Suomen talous ei elä joulua

Useat talouden asiantuntijat ovat varoittaneet pitkin syksyä heikkenevistä talouden näkymistä. Olen ihmetellyt, miten Suomessa ollaan nyt vasta heräämässä, vaikka tälläkin palstalla olen asiasta kirjoittanut usein. Korkea korot, turvallisuuspoliittisen tilanteen luoma epävarmuus ja keskeisten vientimaidemme ja erityisesti Euroopan ongelmat ovat kaikki osaltaan iskeneet talouteen. Tämä on näkynyt konkurssien määrän kasvuna, lomautusten lisääntymisenä ja myös irtisanomisten kasvuna. Rakennustyömaat ovat nyt kirjaimellisesti jäässä.

Suomen talous ei elä joulua. Valtiovarainministeriön ennuste oli mielestäni edelleen liian optimistinen vuosille 2024 ja 2025. Mistä kasvu tulisi, jos kuluttajien ostovoima ei kasva, investointeja ei tehdä, vienti ei vedä ja korot ovat korkealla? Suomen Pankki julkisti uuden ennusteensa ja samalla tarkisti kasvuennustettaan alaspäin. Sen mukaan Suomi on luisunut jo taantumaan ja tänä vuonna taloutemme supistuu, minkä lisäksi pankki ennustaa vielä ensi vuoden osalta supistuvaa kehitystä.

Yhteistä molemmille ennusteille on talouden heikosta kehityksestä johtuva työttömyyden kasvu ja tätä kautta julkisen velkaantumisen jatkuminen. Vaikka hallitus toteuttaa mittavat pienituloisiin kohdistuvat leikkaukset, ei julkinen talous suurista puheista huolimatta vahvistu. Samalla hallitus on härkäpäisesti ideologisella politiikallaan ajamassa työmarkkinoita kaaokseen heikentämällä palkansaajien asemaa ja neuvotteluvoimaa.

Hallitus myös tietoisesti sulkee verotuksen pois talouden työkalupakista, paitsi hyvätuloisten veronkevennysten osalta. Politiikka siis lisää tuloeroja ja eriarvoisuutta, kun vaikeana aikana tarvitsimme juuri päinvastoin toimia, jotta kaikki voidaan pitää mukana. Sen sijaan hallitus toimillaan heikentää ihmisten toimeentuloa, arjen turvallisuutta ja työmarkkinoiden luottamusta sekä samalla myös julkisen talouden rahoituspohjaa.  Orpon hallituksen tulisi nyt keskittyä kansantuotteen kasvattamiseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Ei vain ja ainoastaan julkisen talouden tasapainottamiseen.

Kuten Suomen Pankkikin peräänkuulutti, niin pitkässä juoksussa Suomen taloudellinen menestys nojaa koulutettuun työvoimaan ja tuottavuuden vahvistamiseen. Tarvitsemme nyt lukuisia talouden pidemmän aikavälin kasvupotentiaalia vahvistavia toimia, kuten panostukset investointeihin, koulutukseen, tutkimukseen, työvälitykseen sekä työperäiseen maahanmuuttoon. Lisäksi meidän tulee löytää yrityksien rahoitukseen ratkaisuja, kuten esimerkiksi Euroopan Investointipankin kanssa toteuttava ohjelma, joka edesauttaa yrityksiä saamaan paremmin rahoitusta. Näin teimme ESIR-ohjelman kanssa aiemminkin. Eikä edes Finnvera ei tee sitä työtä mitkä sille kuuluisi, vaan käyttäytyy kuten liikepankin ja on jopa kalliimpi kumppani yrittäjälle. Tarvitsemme noin 5-6 prosentin omapääomaehtoista sijoittajakuntaa koko Suomeen laukaisemaan esimerkiksi rakennusalan ahdingon. Suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt voisivat hyvin panostaa Suomeen ja saada varmaa ja pitkäaikaista tuottoa.

Julkista taloutta voidaan kestävästi vahvistaa, niin että jo ennestään heikossa asemassa olevilta ei tarvitse leikata. Kuten sekä Suomen Pankin että valtiovarainministeriön ennusteet osoittavat, niin ilman kasvua ja työllisyyden vahvistumista velkaantuminen tulee jatkumaan. Hallituksella on nyt näytön paikka, pystyykö se muuttamaan politiikansa suuntaa vai jäävätkö puheet velkaantumisen taittamisesta vain sanahelinäksi.

Lahden kisapuisto sai vihdoin kauan odotetun tekojääradan, minkä puolesta tein valtuustoaloitteen vuonna 2013. Maksuttomat urheilumahdollisuudet ovat hyvinvoivan kaupungin se tärkein kulmakivi. Alkuvuodesta jääradalle lisätään myös lätkäkaukalo, minkä puuttuminen ihmetytti minua ja montaa muutakin.

Torin perinteinen joulukylä on jälleen onnistunut ja luo joulun tunnelmaa kaupunkiin. Vielä kun saisimme valkean lumipeitteen, että pääsisi Salpausselän upeille laduille.

Vuoden viimeisenä tilaisuutena kutsun Sinut joulupuurolle Lahden torille lauantaina 23.12. klo. 11-12.
Haluan toivottaa jokaiselle oikein hyvää ja rauhallista joulua ja parempaa maailmaa, Suomea ja Lahtea vuodelle 2024!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
Terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä: Syksyn myötä rotista on tullut enemmän ilmoituksia kaupungille
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Senioriväestöä houkutellaan sauvakävelylle vanhusten viikolla
Launeen kirjaston kohtalosta päätetään syksyn aikana
Kirjailija Markku Koski: Populismi on demokratian varjo
ARKISTO