Lahtelaiset äänestivät uuden valtuuston

Sunnuntaina käydyt kuntavaalit olivat monella tavalla poikkeukselliset. Vaalien siirto koronasta johtuen kesäkuun puoliväliin saattoi omalta osaltaan vaikuttaa vaalipäivän alhaiseen äänestysintoon. Äänestysprosentti jäi koko maassa ja Lahdessakin huolestuttavan alhaiseksi. Tästä pitää olla huolissaan, sillä kuntavaalit ovat tärkeät vaalit ja ehkä kaupunkilaiselle juuri ne tärkeimmät.

Syykin on selvä: kuntavaaleissa on kyse oman asuinpaikan päätöksenteosta. Kaupunginvaltuusto, hallitus, lautakunnat ja ylikunnalliset toimijat, kuten esimerkiksi meillä Hyvinvointiyhtymä ovat vastuussa tärkeistä arjen asioista. Näihin lukeutuvat niin sosiaali- ja terveyspalvelut, kotihoito, koulut, päivähoito, kaavoitus ja liikunta- sekä kulttuuripalvelut.

Tulos oli lopulta aika odotettu: populistiset ehdokkaat menestyivät ja suurin puolue SDP menetti paikkoja, samoin vihreät ja kokoomus. Kulunut neljä vuotta on ollut valtuustossa levotonta ja kaikkea muuta kuin arvokasta toimintaa. Mieleen jää monille varmasti härkäpäisesti yksittäisten asioiden, kuten pormestarimallin edistäminen tai yksittäisten hankkeiden, kuten Lahti Energian myynnin puskista esiin tuominen. Viime kautta leimasi enemmän yksittäisten tulipalojen sammuttamiseen, kuin kokonaisvaltaisten ratkaisujen hakeminen. Eli työ todellisten ongelmien, kuten laajojen investointikokonaisuuksien, työllisyyden tai kotihoidon sekä omaishoidon haasteiden ratkaisemiseksi on jäänyt vähemmälle.

Nyt johtamisen pitää muuttua, jotta myös toiminta ja tekeminen muuttuisi. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun voimakas koronan jälkeinen kasvu käynnistyy Suomessa ja koko maailmassa. Tähän pitää päästä mukaan eikä siinä auta populistinen asioista valittaminen vaan asioiden edistäminen ja vastuunkantaminen, joka ei aina ole niin mukavaa. Johtajuus edellyttää aitoa kykyä nähdä kauemmas kuin vain yhden valtuustokauden puhumattakaan kalenterivuodesta.

SDP:n menestykseen vaikutti moni syy, mutta yksi oli paikallisella tasolla sosiaali- ja terveyspalveluita koskevat Hyvinvointiyhtymän viime aikojen päätökset. Kun nykyisenmuotoinen HYKY luotiin, yksityisen terveysjätin kanssa mentiin kimppaan väkisin ja nopeasti, kaikkia asioita ei ajateltu loppuun saakka. Henkilöstöä ei kuultu. Nyt on sitten tullut esiin vuotokohtia, joiden tilkitseminen vaatii lisätyötä.

On uskomatonta, että esimerkiksi alle 25-vuotiaille tarjottavasta maksuttomasta ehkäisystä on jouduttu vääntämään vielä tänäkin keväänä. Muistan hyvin, kuinka jo vuonna 2018 Lahden valtuustossa päätimme tämän hyväksyä ja rahatkin odottivat valmiina, kunnes esitys hukkui byrokratian ja poliittisen kädenväännön sekamelskaan. Asiaa on sittemmin palloteltu Lahden kaupungin, HYKY:n ja yhtymäkokouksen välillä. Ei voi olla niin, että kaupunkilaisten toivomaa ja poliittisen enemmistön tukemaa uudistusta joudutaan odottamaan vuosikausia.

Toinen iso asia on vanhuspalvelujen ja kotihoidon tilanne, johon ei ole löydetty HYKY:ssa alueellisella tasolla kestävää ratkaisua. Kotihoidon piiriin pääsemisen kriteerit ovat meillä säästösyistä edelleen liian tiukat. Samaan aikaan myös muita kotiin annettavia palveluja saa liian harva, vaikka tarvetta olisi. Hallitus on tarttunut tähän nyt valtakunnan tasolla. Kotihoitoon ollaan tuomassa lisäresursseja ja kunnat tullaan velvoittamaan huolehtimaan siitä, että vanhukset saavat asianmukaista ja laadukasta huolenpitoa myös kotona.

Haluan kiittää nöyrästi kaikkia äänestäjiäni. SDP:n varapuheenjohtajana kiersin koko maata ennen vaaleja ja koronastakin johtuen perinteinen kampanjatyö jäi vähiin. Kiitos luottamuksesta – työ paremman Lahden puolesta jatkuu.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
ARKISTO