Suomi kiinnostaa maailmalla

Terveisiä Tokiosta, Japanista! Suomi kiinnostaa nyt maailmalla enemmän kuin koskaan. Tähän vaikuttaa luonnollisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Suomi on tekemässä tämän viikon aikana isoja päätöksiä. SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu lauantaina linjaamaan kantaa Suomen NATO-jäsenyyteen. Myös Ruotsilla on oma prosessinsa menossa. Yhteydenpitomme Ruotsin kanssa on ollut tiivistä erityisesti sosiaalidemokraattien kesken.

Suomen maakuva on maailmalla hyvä. Meidät tunnetaan maailman onnellisempana maana. Samoin kokonaisturvallisuuttamme arvostetaan. Kyse ei ole vain huoltovarmuudesta, vaan siitä miten olemme valmistautuneet mahdollisiin kriiseihin.

Olen täällä vierailulla yhdessä pääministeri Sanna Marinin kanssa. Palaamme Suomeen viikonloppuun mennessä. Olemme matkan aikana tavanneet muun muassa Japanin pääministeri Fumio Kishidan ja avainministereitä. Mukana on laaja yritysvaltuuskunta, jota johtaa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Suomen ja Japanin yhteistyötä ja vuoropuhelua on vahvistettava juuri nyt, koska maailman tilanne on vaikea. Tämän eteen teemme töitä ja se on näkynyt myös tällä matkalla.

Esittelin täällä myös lahtelaista urheiluosaamista. Pajulahti tunnetaan Japanissa. Samoin liikuntapaikkarakentamisen kohteet Lahdessa kiinnostavat Japanissa. Nyt kun Ranta-Kartanon hotellihanke näyttää epävarmalta, on tärkeää selvittää myös kaikki kansainväliset vaihtoehdot kumppaneiksi. Sibelius tunnetaan, ja Lahden Sibeliustalo. Sitä kautta Lahti kiinnostaa myös hotelli- ja matkailualan sijoittajia Japanissa saakka. Erityisesti design ja muotoilu ovat teemoja, mitkä auttavat meitä erottumaan ja toisivat myös aivan uusia matkailijoita Lahteen. Jatkamme keskusteluja Tokion jälkeen Lahdessa.

Finnairin toimitusjohtajan kanssa olemme täällä Tokiossa tehneet työtä Suomen markkinoimiseksi. Ennen koronaa Finnair lensi viikoittain 40 suoraa lentoa Suomesta Japaniin. Nyt lentoja on vain 13. Venäjän ylilentolentojen loppuminen vaikuttaa myös paljon lentoliikenteeseen. Nyt lento Japaniin kesti 13 tuntia, kun se aikaisemmin oli alle 10 tuntia. Silti teemme työtä, että Finnair selviää jatkossakin, koska sen merkitys Suomelle on niin suuri.

Nokian kanssa avasimme Tokiossa uuden 5G-laboratorion. 5G-maailma luo aivan uusia mahdollisuuksia teollisuudelle. Digiratkaisujen ja -osaamisen merkitys tulee kasvamaan entisestään niin liiketaloudessa kuin ihmisten arkielämässä ja siksi myös Suomen on oltava kehityksen etulinjassa. Nokian verkkoliiketoiminta kiinnostaa maailmalla ja kysyntää suomalaiselle osaamiselle riittää. Japanissa on pitkät perinteet verkkoteknologian kehittämisessä ja maassa on alan ykkösluokan tietotaitoa. Vierailimme yhdessä pääministeri Marinin kanssa myös Tokion yliopistolla, jossa järjestettiin digitalisaation yhteiskunnallisia vaikutuksia käsittelevä korkeantason seminaari.

Lahden asema hiilineutraalin tuotannon edelläkävijänä vahvistui entisestään tällä viikolla, kun Hartwallin Lahden juomatehdas käynnisti bioenergialaitoksen rakentamisen. Biokaasulaitos käyttää tuotannossaan panimon sivutuotteita. Uusi energiaratkaisu kattaa Hartwallin vuodessa tarvitseman energian tarpeen, joka on noin 25 gigawattituntia. Määrä vastaa noin 1500 ison omakotitalon lämpöenergiatarvetta. Hartwallin tavoitteena on hiilineutraali tuotanto jo ensi vuonna. Nyt tehty viiden miljoonan investointi tehtaan energiaomavaraisuuteen on iso askel tämän saavuttamiseksi. Mukana hankkeessa on myös Lahti Energia. Lahtelainen energia- ja kiertotalousosaaminen näkyy kokonaisuudessaan uudessa tuotannossa hienolla tavalla.

Lahdessa nimenomaan yritykset ovat ottaneet edelläkävijän aseman koko kaupungin harppauksessa kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta. Lahti ja Päijät-Häme tarvitsevat nyt entistä enemmän paikallistason yhteistyötä ja investointeja. Keväällä on ollut myös esillä mahdollinen vihreän vedyn tuotantolaitosinvestointi Lahti Energian Kymijärven voimalan yhteyteen. Hyvä näin koska näillä esimerkeillä rakennamme työtä ja toimeentuloa sekä vientiäkin vielä pitkään.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO