Etelä-Lahden ja Helsingin henki

Olen toiminut vuodesta 2013 Etelä-Lahden Sosialidemokraattien puheenjohtajana. Se on ollut arvokas tehtävä ja minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä. Nyt on aika kiittää näistä kuluneista vuosista ja kääntää uusi sivu etelälahtelaisessa vaikuttamisessa. Yhdistyksemme valitsi syyskokouksessaan uudeksi puheenjohtajakseen kaupunginvaltuutettu, filosofian maisteri Sanna Virran. Jatkan itse edelleen yhdistyksen johtokunnan jäsenenä. Pystyn samalla jatkossa keskittymään entistä paremmin tehtäviini ministerinä, kansanedustajana, kaupunginvaltuutettuna ja SDP:n varapuheenjohtajana – myös lahtelaisten asialla. Isäni aloitti Etelä-Lahdessa poliittisen uransa 1975 juuri Etelä-Lahden Demareiden puheenjohtajana. 46 vuoden aikana on tapahtunut paljon. Lapsuudenkotimme Ali-Juhakkalassa Korsitiellä oli usein kokouspaikkana. Lähteen koulu oli kouluni 1. ja 2. luokan. Ensimmäinen muistoni liittyy Launeen Perhepuiston perustamiseen. Se oli silloin juhlan aihe. Etelä-Lahden ja Launeen alueen kehittäminen on edelleen meille tärkeä asia. Paikallisista palveluista mukaan lukien Launeen kirjasto tulee huolehtia nyt ja jatkossa.

Sanna Virta on uuden ajan haasteiden ratkaisukeskeinen poliitikko, joka haluaa kehittää Lahtea ja samalla SDP:tä. Tässä meillä on aivan yhteinen tilannekuva ja tehtävälista. Sannalla on kykyä katsoa laajasti Lahden kehittämistä ja hän on tuonut uutta virtaa ja valoa myös Lahden valtuustoon. Sanna tunnetaan Lahdessa myös aktiivisena yhdistystoimijana ja kaupunkikulttuurin sekä pienyrittäjyyden puolestapuhujana.

Meillä on monta uutta ja vanhempaakin avausta menossa hyvää vauhtia eteenpäin. Etelä-Lahden asiat ovat edelleen keskiössä, mutta samalla teemme työtä mm. Sopenkorven kiertotalouskeskuksen rakentumiseksi sekä asukas -, opiskelija – ja yritysystävällisen Lahden kehittämiseksi yhdessä Lahden kaupungin, yhdistysten, yritysten sekä oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa. Työllisyyden toimet ja uuden Työkanava-toimijan pilotointi Lahdessa sekä kaikkien järjestöjen ja yritysten osallistaminen tähän työhön on meille keskeistä.

Etelä-Lahti ja kaiken kaikkiaan koko Lahti tarvitsee uutta henkeä ja rakentavaa otetta paikalliseen päätöksentekoon myös laajemmin. Me otamme tämän haasteen vastaan. Tulemme tarjoamaan lahtelaisille parempia mahdollisuuksia keskustella ajankohtaisista asioista helposti ja mukavasti. Tavoitteena on tuoda mukaan uusia ihmisiä, jotka haluavat antaa oman panoksensa ja osaamisensa Lahden kehittämiseen. Mitä enemmän teemme yhdessä, sitä enemmän saamme aikaan.

Myös maailmalla on tapahtunut ja positiivisia uutisia on kantautunut meille Suomeen. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) on valinnut Suomen järjestön puheenjohtajaksi vuodelle 2025. Etyj-puheenjohtajuus on erittäin merkittävä asia, sillä vuonna 2025 tulee kuluneeksi 50 vuotta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin huippukokouksesta ja Helsingin päätösasiakirjan hyväksymisestä. Se, että nimenomaan Suomi haluttiin puheenjohtajaksi juhlavuonna, on osoitus Suomen saamasta arvostuksesta ja kokoamme isommasta roolista rauhan ja vakauden edistämiseksi Euroopassa.

Maailmanjohtajat kokoontuivat vuonna 1975 Helsinkiin Etykin huippukokoukseen presidentti Urho Kaleva Kekkosen kutsusta. Tuolloin alettiin puhua niin kutsutusta Helsingin hengestä. Se tarkoittaa, että vuoropuhelu ja luottamus voivat rakentaa silloinkin, kun jännitteet ja uudet uhat ravistavat maailmaa. Ystävien lisäksi on välttämätöntä käydä vuoropuhelua myös niiden kanssa, joiden kanssa olemme vähiten samaa mieltä. Tätä samaa Helsingin henkeä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. On ollut hienoa, että etenkin tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vienyt tätä sanomaa maailmalle, aina Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Venäjälle saakka. Vuoden 2025 Etyj-puheenjohtajuus tarjoaa Suomelle ainutlaatuisen mahdollisuuden koota vaikuttajia yhteen ja tuoda luottamusta maailman geopoliittiselle kartalle. Se, jos mikä, olisi vaikuttavaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja Suomelle aito näytönpaikka osaamisestamme.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO