Poikkeuksellinen vuosi

Kulunut vuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Maailmalla on tapahtunut paljon. Globaalin talouden nousukiito, vihreä siirtymä, Afganistanin dramaattiset tapahtumat, jännitteet Ukrainan rajalla ja kiihtyvä teknologinen kilpailu ovat vain joitain myös Suomeen vaikuttaneista muutosvoimista.

Myös meillä ulkoministeriössä on kiireinen vuosi ja syksy takana. Olemme olleet vuoden mittaan avaamassa Finnairin reittejä maailmalle, viemässä suomalaista metsäosaamista Amazonin alueelle Brasiliaan, käynnistämässä vientiä osavaltiotasolla Yhdysvalloissa ja perustamassa globaalia kouluruokakoalitiota. Avasimme myös kaksi uutta edustustoa, Dohaan ja Dakariin, sillä nyt jos koskaan Suomen tulee näkyä ja vaikuttaa maailmalla. Viemme viennin Fast Track ja Virtual Finland -hankkeilla Suomen kasvuloikkaa eteenpäin myös ensi vuonna.

Lahden alueelta nousukiidossa ovat olleet erityisesti Kempower, jonka kanssa olemme avanneet ovia uusille markkinoille, ja monet muut osaavat yritykset. Uusi yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat myös Lahden valopilkkuja myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Järjestämme ulkoministeriön johdolla korkean tason ilmastokokouksen Lahdessa ensi helmikuussa.
Lahden kokouksen keskeinen tavoite on vaikuttaa seuraavan YK:n ilmastokokouksen eli Egyptissä järjestettävän COP27:n sopeutumisrahoitusta koskeviin valmisteluihin. Lahteen on tarkoitus kutsua hydridi-muodossa kaikki sopeutumisrahoituksen Champions-ryhmään liittyneiden maiden eli Ruotsin, Tanskan, Iso-Britannian, Alankomaiden, Irlannin, Saksan, Italian, Belgian, Australian ja Uuden Seelannin kehitysministerit sekä EU:n ja Afrikan kehityspankin edustajat. Kokoustin alkuviikosta pohjoismaisten kehitysministerikollegoideni kanssa ja Lahden ilmastoprofiili ja tuleva ilmastokokous kiinnostavat maailmalla.

Ilmastoasiat ovat nousseet nopeasti politiikan tekemisen keskiöön. Ilmastojohtajuus ja digitalisaatio ovat Saksan uuden sosialidemokraattisen hallituksen ja Merkelin perintöä jatkavan liittokansleri Olaf Scholzin agendan kovaa ydintä. Tarkoituksenani oli osallistua Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) puoluekokoukseen paikan päällä Berliinissä, mutta koronan vuoksi seurasin kokousta etänä. Muutoksen tahtotila Saksassa ja ympäri Eurooppaa vahva. Talouteen halutaan lisää innovaatioita, tehokkuutta ja ilmastoneutraalia kasvua ja työpaikkoja. Maailmalla katsotaan jo seuraavalle ja sitä seuraavalle vuosikymmenelle. Scholzin hallituksen uudistussuunnitelmat tarjoavat myös Suomelle isoja kauppamahdollisuuksia. Yhteistyö tutkimus- ja kehitystoiminnassa korkeakoulujen kanssa on sekin meille valtava mahdollisuus.

Saksan vaaleissa voitti järjen politiikkaa. Saksalaiset valitsivat toimivan demokratian populismin sijaan. Tämä lupaa hyvää Euroopan lähitulevaisuudelle, vaikka haasteita riittää. Demarien vaalivoitot Tanskassa, Suomessa, Norjassa, Saksassa ja viimeisimpänä Ruotsissa muuttavat koko Euroopan suuntaa kohti vanhempaa hyvinvointia ja tasa-arvoa. Yksi uuden liittokansleri Scholzin pääviesteistä on sosiaalinen yhteenkuuluvuus. Kaikille yhteiskunnassa pitää varmistaa mahdollisuus hyvään elämään ja työhön.

Joulu on hiljentymisen ja yhdessäolon aikaa. Se on sitä myös tänä vuonna, koronasta huolimatta. Vuoden lähestyessä loppuaan on samalla aika suunnata katse tulevaan.

Toivotan kaikille Omalähiön lukijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2022!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO