Jalkatyötä Lähi-Idässä

Vierailen tällä viikolla Saudi-Arabiassa ja Omanissa ja kirjoitan tätä tekstiä Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa. Olen tavannut tällä vienninedistämismatkalla molempien maiden ministereitä, kauppakamareiden ja rahoittajien edustajia sekä osallistunut suureen teknologia- ja innovaatiotapahtuma LEAPiin, joka järjestettiin Riadissa. Mukana matkalla on myös yrityksiä, kuten Nokia, Kone, Wärtsilä ja meille lahtelaisille tutut Isku ja Peikko.
Saudi-Arabia on Suomen tärkein kauppakumppani Persianlahden alueella. Saudi-Arabian taloutta ohjaa mittava uudistus- ja investointiohjelma, johon sisältyy muun muassa kiertotalous. Maa pyrkii muun muassa kierrättämään 80 prosenttia kaikesta jätteestään kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Myös digitalisaatiossa Saudi-Arabiassa mennään kovaa eteenpäin. Suomalaista osaamista täällä on yllättävän paljon: Nokia tekee edelleen paljon verkoissa ja tuo markkinoille uusia ratkaisuja, mutta muitakin suomalaistoimijoita löytyy. Energia-alalla uusiutuvia ratkaisuja tehdään nopealla sykkeellä. Vety on tässä keskeinen veturi, samoin älykkäät ratkaisut. Myös investoinnit ovat Saudi-Arabiassa huimia. Tilaa suomalaisille osaajille on siis paljon.

Oman rakentaa omalla Vision 2040 -ohjelmallaan korkeatasoista koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin perustuvaa tietoyhteiskuntaa. Omanin ja Saudi-Arabian kasvavat markkinat tarjoavat monia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille niin tekoälyn ja digitalisaation hyödyntämisessä kuin kiertotaloudessa, vihreässä energiantuotannossa, koulutuksessa, terveydenhuollossa ja kaivosteollisuudessa.

Maailmalla tarvitaan innovatiivisia ratkaisuja ja näissä Suomi on vahvoilla. Isku tarjoaa huippuluokan kokonaisratkaisuja suomalaistyyppisen kouluympäristön toteuttamiseen. Tähän sisältyy kestävästi tuotetut kalusteet ja antimikrobiset kosketuspinnat sekä yhteistyötä koulutusasioissa. Peikko on taas rakentamisen ja tuulienergiaratkaisujen kärkitoimija, joka julkisti vierailumme yhteydessä tuotantolaitoksen rakentamisen Ras Al Khaimahin kaupunkiin Arabiemiraatteihin. Vierailu onkin ollut erinomainen tilaisuus esitellä suomalaista huippuosaamista Persianlahden alueen päättäjille ja vahvistaa myös lahtelaisyritysten asemaa alueen markkinoilla.

Lahtelainen muotoilu ja tuoteosaamisen näkyy muillakin isoilla areenoilla. Lahtelainen Luhta on jälleen kerran suunnitellut ja valmistanut Suomen olympiajoukkueen viralliset kisa-asut. Tällä kertaa asujen inspiraatio tuli arktisesta talvesta, ikiroudasta ja valonvaihtelusta, mikä sopii hyvin Suomen joukkueelle talviolympialaisissa. Joukkueiden kisa-asut ovat yksi olympiakisojen puhutuimmista asioista on vuosi toisensa jälkeen. Ne jäävät myös katsojille mieleen ympäri maailman. On upeaa, että Lahti näkyy ja kuuluu tällä viikolla olympialaisen avajaisissa Pekingissä ja on myös hienoa päästä taas seuraamaan suomalaisurheilijoiden kisasuorituksia.

Lumitilanne Finlandia-hiihdon reitillä on loistava ja ennusteiden mukaan se vain paranee. Perjantaina on paluu Suomeen, jolloin pääsee taas hiihtämään! Päivät venyvät työmatkoilla usein pitkiksi eikä liikunnallisille tauoille juuri jää aikaa. Siksi ladut ja raikas ulkoilma ovat mielessä täälläkin.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
ARKISTO