Ensi sunnuntai on apostolien päivä. Tätä kirkollista juhlapäivää on vietetty Suomessa jo 1300-luvun alusta alkaen. Päivä on alkuaan ollut Pietarin ja Paavalin marttyyrikuoleman muistopäivä (29.6.). Perimätiedon mukaan he kuolivat vuonna 67 keisari Neron vainoissa Roomassa. Siellä päivää on vietetty kirkollisena muistopäivänä jo vuodesta 258 alkaen. Pietarilla ja Paavalilla oli aivan erityinen asema apostolien joukossa.
Pietari oli nimensä mukaisesti ”Kallio”, jonka tunnustukselle Kristus rakensi kirkkonsa. Häntä kutsuttiin yhdessä Jaakobin ja Johanneksen kanssa Pylväiksi. Paavali toteaa Galatalaiskirjeessä: ”Jaakob, Keefas (= Pietari) ja Johannes, joita pidettiin seurakunnan pylväinä…” (Gal 2:9). He muodostivat Jerusalemin seurakunnan ja koko varhaisen kirkon ”johtotroikan”.
Paavali taas oli ei-juutalaisten, siis pakanoitten, apostoli. Hänen työnsä ansiosta kristinusko mursi kansalliset rajat ja se levisi nopeasti ympäri Rooman valtakuntaa.
Kirkkotaiteessa on kullekin apostolille annettu omat tunnukset. Pietarin tunnuksia ovat avaimet tai väärinpäin oleva risti. Avaimet kertovat siitä, kuinka Jeesus antoi Pietarille ja apostoleille ”avainten vallan”, vallan sitoa syntejä ja julistaa anteeksiantamuksen sanomaa, evankeliumia (Matt 16:19). Väärinpäin oleva risti taas muistuttaa Pietarin kuolintavasta. Hänet määrättiin ristiinnaulittavaksi, mutta hän piti itseään arvottomana samanlaiseen kuolemaan kuin Mestarinsa. Siksi hän pyysi, että hänet naulittaisiin ristille pää alaspäin. Apostoli Paavalin tunnus on miekka. Paavali oli Rooman kansalainen ja siksi häntä ei voitu surmata häpeällisesti ristiinnaulitsemalla. Niinpä hänet mestattiin miekalla. Miekka muistuttaa myös siitä, miten Paavali vertaa Jumalan sanaa Hengen miekkaan. Ei väkivalloin vaan Raamatun sanan avulla kristitty voi taistella hyvän puolesta pahaa vastaan.
Palava halu palvella Kristusta ja julistaa evankeliumia hänestä toi apostoleille paljon vaivaa, se merkitsi lähtemistä kieltäymysten tielle ja lopulta se vaati heiltä hengen. Kuitenkin Jeesuksen rakkaus pakotti heidät liikkeelle. He eivät tahtoneet muutakaan. Paavali sanoo: ”Olemme köyhiä, mutta teemme monia rikkaiksi; meillä ei ole mitään, mutta omistamme kaiken” (2 Kor. 6: 10).
Heikki Pelkonen
kirkkoherra