– Tämä on ollut todella hyvä satokausi vihanneksille. Maaperä on ollut tarpeeksi kostea ja lämmintä on ollut sopivasti. Kasvuolosuhteet ovat olleet erinomaiset, puutarhuri Noel Bruder Lahden ruokaosuuskunnasta sanoo. Irlantilaistaustainen puutarhuri kertoo, että tällä hetkellä osuuskuntalaiset saavat todella runsaasti maanantimia ruokapöytiinsä.
– Viime viikon jaossa oli perunaa, sipulia, tomaattia, kurkkua, basilikaa, kyssäkaalia, punajuuria, porkkanaa, herneitä ja purjoa.
Puutarhuri oppii joka satokausi jotain uutta kasvuolosuhteista.
– Vaikka tämä vuosi on ollut tuottoisia, niin joka vuosi kokee pieniä pettymyksiä. Erilaiset kasvit ja vihannekset vaativat erilaiset olosuhteet.
Osuuskuntalaiset istuttivat puutarhurinsa johdolla yrtit maahan jo huhtikuussa.
– Satokausi jatkuu aina lokakuun loppuun saakka. Silloin osuuskuntalaisten ruokapöytiin löytävät tiensä muun muassa lehtikaalit, punajuuret ja sipulit.
– Kotimaiset juurikasvit poimitaan pellolta aina viimeisenä.
Loppukaudeksi vielä mukaan
Lahden Ruokaosuuskunnassa on 75 kokonaista sato-osuutta myytävänä joka vuosi. Myös puolikkaalla sato-osuudella pääsee mukaan. Jos nyt haluaa lähteä toimintaan mukaan, niin sato-osuuksia on mahdollista saada puoleen hintaan. Kokonaisen sato-osuuden saa 180 eurolla ja puolikkaan 90 eurolla.
– Olemme laskeneet, että tämä kasvihuone ja peltoala antavat parhaan sadon 75 sato-osuudelle, ruokaosuuskunta-aktiivi Satu Lähteenoja toteaa.
Lähteenoja kertoo, että heidän pelloillaan viljellään muun muassa härkäpapuja, lehtikaalia ja mangoldia, joita ei ihan joka marketista saa.Meillä kasvaa myös kymmentä eri lajiketta tomaattia.
Ruokaosuuskunnan kasvikset ja vihannekset ovat hyvänmakuisia ja luonnonmukaisesti kasvatettuja.
– Et saa yhdestäkään marketista näin maukkaita vihanneksia.
Ruokaosuuskunnan toiminnassa on ollut 90 ihmistä mukana tänä vuonna.
– Nyt on suurimmat työt jo tehty. Tällä hetkellä talkootoimintamme keskittyy lähinnä sadonkorjuuseen ja vihanneskassien jakoon. Sitä ei koskaan tiedä, mitä kaikkea vihanneskassit sisältävät. Niiden sisältö riippuu kasvukauden onnistumisesta. Itse olen oppinut käyttämään esimerkiksi lanttua hyvin monella eri tavalla, koska niiden koko ja määrä ovat olleet todella runsaat tänä vuonna.
Petri Görman