitut isät edustavat turvallista ja vastuullista isyyttä sekä edistävät esimerkillään hyvää arkea ja kunnioittavat lapsen oikeuksia ja etua. Hartikainen on ollut ainoana vanhempana sijaisisä viidelle lapselle murtaen omalla esimerkillään perinteisiä ennakkokäsityksiä isyydestä. Kahden lapsen isä Ilola on esimerkki hyvinvoinnin jakamisesta muille. Ilola on toiminut vapaaehtoisena ja tehnyt palkkatyötä muun muassa maahanmuuttajien kanssa. Trotti edustaa kolmen kulttuurin perheettä, jossa on sekä biologisia että adoptiolapsia. Hän on toiminut vertaistukena isille ja kehittänyt mentoritoimintaa nuorille. Perheystävällisyyden lisääminen on yksi Sanna Marinin hallituksen tärkeistä päämääristä. Isän perhevapaiden tukeminen on investointi tulevaisuuteen lapsen, perheen ja koko yhteiskunnan näkökulmasta. Lapsi- ja perheystävällisyys tarkoittaa myös panostuksia lapsiperheiden palveluihin ja perheiden hyvinvointiin.

Liiankin usein pohditaan, onko isä hyvä vai huono? Olenko minä hyvä vai huono isä? Ainakin yritän parhaani, mutta aina ei tunnut siltä, että onnistuisin. On tärkeää nostaa isyyden arvoa sekä yhteiskunnallisella tasolla että käytännössä esimerkiksi neuvoloissa, jotta erilaiset isät uskaltaisivat toteuttaa omannäköistä isyyttään. Näin myös isien osallisuudentunne kasvaisi, mikä heijastuisi positiivisina kokemuksina perhe-elämäsät ja loisi lisää hyvinvointia. Siksi jokainen isä on arvokas.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO