Poikkeuksellinen vuosi

Kulunut vuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Maailmalla on tapahtunut paljon. Globaalin talouden nousukiito, vihreä siirtymä, Afganistanin dramaattiset tapahtumat, jännitteet Ukrainan rajalla ja kiihtyvä teknologinen kilpailu ovat vain joitain myös Suomeen vaikuttaneista muutosvoimista.

Myös meillä ulkoministeriössä on kiireinen vuosi ja syksy takana. Olemme olleet vuoden mittaan avaamassa Finnairin reittejä maailmalle, viemässä suomalaista metsäosaamista Amazonin alueelle Brasiliaan, käynnistämässä vientiä osavaltiotasolla Yhdysvalloissa ja perustamassa globaalia kouluruokakoalitiota. Avasimme myös kaksi uutta edustustoa, Dohaan ja Dakariin, sillä nyt jos koskaan Suomen tulee näkyä ja vaikuttaa maailmalla. Viemme viennin Fast Track ja Virtual Finland -hankkeilla Suomen kasvuloikkaa eteenpäin myös ensi vuonna.

Lahden alueelta nousukiidossa ovat olleet erityisesti Kempower, jonka kanssa olemme avanneet ovia uusille markkinoille, ja monet muut osaavat yritykset. Uusi yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat myös Lahden valopilkkuja myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Järjestämme ulkoministeriön johdolla korkean tason ilmastokokouksen Lahdessa ensi helmikuussa.
Lahden kokouksen keskeinen tavoite on vaikuttaa seuraavan YK:n ilmastokokouksen eli Egyptissä järjestettävän COP27:n sopeutumisrahoitusta koskeviin valmisteluihin. Lahteen on tarkoitus kutsua hydridi-muodossa kaikki sopeutumisrahoituksen Champions-ryhmään liittyneiden maiden eli Ruotsin, Tanskan, Iso-Britannian, Alankomaiden, Irlannin, Saksan, Italian, Belgian, Australian ja Uuden Seelannin kehitysministerit sekä EU:n ja Afrikan kehityspankin edustajat. Kokoustin alkuviikosta pohjoismaisten kehitysministerikollegoideni kanssa ja Lahden ilmastoprofiili ja tuleva ilmastokokous kiinnostavat maailmalla.

Ilmastoasiat ovat nousseet nopeasti politiikan tekemisen keskiöön. Ilmastojohtajuus ja digitalisaatio ovat Saksan uuden sosialidemokraattisen hallituksen ja Merkelin perintöä jatkavan liittokansleri Olaf Scholzin agendan kovaa ydintä. Tarkoituksenani oli osallistua Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) puoluekokoukseen paikan päällä Berliinissä, mutta koronan vuoksi seurasin kokousta etänä. Muutoksen tahtotila Saksassa ja ympäri Eurooppaa vahva. Talouteen halutaan lisää innovaatioita, tehokkuutta ja ilmastoneutraalia kasvua ja työpaikkoja. Maailmalla katsotaan jo seuraavalle ja sitä seuraavalle vuosikymmenelle. Scholzin hallituksen uudistussuunnitelmat tarjoavat myös Suomelle isoja kauppamahdollisuuksia. Yhteistyö tutkimus- ja kehitystoiminnassa korkeakoulujen kanssa on sekin meille valtava mahdollisuus.

Saksan vaaleissa voitti järjen politiikkaa. Saksalaiset valitsivat toimivan demokratian populismin sijaan. Tämä lupaa hyvää Euroopan lähitulevaisuudelle, vaikka haasteita riittää. Demarien vaalivoitot Tanskassa, Suomessa, Norjassa, Saksassa ja viimeisimpänä Ruotsissa muuttavat koko Euroopan suuntaa kohti vanhempaa hyvinvointia ja tasa-arvoa. Yksi uuden liittokansleri Scholzin pääviesteistä on sosiaalinen yhteenkuuluvuus. Kaikille yhteiskunnassa pitää varmistaa mahdollisuus hyvään elämään ja työhön.

Joulu on hiljentymisen ja yhdessäolon aikaa. Se on sitä myös tänä vuonna, koronasta huolimatta. Vuoden lähestyessä loppuaan on samalla aika suunnata katse tulevaan.

Toivotan kaikille Omalähiön lukijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2022!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Mielenterveyspalveluihin tulee päästä nopeammin ja matalammalla kynnyksellä
Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
ARKISTO