Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat

Olemme seuranneet tätä Lahden johdolle kiusallista ns. KymiRing -casea jo vuodesta 2017 eli silloisista Lahden MM-kisoista lähtien. Kirjoitin jo silloin niistä sitoumuksista, joilla Lahti Eventsin kautta maksettiin tappioita Suomen hiihtoliittolle, joka on Lahdelle vieläkin velkaa useita miljoonia euroja.

26.10.2017 luin lehdestä, että Suomen tunnetuin moottoriurheilumies Antti Aarnio-Wihuri ei aio sijoittaa rahojaan ”sorakuoppaan”. Silloin vakuutuin yrityksen täysin käsittämättömästä toimintamallista. Vielä 9.6.2022 hän latasi Ilta-Sanomissa selkeät madonluvut tästä täysin epärealistisesta taloudellisesta rahoitusrakenteesta. Tästä lähtien olen kirjoittanut säännöllisesti asiasta ja ihmetellyt, miksi Lahden pitää tytäryhtiönsä kautta osallistua toisen kunnan alueella olevaan ratahankkeeseen? Eihän tämä ole kunnan ydintoimintaa millään tavoin. Koko asiasta on Lahdessa valehdeltu, annettu vakuudettomia takuita, salattu tietoja yhtiölakiin vedoten ja ennen kaikkea toimittu vastoin useiden hallinto-oikeuksien päätöksiä.

Tätä asiaa lähti purkamaan juristi, valtuutettu Jorma Ratia, joka osoitti ja paljasti koko Lahti Eventsin talouskuplan. Hän oli koko ajan lahtelaisen veronmaksajan asialla ja täysin oikeassa. Tällöin Koko Lahden laittomien lainojen vastuullinen hallituksen jäsen Tapani Ripatti teki Jorma Ratiasta valtuustokysymyksen hänen oikeudestaan sanoa oma mielipiteensä Etelä-Suomen Sanomissa. Voidaan olettaa, että Ratian suu halutaan tukkia millä hinnalla hyvänsä, jotta Koko Lahden hallitus ei joutuisi vastuuseen tekemistään laittomista takauspäätöksistä. Lahden kaupungin velvollisuus on selvittää asioiden laillisuus, sillä sen tytäryhtiöiden hallitukset toimivat osakeyhtiölain vastuullisuusvelvollisuudella.

Julkaisemme Jorma Ratian vastauksen Lahden kaupunginhallitukselle, koska siitä selviää kuinka kovilla panoksilla tätä peliä pidetään. Omalähiö seuraa tapausta ja mahdollisia myöhempiä syytetoimia Koko Lahden hallitusta kohtaan.

Juhani Melanen


Jorma Ratian vastaus kaupunginhallitukselle

Lahden kaupunginhallitukselle
viite: kaupunginhallituksen kuulemispyyntö 16.3.2023, Tapani Ripatin ym. tekemään ja kaupunginhallitukselle osoittamaan valtuustokysymykseen valtuustossa 30.01.2023

Valtuustokysymyksen perusteista
Lahden voimassa olevan hallintosäännön 10§:n mukaisesti kaupunginhallitukselle osoitettava kysymys voidaan tehdä:
” Vähintään 14 valtuutettua voi tehdä kaupunginhallitukselle osoitetun kirjallisen kysymyksen kunnan toimintaa, hallintoa tai talouden hoitoa koskevasta asiasta”.
Kysymyksen sisältö on hallintosäännön vastainen. Kysymys ei koske kunnan toimintaa, hallintoa tai taloutta. Ripatin kysymys koskee vain ja ainoastaan yhden kaupunginvaltuutetun yksittäistä poliittista mielipidettä, joka on annettu henkilöhaastattelussa ESS 17.12.2022 toimittaja Jukka Airolle.

Kunta on julkisoikeudellinen yksikkö, jossa sen puolesta julkista valtaa käyttävät kuntalaissa mainitut toimielimet ja kussakin kunnassa mahdollisesti muut toimielimet kollegio periaatteella. Tämän lisäksi julkista valtaa ja päätöksentekoa edustavat kuntien viranhaltijat. Olen kaupunginvaltuutettu ja luottamushenkilö, joka ei käytä julkista valtaa, eikä ole viranhaltijaan rinnastettava asema. Jokaisella valtuutetulla on luottamusasemastaan riippumatta oikeus perustuslain tarkoittamaan sananvapauteen eikä sitä voida millään yksittäisillä toimilla, tässä tapauksessa poliittisilla perusteilla, rajoittaa tai kumota vain siksi, että mielipiteet ovat mahdollisesti erilaisia.
Perustuslaki, sen 12§ Sananvapaus ja julkisuus
”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”. Kiinnitän erityistä huomiota sanontoihin ”oikeus julkistaa mielipiteitä”. Kuulemispyyntökin on ositettu minulle henkilökohtaisesti, ei KTJ:n puheenjohtajana.

Kysymys 1
Edustavatko Ratian kannanotot KTJ:n (Konserni- ja tilajaosto) mielipidettä?
Vastaus:
– Kysymys on ensinnäkin absurdi. Minulla ei tietenkään ole mitään mandaattia toimia jaoston nimissä eikä niin ole menetelty, vaan kyse on normaalista yhden poliitikon haastattelusta, mielipiteiden esittämisestä. En ole 17.12.2022 lehtihaastattelussa missään vaiheessa sanonut edustavani jaostoa, mutta sananvapauteeni kuuluu, kuten kaikkien, lausua omia mielipiteitä mistä tahansa poliittisista kysymyksistä. Toimittaja Jukka Airo on pyynnöstäni vielä lähettänyt 6.2.2023 sähköpostin, jonka liitän kirjelmääni. Siteeraan tähän toimittaja Airon sähköpostista seuraavan osion:
” Itsestään selvä lähtökohta tämän tyyppisissä henkilöhaastatteluissa on silti aina, että haasteltavan niissä esittämät mielipiteet ovat vain ja ainoastaan hänen omiaan. Niiden ei siten oleteta – eikä pidä olettaa- vastaavan haasteltavan edustaman luottamuselimen kollektiivisia näkemyksiä, ellei haasteltava näin erikseen ilmoita. Näinhän et tehnyt, eikä asiaa niin muotoiltu”.

Kysymys 2
Jos ne eivät edusta, niin miksi KTJ ei ole julkisuudessa korjannut puheenjohtajansa lausuntoa?
Vastaus:
– Ensinnäkin totean toistamiseen, etten ole edustanut jaostoa. Jotain poliittista titteliä on toimittaja käyttänyt, aivan kuten kaupunginvaltuutettua haastateltaisiin, eihän silloinkaan kaiketi kukaan väittäisi, että hän edustaisi koko valtuustoa.
– Toisekseen, KTJ:ssä päätökset tehdään vastuullisten viranhaltijoiden esittelyn perusteella. Esittelijöinä toimivat viranhaltijat eivät ole valmistelleet asiaa, joten KTJ:llä ei ole ollut juridista mahdollisuutta käsitellä mainittua asiaa

Kysymys 3
Onko Ratia enää puolueeton, uskottava jaoston puheenjohtaja?
Vastaus:
– Kyllä, työskentelyäni jaostossa ei ole asetettu kyseenalaiseksi, enkä ole vastaanottanut sellaista viestiä, etten olisi hoitanut minulle kuuluvia tehtäviä.

Kysymys 4
Voivatko Ratian kannanotot vahingoittaa Lahden mainetta kunnioittavan ja johdonmukaisen poliittisen päätöksenteon kaupunkina, tapahtumakaupunkina tai kaupunkina, jossa on hyvä asua ja yrittää?
Vastaus:
– Eivät voi. Aikamoinen väittämä, että yhden kaupunginvaltuutetun yksittäinen henkilöhaastattelu aiheuttaisi sekasorron Lahdessa. Tapahtumayhtiöiden liiketoiminnot ja niihin liittyvät muut seikat ovat puhuttaneet kaupunkilaisia ja poliitikkoja jo vuosia.

Kysymys 5
Onko KTJ:n puheenjohtaja Jorma Ratian toiminta ja kielenkäyttö linjassa Lahden eettisten arvojen kanssa tässä tapauksessa?
Vastaus:
– Kuulemispyynnössä esitetty kysymys on yksilöimätön, perustelematon eikä myöskään ole yksilöity, mitä Lahden eettisiä arvoja kysymyksessä tarkoitetaan. Näistä syistä on mahdotonta antaa vastausta tähän kysymykseen.

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO