Tiivis politiikan viikko Lahdessa ja Suomessa

Lahden kaupunginvaltuusto kokoontui maanantai-iltana. Pöydällä oli yksi koko kuluneen valtuustokauden tärkeimmistä päätöksistä, Lahden kaupunkiseudun ja valtion välisen uuden MAL-sopimuksen vahvistaminen. Kuten viime viikolla kirjoitin, MAL-sopimus on iso harppaus Lahden nousussa kohti Suomen kasvukeskusten kärkeä. Perussuomalaiset näkivät tässäkin 10 vuoden paketissa sen negatiivisen puolen. Lasi tuntuu PS:lla olevan aina puoliksi tyhjä.

Tiistai-iltana oli vuorossa lähestyvien kuntavaalien ensimmäinen iso puheenjohtajatentti. SDP:n puheenjohtaja Marin oli karanteenisäännöistä johtuen estynyt osallistumasta, joten tuurasin häntä SDP:n varapuheenjohtajana Ylen suorassa kuntavaalitentissä. Positiivista oli se, että keskustelu käytiin lähes täysin kunta-asioista. Erityisesti perussuomalaiset ovat tuoneet tarkoituksella kuntavaalien tarjottimelle teemoja, jotka eivät kuntapäättäjille kuulu, kuten EU-asiat tai valtakunnan politiikan kysymykset.

Oli hyvä, että peruspalvelut ja hoitojonot nousivat tentissä isosti esille. Suomessa on tällä hetkellä paljon kuntia, joissa hoitoon ei yksinkertaisesti pääse ajallaan. Osittain syynä on hoitohenkilökunnan ja resurssien riittämättömyys, osittain kuntien päälle kaatuvan sote-järjestelmän tehottomuus. Tämän päälle on kertynyt vielä koronan aiheuttamaa hoito- ja hoivavelkaa.

Siinä missä edellisen hallituksen sote kaatui pahasti, SDP:n johdolla valmisteltu sote-uudistus on jo loppusuoralla. Toin tentissä esille sen, että Päijät-Hämeessä on kaikista haasteista huolimatta tehty edelläkävijän työtä jo vuodesta 2008. Maakunnallinen toimintamalli on meillä totta ja sen hyödytkin. Samalla olemme joutuneet kärsimään Lahden omasta huonosta palvelutilanteesta jo vuosia. Parannuksia on tullut, mutta silti en koskaan olisi hyväksynyt esimerkiksi Launeen terveysaseman lakkauttamista. Säästöjä se ei oikeasti tuo. Kaiken toiminnan keskittäminen Keskustan Terveysasemalle ei ole järkevää.

Nopeaan hoitoon pääsyyn ja ennaltaehkäiseviin palveluihin satsaaminen on oikein sekä suomalaisten hyvinvoinnin että talouden kannalta. Kun ihmisille saadaan yksilöllistä apua heti alkuun, ehkäistään hoitotarpeen kasvua ja säästetään pitkällä aikavälillä erikoissairaanhoidon kustannuksissa. SDP:lle on tärkeää, että hoitotakuu eli nopea hoitoon pääsy toteutuu sote-uudistuksen ja muiden panostusten avulla. Siksi emme suostuneet leikkaamaan sote-palveluista tai koulutuksesta kehysriihessä.

Työviikkojen lomassa on ollut pakko löytää aikaa liikunnalle. Viime lauantaina kävin testaamassa kolmannen kerran osaamistani Padelissa. Toisin kuin tenniksessä, Padelissa pallo pysyy pelissä ja liikkuu, joten nopeuttakin tarvitaan.

Kesä tuntuu tulevan nyt vauhdilla. Hyvää kesäistä viikonloppua kaikille!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO