Apostolien päivä

Ensi sunnuntai on apostolien päivä. Tätä kirkollista juhlapäivää on vietetty Suomessa jo 1300-luvun alusta alkaen. Päivä on alkuaan ollut Pietarin ja Paavalin marttyyrikuoleman muistopäivä (29.6.). Perimätiedon mukaan he kuolivat vuonna 67 keisari Neron vainoissa Roomassa. Siellä päivää on vietetty kirkollisena muistopäivänä jo vuodesta 258 alkaen. Pietarilla ja Paavalilla oli aivan erityinen asema apostolien joukossa.

Pietari oli nimensä mukaisesti ”Kallio”, jonka tunnustukselle Kristus rakensi kirkkonsa. Häntä kutsuttiin yhdessä Jaakobin ja Johanneksen kanssa Pylväiksi. Paavali toteaa Galatalaiskirjeessä: ”Jaakob, Keefas (= Pietari) ja Johannes, joita pidettiin seurakunnan pylväinä…” (Gal 2:9). He muodostivat Jerusalemin seurakunnan ja koko varhaisen kirkon ”johtotroikan”.
Paavali taas oli ei-juutalaisten, siis pakanoitten, apostoli. Hänen työnsä ansiosta kristinusko mursi kansalliset rajat ja se levisi nopeasti ympäri Rooman valtakuntaa.

Kirkkotaiteessa on kullekin apostolille annettu omat tunnukset. Pietarin tunnuksia ovat avaimet tai väärinpäin oleva risti. Avaimet kertovat siitä, kuinka Jeesus antoi Pietarille ja apostoleille ”avainten vallan”, vallan sitoa syntejä ja julistaa anteeksiantamuksen sanomaa, evankeliumia (Matt 16:19). Väärinpäin oleva risti taas muistuttaa Pietarin kuolintavasta. Hänet määrättiin ristiinnaulittavaksi, mutta hän piti itseään arvottomana samanlaiseen kuolemaan kuin Mestarinsa. Siksi hän pyysi, että hänet naulittaisiin ristille pää alaspäin. Apostoli Paavalin tunnus on miekka. Paavali oli Rooman kansalainen ja siksi häntä ei voitu surmata häpeällisesti ristiinnaulitsemalla. Niinpä hänet mestattiin miekalla. Miekka muistuttaa myös siitä, miten Paavali vertaa Jumalan sanaa Hengen miekkaan. Ei väkivalloin vaan Raamatun sanan avulla kristitty voi taistella hyvän puolesta pahaa vastaan.

Palava halu palvella Kristusta ja julistaa evankeliumia hänestä toi apostoleille paljon vaivaa, se merkitsi lähtemistä kieltäymysten tielle ja lopulta se vaati heiltä hengen. Kuitenkin Jeesuksen rakkaus pakotti heidät liikkeelle. He eivät tahtoneet muutakaan. Paavali sanoo: ”Olemme köyhiä, mutta teemme monia rikkaiksi; meillä ei ole mitään, mutta omistamme kaiken” (2 Kor. 6: 10).


Heikki Pelkonen
kirkkoherra

Tsaari Putinin poliisivaltio siivoaa vastustajansa valtion virallisella murhaohjelmalla

Tämän synkän Melasteluni syy on Venäjän ”tahallinen” koronavirusepidemia Deltan päästäminen suomalaisten jalkapallofanien kautta Suomeen ilman rajakaranteeneja ja testauksia. Tuntemattoman lähteen väitettä selvitetään vielä eri tutkimuksilla ja tarkistuksilla, mutta itse en epäile tätä lainkaan. Ennen kuin Omalähiömme vetäytyy kesälaitumille demokraattisessa Suomessa, haluan muistuttaa lukijoitani siitä tosiasiasta, että naapurissamme eri mieltä olevia kansalaisia vainotaan, kidutetaan ja murhataan kylmäverisesti ja tunteettomasti koko ajan Venäjän valtion hyväksymällä murhaohjelmalla. Tietoja tähän kirjoitukseeni keräsin useista lähteistä, jotka mainitaan lopussa.

Käytetyimmät keinot tässä vainoharhaisessa tuhoamisessa ovat polonium solumyrkky ja novitshok hermomyrkky. Näitä ovat saaneet maistaa jo kaksoisagentti Sergei Skripalin ja Putinin päävihollinen ja Aleksei Navalnyi. Käynnissä on voimakas pidätys- ja peloittelukampanja, joka
kohdistuu nyt entistä selvemmin ns. riippumattomaan mediaan. Viimeiseksi on kiinniotettu Dimitri Gudkov (entinen kansanedustaja) ja Avoimen Venäjän aktivisti Andrei Pipovarvov. Vainon kohteiksi ovat joutuneet nyt kaikki sellaiset poliitikot, sosiologit, toimittajat ja aktivistit, jotka ovat jostain syystä uskaltaneet avata suutaan edes vähän. Verkkomediat Medusa ja Vtimes on lakkautettu ja toimittajat on määritelty virallisesti ”ulkomaisiksi agenteiksi. Myös ulkomaankauppaa tekevät yrittäjät pelkäävät, ettei oikeuslaitos puolusta heitä riittävästi aiheettomilta pidätyksiltä ja syytteiltä.

Erityisesti Neuvostohistorian vääristelystä ja kulagien uhreista virallisista lähteistä poikkevia kannanaottoja esittäviä tutkijoita rangaistaan 10-20 vuoden pakkotyöleireillä. Suomen vankileirejä Itä- Karjalassa on alettu jo tutkia ja ainakin yksi esimerkkileiri on rakennettu muistomerkikiksi suomalaisten julmista vankien kohtelusta kultaisessa Neuvosto- Karjalassa. Putin rakentaa koko ajan itsensä ympärille raakaa ja julmaa poliisivaltiota, jonka vastustajat täytyy lakaista pois maan päältä kokonaan ja ehkäistä ennakolta kaikki mahdollinen toisinajattelu, joka jollain tavalla uhkaisi hänen asemaansa tai hallintonsa legitimiteettiä. Keinoiksi hän on valinnut mediakuvan luomisen lännestä, joka haluaa tuhota Venäjän ikiaikaisen suurvallan, vaalien manipuloinnin ja omien luottomiesten asettamisen avainasemiin omassa korruptuneessa hallinnossaan.

Putin on hallinut Venäjää jo nyt 21 vuotta ja jatkoa on tiedossa; valtaa aina vuoteen 2036 saakka, jolloin hän on jo 84- vuotias. Putin ei ole määrännyt itselleen seuraajaa, koska on yksinäinen pieni entinen Neuvostoagentti Pietarista ja lähipiirinsä mielistelyn sokaisema diktaattori  Iivana Julmaa ihailema klooni. Mutta tämän tietävät myös ne 18 miljonaa Venäjällä alle köyhyysrasjan alapuolella asuvaa venäläistä. Työikäisten väestön määrä on pienentynyt merkittävästi ja keskiluokka kurjistunut. Kehitys jatkuu samanlaisena, Venäjä köyhtyy ja kansalaisten tulot laskevat koko ajan; leivän hinnan kohotessa!

Talous on yksipuolistunut ja noin kaksi kolmasosa Venäjän viennistä on kaasua ja öljyä, joiden todennäköinen kysyntä alkaa laskea lähivuosia siksi, että muu maailma alkaa tiedostaa ilmastomuutoksen vaatiman puhtaamman energian olevan tulevaisuuden trendi. Suhteet EU:iin ovat huonontuneet ja monet entiset tukijamaat ovat alkaneet livetä riveistä. Välit Kreikkaan, Italiaan ja Tsekkeihin ovat viilentyneet. Kybersotaa Venäjä käy häikäilemättömästi ja 150 trollitehdasta muokkaa uutisia Venäjälle myönteiseksi. Kaikkeen Venäjää syyllistävään arvosteluun vastataan jyrkästi ja kylmän sodan keinoin. Putin pyöritti Trumpia mennen tullen. Miten Biden selviytyy gansteri Putinista?

Venäjä on tällä hetkellä tyypillisessä bresneviläisessä pysähtyneisyyden tilassa ja siksi vaarallisimmillaan! Keinot selvitä tilanteesta ovat aivan samanlaisia. Mutta jatkuvilla hintasäännöstelyillä ei poisteta monin paikoin jo esiintyvää tavarapulaa. Tässä ovat samat ainekset koossa kuin Neuvostoliiton romahtamisessa. Hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia ihmisiä; Putinkin. Brittilähteiden mukaan Putin valvoo henkilökohtaisesti murhaohjelmaa!

Hyvää kesälomaa silti kaikille Pikkujättiläisen lukijoille!

Jussi Melanen
Lähteet: Vladimir Putin- Koko tarina, Putinin pihapiirissä; Malin, Tuula, Putin´s people

USA, Lahti ja Päijänne

Suomessa ei ole ollut puutetta lämmöstä, mutta niin vain täällä Atlantin toisellakin puolella hikeä pukkaa ja ukkonen paukkuu. Olen tällä hetkellä virkamatkalla Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssa sekä perjantaina New Yorkissa. Televisiosta tulee NHL-finaali, josta Leo Komarovin New York Islanders jäi niukasti rannalle. Lexakin lähtee nyt ansaitulle kesälomalle Suomeen.

Tapaan täällä mm. presidentti Bidenin kauppaedustaja Katherine Tain, kongressin jäseniä sekä kauppa-, teknologia- ja ilmastovaikuttajia. Tämä on ensimmäinen vierailuni täällä sitten rajojen sulkemisen jälkeen ja ensimmäinen ministerivierailu Suomesta.

Yhdysvallat on iso maa, mutta kesäisin yhä korkeammalle kohoavat lämpöaallot ja kiihtyvä kuivuus vaikuttavat jo maatalouteen ja ihmisten arkeen niin itä- kuin länsirannikolla. Ilmastonmuutosta vähäteltiin Trumpin Valkoisessa talossa, mutta uusi hallinto, asiantuntijat ja isot yritykset ovat jo toista mieltä. Nyt täällä puhutaan jo satojen miljardien dollarien panoksista vihreään infraan ja sähköautoihin. Syykin on selvä: kestävissä investoinneissa on kyse ympäristön ohella ihmisten hyvinvoinnista ja merkittävästä taloudellisesta hyödystä.

Bidenin hallinto on tuonut ilmastonvaihdoksen – ja tervetulleen sellaisen – myös muille politiikan sektoreille. On paljon asioita, joista Eurooppa ja Suomi ovat amerikkalaisten kanssa eri linjoilla, koska kaupan esteet eivät ole Suomen etu, eivätkä pitkällä aikavälillä myöskään amerikkalaisten. Positiivista agendaa pitää nyt löytää. Tämä on erittäin tärkeää, sillä talouden ja kaupan sekä turvallisuusyhteistyön alueilla on paljon sellaisia kysymyksiä, joissa olemme vahvemmilla yhdessä kuin erikseen.

Yhdysvallat on ainoa Suomen seitsemästä suurimmasta vientimarkkinasta, johon vientimme kasvoi myös viime vuonna. Vaikka korona on laittanut lentomatkaajille rajat kiinni, tavaraa ja tuotteita on liikkunut edelleen kovaa vauhtia. Mikä tärkeintä, amerikkalaisten mielenkiinto Pohjoismaita kohtaan on kasvussa. Suomi nähdään täällä aidosti teknologian ja koulutuksen edelläkävijänä. Olemme pieni maa, mutta meitä kuunnellaan. Tätä valttikorttia tulee hyödyntää kaupassamme nykyistä paremmin ja nyt pitää toimia.

Suomella on merkittäviä mahdollisuuksia syventää yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa erityisesti tieto- ja viestintäteknologian sekä vihreän teknologian aloilla. Esimerkiksi 5G:n ja seuraavan sukupolven verkkoyhteyksien kysyntä ja kaupat ovat nyt se suuri asia. Markkinoita jaetaan nyt eri puolilla maailmaa. Nokia on tässä valtavan iso pelimerkki Suomelle. Se antaa samalla mahdollisuuksia muille suomalaisille yrityksille.

Kilpailu on kuitenkin kovaa. Kiina on osannut hyötyä koronasta ja ajanut kiinni muiden etumatkaa. Yhdysvalloissa, kuten muuallakin, vedetään aina vähän kotiinpäin. America First -ajattelu on ja pysyy. Amerikkalaiset yritysjätit istuvat myös isojen pääomien päällä. Suomi on silti vahvoilla ja meillä on jalka oven välissä jo hyvin myös osavaltioissa. Ne ovat yksin usein Suomea suurempia markkinoita. Aivan kuten jääkiekossakin, häviämään ei lähdetä vaan voittamaan, ja tätä asennetta olen pyrkinyt nyt valamaan kotimaisiin yrityksiin.

Minulle ulkomaankauppaministerinä on ollut tärkeää, että olen saanut tehdä käytännönläheistä työtä vientimarkkinoiden avaamiseksi suomalaisten yritysten, isojen ja pienten, kanssa ja että vienninedistämisen resursseja maailmalle on lisätty. Lahden ja Päijät Hämeen yrityksillä on myös mahdollisuuksia. Halton, Harwall, Teerenpeli, Lemkem, Kempower voivat kaikki menestyä täälläkin.

Eduskunta jäi tällä viikolla kesätauolleen. Hallituksen työ ei kuitenkaan pysähdy. Aivan kuten viimekin vuonna, korona mutta myös maailman avautuminen pitää meitä valmiudessa läpi lomien. Aion itse ehtiä perheen kanssa mökille heti kun mahdollista. Lahti, kaverit, kesä, ja tietenkin minulle Päijänne on jotain, mitä en koskaan kesällä jättäisi. Eli välillä on hyvä mennä kauas, että osaa arvostaa entistä enemmän sitä mitä on lähellä.

Hyvää kesää ja loma-aikaa kaikille!

Ville Skinnari

KOLUMNIT -arkisto

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

heinäkuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011