Bhutanin kuningaskunta on pieni eristäytynyt sisämaavaltio Himalajalla Intian ja Kiinan välissä. Maan hallitus säätelee tiukasti turismia sekä muita ulkomaisia vaikutteita vaaliakseen tiibetin buddhalaisuuteen perustuvaa uskonnollista yhteiskuntaa ja vahvaa kansallista kulttuuria.
Bhutanilaiset kutsuvat maataan nimellä Druk Yul eli Lohikäärmeen maa. Sveitsin kokonen maa on pääosin vuoristoa – korkeimmat huiput yltävät yli 7000 metriin. Viidennes pinta-alasta on lumen ja jään peitossa, metsää maan pinta-alasta on noin 70 %.
Syrjäisen sijaintinsa ansiosta Bhutanin omaleimainen kulttuuri on säilynyt lähes koskemattomana ulkopuolisilta vaikutteilta. Arjen katukuvassa valtaosalla ihmisistä on edelleen yllään kansallispuvut. Naisilla pitkä puku – kira. Miesten asusteena on löysän kimonon tapainen polviin ulottuva takki – gho – lisänä polvisukat.
Bhutanin alueella puhutaan 19 eri murretta, joilla ei ole kirjoitusasua. Tämän pohjalta on luotu virallinen kieli dhongha. Tämän lisäksi oppilaitoksissa on ensimmäisestä luokasta alkaen englannin opetusta. Viralliset asiakirjat kirjoitetaan englanniksi. Samoin kaikki liikennemerkit ja katukyltit ovat englanniksi.
Ensimmäiset turistit pääsivät Bhutaniin 1970-luvulla. Vuosittain maassa vierailee noin 27000 turistia. Määrää rajoitaa turisteilta perittävä korkeahko päiväkohtainen maksu. Lento Bhutaniin on mahdollista vain valtion oman lentoyhtiön Druk Airin koneella. Laskeutuminen maan ainoalle kansainväliselle kentälle Paroon oli elämys. Kone kaarteli jyrkästi vuorten välissä lähestyessään kenttää. Tunnelma terminaalissa oli epätodellinen; ei kiirettä, ei ruuhkaista odottamista. Kenttähenkilökunta hymyili ja toivotti jokaisen tervetulleeksi. Toiminta oli leppoisan rauhallista, eikä lyhyt sähkökatkokaan järkyttänyt millään lailla lentoaseman seesteistä tunnelmaa.
Pääkaupunki Thimpu on 80.000 asukkaan kaupunki, josta ei löydy mainosvaloja, pikaruokapaikkoja eikä liikennevaloja. Kiireetön, rauhallinen ympäristö, jonkin verran autoliikennetta, mutta ei kevytmoottoripyöriä eikä tööttäilyä tai muuta liikennemelua. Pimeyden laskeuduttua vain vapaana liikkuvat koirat haukkuivat kaupungin yössä. Pääkaupungin kadut oli koristeltu värikkäillä lipuilla kuninkaallisten häiden johdosta. 31-vuotias kuningas Jigme Khesar Wanchuck avioitui 20-vuotiaan Jetsun Peman kanssa.
Bhutanin kylät ja kaupungit ovat syntyneet luostarilinnoitusten Dzongien ympärille. Näitä on ympäri maata yli 2000 niin munkeille kuin nunnillekin. Ennen perhekoko oli suuri ja yleensä vähintään yksi lapsista lähetettiin luostariin. Dzongien tiloissa toimii myös maallinen hallinto.
Matkaohjelmaamme kuuluva 4-päiväinen vaellus oli mieleenpainuva kokemus. Ryhmässämme oli 14 suomalaista, bhutanilainen paikallisopas ja 6 kantajaa, jotka hoitivat muonituksen ja leirien pystyttämisen. Vaellusmatkat vaihtelivat 10-15 kilometriin päivässä, haastetta toi suuret korkeuserot, matkaa tehtiin 2000-3500 m merenpinnasta. Aamupäivisin noustiin kivikkoisia polkuja ylöspäin ja iltapäivällä laskeuduttiin kohti laaksoa ja leiripaikkaa. Lämpötila vaihteli yön/ aamun pakkaslukemista iltapäivän hellelukemiin.
Vaelluksen aikana sai hyvän käsityksen Bhutanin luonnon monipuolisuudesta, alempana laaksojen rinteillä on porrastettuja terassipeltoja, joilla kasvatetaan punariisiä ( se on oikeasti punaista ja hyvän makuista), maissia ja tattaria. Etukäteen olimme lukeneet, että maassa syödään punariisiä ja chiliä juustokastikkessa, ja näin olikin. Noin 80 % väestöstä työskentelee maanviljelyksen ja karjanhoidon parissa.
Bhutanin talous on riippuvainen vesivoimaenergian myynnistä Intiaan, tästä tulee puolet kansantulosta. Myös matkailu on merkittävä tulonlähde.
Tv:n katselu sallittiin 1999. Maassa näkyy maan omien kanavien lisäksi Intian ja Nepalin television kanavia rajoitetusti. Uutiset, kulttuuri ja urheilu ovat vahvasti esillä. Kaupallisten ja viihdekanavien näkyvyyttä on rajoitettu . Vaikka maa on vaikeakulkuista ja vuoristoista, kotitalouksista 85 % on sähköistyksen piirissä.
Bhutanissa julkinen tupakanpoltto on kielettyä. Samoin tupakan myynti on kiellettyä. Turisti voi tuoda omaan käyttöönsä rajoitetusti ja erikseen ilmoittamalla tupakkaa. Paikallisille rangaistukset ovat ankarat. Hallussapidosta voi saada sakkoja ja salakuljetuksesta tai myynnistä jopa 2-4 vuotta vankeutta.
Bhutanilaiset avioliitot ovat perinteisesti olleet ”järjestettyjä” mutta myös rakkausavioliitot ovat yleistyneet. Naimisiin mennään hyvin nuorena, 14-16 vuoden ikä on tavanomainen. Puolisoita voi olla useampia niin miehellä kuin naisellakin. Oppaamme mukaan tasa-arvo perheen sisällä on vahva. Avioerokin on nykyisin mahdollista. Perhesuunnittelua opastetaan bhutanilaisille lauseella:”pieni perhe – onnellinen perhe”.
Bhutan on onnistunut säilyttämään vahvan omaleimaisen kulttuurinsa kahden voimakkaasti kehittyvän jättivaltion – Kiinan ja Intian – puristuksessa. Avautuminen ympäröivään maailmaan on alkanut. Aika näyttää pystyykö pieni kansa säilyttämään omat perinteensä vai tulviiko kasvava ylikansallinen kaupallisuus ja viihde myös Lohikäärmeen maahan.
-Pekka Järvinen-
FAKTAA:
Bhutan, kuningaskunta vuodesta 1907
Bhutanin kansan hyvinvointia mitataan talouteen perustuvan bruttokansantuotteen ( BKT) sijaan bruttokansanonnellisuuden ( BKO) mittareilla. Myös opetussuunnitelmissa painotetaan kestävän ja tasa-arvoisen sosioekonomisen kehityksen merkitystä. Luonnonsuojelu, kultturin arvostaminen ja säilyttäminen sekä hyvä hallinto painottuvat koulujen kasvatustyössä.
Ensimmäiset demokraattiset vaalit vuonna 2008. Maassa on n. 700 000 asukasta, joista lähes puolet alle 25 vuotiaita. Elinajanodote 65 v.
Buddhalaisia 75 %, hinduja 25 %
Päävientituotteet: vesivoimaenergia, elintarvikkeet, puu
Ansiotaso: maatyöläinen 15-25 usd/kk, opettaja 200 usd/kk, lääkäri 300 usd/ kk, keskiansio 80-100 usd/ kk. Yli 1500 usd/ vuosi tuloista veroa 5 % ja nousee portaittain, työttömyys 4 %
Koulutus ja terveydenhoito ilmaista. Peruskoulu ja keskiasteenkoulu 10-12 v
Terveydenhoito kärsii lääkäri- ja lääkepulasta varsinkin syrjäseuduilla.