Uusi vuosi on alkanut vauhdilla. Ulkona on nyt hienoa liikkua ja harrastaa. Hiihto ja ulkojäät ovat olleet kovassa käytössä. Yritän luoda nyt sellaista hiihtokuntoa, että Finlandia – hiihtoon osallistuminen olisi realismia. Siis täydelle matkalle. Katsotaan, miten harjoittelu etenee. Aluevaalit työllistävät minua SDP:n varapuheenjohtajan roolissa valtakunnallisesti ja Hämeessäkin, vaikka en itse ole ehdolla. SDP tähtää vaalivoittoon koko maassa ja Lahdessa.
Aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut ja jatkuu 18.1. saakka. Äänestysaktiivisuudesta on pidettävä huolta jokaisten vaalien kohdalla. Näin on aivan erityisesti nyt, kun valitaan ensimmäistä kertaa aluevaltuustot päättämään tärkeistä arjen palveluista. Kiinnostus aluevaaleihin on kuitenkin jäänyt vajaaksi. Me poliitikot olemme tähän osasyyllisiä. Vaikka sote-asioissa pitäisi keskittyä siihen, miten hyviä palveluita ja hoitoa ihmiset saavat, monen päättäjän puheissa toistuvat hallinto ja sen kiemurat. Lahdessa ennakkoäänestys on onneksi päässyt hyvään vauhtiin ja ihmisiä on käynyt uurnilla talvisäästä huolimatta.
Olemme sote-asioissa monella tapaa aivan uuden edessä. Hyvinvointivaltiota on uudistettava tässä ja nyt tavalla, jota meidän sukupolvemme ei ole koskaan nähnyt. Palveluiden on mukauduttava aikaansa ja kehityttävä ennakkoluulottomasti. Yksi iso muutos pitää tapahtua digipuolella. Suomi on monella alalla teknologian ja digitalisaation kehityksen edelläkävijä. Tämä harppaus on tuotava nyt myös sote-palveluihin. Hallitus päätti viime vuonna investoida 100 miljoonaa Suomen kestävän kasvun rahastosta sote-alan digiratkaisujen kehittämiseen. Nämä rahat pitää nyt kilpailuttaa hyvin ja ohjata aidosti vaikuttaviin hankkeisiin. Myös Lahden ja Päijät-Hämeen pitää tavoitella digirahaa, sillä käyttökohteita on.
Lahteen tuli tällä viikolla tervetulleita uutisia, kun opetus- ja kulttuuriministeriö linjasi laajennuksista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutusvastuisiin. LAB-ammattikorkeakoululle myönnettiin mahdollisuus sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutukseen. Tämä on erittäin iso asia Lahden kasvulle ja kehitykselle. Lahteen keskittyvän sähköisen liikenteen osaamisen myötä alueemme yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa nyt enemmän kuin koskaan. Sähköisen liikenteen klusterin eteen on tehty paljon töitä ja se näkyy Kempowerin ja muiden alueemme veturiyritysten menestyksenä.
Uusi insinöörikoulutus pitää toteuttaa niin, että se palvelee lahtelaisia yrityksiä ja tulevaisuuden tarpeita. Tämä edellyttää hyvää yhteistyötä LAB:n ja muiden koulutustoimijoiden, yritysten ja Lahden kaupungin välillä. Koulutuksen laatuun, henkilöstöön ja toimivaan opetussuunnitelmaan on syytä panostaa. Rahoitus saadaan kyllä järjestymään, kun kokonaisuus on kunnossa. Uusi koulutusvastuu tarkoittaa LAB:lle ja Lahdelle paitsi osaamispohjan laajentumista myös tutkimus- ja kehitysmahdollisuuksia ja uusia ovia kansainväliseen yhteistyöhön.
Valtakunnallisella tasolla laajennetaan nyt koulutusvastuiden ohella aloituspaikkojen määrää. Koulutus- ja osaamistason nostamiseksi on yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa lisätty yhteensä noin 10 000 aloituspaikkaa vuosina 2020–2022. Aloituspaikkalisäyksiin on luvassa tukirahaa valtion kassasta, mutta pitkän tähtäimen rahoituksen turvaamiseksi on haettava nyt uusia ratkaisuja. Osaajapulaa on kaikkialla Suomessa ja monilla eri aloilla. Koulutukseen panostaminen on tärkeimpiä keinoja tähän vastaamiseksi.
Ville Skinnari