Kevät, valo ja hallituksen puoliväliriihi

Kirjoitan tätä torstaina aamulla aikaisin ennen hallituksen puoliväliriihen neuvottelujen jatkumista. Västäräkkejä näkyy jo, joten kesään on enää vähäsen. Aurinko, valo ja lämpenevät säät tuovat ainakin minulle virtaa tekemiseen. Kevät näkyy myös politiikan pöydissä ja puheissa. Hallitus kävi eilen läpi kuluneen vajaan kahden vuoden tekemistä ja tuloksia. Koronasta huolimatta paljon asioita on saatu valmiiksi ja moni asia etenee lähes suunnitelmien mukaan. Pitää myös olla rehellinen, että on asioita mitkä eivät ole edenneet. Oman jännitteensä luo vielä lähestyvät kuntavaalit. Erityisesti Perussuomalaiset ovat jo pitkään tehneet kuntavaalikampanjaa asioilla, jotka eivät kuulu kuntavaaleihin. EU – asiat tästä hyvä esimerkki. Kuntavaaleissa päätetään siitä, ketkä hoitavat ja linjaavat lahtelaisten arjen asioita, kuten koulutoimintaa, varhaiskasvatusta, terveyspalveluita ja kaupungin oman elinvoiman ja työllisyyden tekemistä.

Kunkin hallituskauden keskivaiheille sijoittuvassa puoliväliriihessä linjataan nimensä mukaisesti valtion rahankäytöstä seuraavalle kahdelle vuodelle. Pöydällä on ollut tälläkin kertaa monta tärkeää kokonaisuutta, eikä tätä kolumnia kirjoittaessani ole vielä ehditty käsitellä kaikkea loppuun. Yksi SDP:n kärkitavoitteista, eli kauan odotettu tukipaketti kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alalle, saatiin kuitenkin pakettiin. Yli 230 miljoonan euron lisärahasta jaetaan tukea alan työntekijöille, yksinyrittäjille, freelancereille ja urheiluseuroille. Tämä tulee näkymään myös lahtelaisten arjessa positiivisella tavalla. Nyt raha pitää saada nopeasti liikkeelle.

Kulttuurin ja liikunnan koronatukea on syystäkin haluttu hallitukselta. Esimerkiksi kulttuurialan arvioidaan kärsineen koronarajoituksista taloudellisesti eniten heti ilmailualan jälkeen. Olympiakomitea on taas varoittanut tässä olevan nyt suomalaisen liikunnan ja urheilun tulevaisuuden pelissä. Tämä ei ole kaukana totuudesta, sillä viimeisen vuoden aikana lasten ja nuorten harrastajamäärät ovat tippuneet kymmenillä tuhansilla. Tosiasia on, ettei tälläkään lisärahalla voida korvata läheskään kaikkea haittaa, kuten ei muidenkaan alojen kohdalla.

Keleistä ja urheilusta puheen ollen, Lahden stadionin ensilumenlatu on ollut vielä hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Varsinkin aamutuimaan on ollut vielä runsaasti hiihtäjiä. Oma kausi taitaa silti olla jo tässä ja on aika ripustaa peltoset ja rossarit suosiolla talliin. Näin talviurheilumiehenä se tekee aina yhtä tiukkaa, vaikka kesälajeihin siirtymistäkin odottaa. Latujen kunnosta huolehtineille liikuntatoimen miehille ja naisille jälleen kerran iso kiitos erinomaisesta työstä Lahden hiihtokulttuurin ja olosuhteiden eteen.

Kevät on tuonut mukanaan Lahteen myös uusia kaupunkiliikkumisen muotoja. Keskustaan ilmestyneet vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat herättäneet paljon keskustelua, suuntaan ja toiseen. Itsekin on tullut huomattua, kuinka Helsingin keskustassa laudoilla mennään paljon ja kovaa. Epäilemättä kätevä tapa liikkua paikasta toiseen, kunhan vain muistaa liikennesäännöt ja turvallisuuden. Lisäksi käyttäjien tulisi malttaa parkkeerata laudat kunnolla, ettei niitä jää lojumaan ympäriinsä vaaraksi muille kulkijoille. Olen kuullut, että ainakin yksi kulkupeli oli jo löytynyt Vesijärvestä. Toivottavasti herätyskellot soivat nyt kaikilla, että typeryydet eivät kuulu Lahteen eikä muuallekaan.

Toinen tervetullut liikenneväline ovat kaupunkipyörät, joita Lahden kaupunki parhaillaan hankkii. Kaikkien vuokrattavissa olevia pyöriä päästään kokeilemaan jo ensi syksynä ja kaikki 250 pyörää saadaan käyttöön vuoden päästä kesällä. Pyörissä tulee olemaan myös sähköavustus, mikä on auttaa montaa miestä ja naista meidän mäkimaastossa. Nimikilpailukin on pystyssä kaupungin verkkosivuilla. Helsingistä löytyy Alepa-pyörät, Turusta Föli-fillarit— toivottavasti meille löytyy meille se oikea nimi.

Säätytalolla alkaa nyt pitkä päivä. Erityisesti Keskusta on käynyt purkanut kehysriihen paineita jo pitkään julkisuudessakin. Jokainen puolue valmistautuu neuvotteluihin omalla tavallaan. Se mitä media kertoo, on mielenkiintoista seurattavaa, kun itse tietää missä oikeasti mennään tai ketkä nyt ”riitelevät” ja mistä. Neuvottelemme nyt eri ryhmissä niistä asiakokonaisuuksista, joista ei ole vielä päästy sopuun. Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu, pätee täällä tänäänkin. Silti uskon, että pääsemme tästä hyviin ratkaisuihin, jotka tukevat Suomen ja Lahden kasvua, hyvinvointia ja erityisesti meidän kaikkien suomalaisten keskinäistä luottamusta. Valoa näkyy nyt koko maailmantaloudessa ja syksyllä mennään Suomessakin jo kovaa.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
Mika Heinonen: Päihteidenkäyttö ei saa olla läsnä siellä, missä lapset ovat päiväkodissa ja koulussa
Arkkitehti Päivi Airas: Lahdessa on pitkät perinteet julkisen taiteen tilaajana
Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
ARKISTO