Naisten Pankki on hyvää vauhtia tulossa tunnetuksi Lahdessa. Paikalliset edustajat kertoivat Kansainvälisen Naistenpäivän tapahtumassa Lanun aukiolla sekä elokuvateatteri Kino Iiriksessä pankin toiminnasta kehitysmaissa. Toisena tietopankkina aukion teltassa oli Trion terveyskioskista asiantuntijoita antamassa terveystietoa.
-Naisten Pankki on Suomessa perustanut solujaan vapaaehtoisvoimin jo puolelle sadalle paikkakunnalle. Pankki on kansainvälinen ja se on toiminut Suomessa yhteistyössä Kirkon Ulkomaan avun kanssa jo viisi vuotta, kertoi Lahden solun tiedottaja Tuula Laalo. Pankkiin lahjoitetuilla varoilla kustannetaan opettajia naisille luku-, lasku- ja kirjoitustaidon opettamiseen sekä ammattiin kouluttamiseen, kuten ompelijoiksi. Naisten pankin varat kohdennetaan kyliin, missä naiset voivat saada 20 – 25 euron tai mahdollisesti vähän suurempiakin lainoja työvälineitten hankkimiseen. Laina-aika on lyhyt, puolesta vuodesta pariin vuoteen Takaisin maksetun lainan kyläpankki lainaa seuraavalle tarvitsijalle.
Pankin osakkuus maksaa 75 euroa ja kuukausilahjoitukset ovat 10-25 euroa. Osinkoja ei osakkuudesta makseta, vaan se jää Naisten Pankin pääomaksi. Suomesta on saatu viime vuonna lahjoituksina ja arpajaistuottoina yhteensä 1,1 milj. euroa. Pankki toimii vapaaehtoisvoimin, joten sillä ei ole hallinnoimiskuluja. Suomessa ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Riitta Ohmeroluoma.
Lainoituskohteina ollut kyliä seuraavissa 16 maassa viimeisen viiden vuoden aikana: Angola, Guatemala, Haiti, Kosova, palestiinalaisalueet, Kambodzha, Kongon demokraattinen tasavalta, Liberia, Nepali, Peru, Sierra Leone ja Uganda.
Naiset ovat eri maissa perustaneet, neuvoa ja opastusta saatuaan, yksittäisten yritysten ohella osuuskuntia ja yhteisyrityksiä. Afrikan maissa on pyydettävä toimintaan kyläpäällikön lupa. Nepalissa naisia on opastettu heidän oikeuksissaan maankäytössä ja paikallishallinnossa. Naiset ovat kekseliäitä siellä, missä miehet ovat antaneet heidän toimia pankin lainojen avulla. He ovat kehittää perheen ja kylän hyvinvointia. Tilaisuudessa kaupunginvaltuutettu Ulla Vaara kommentoi naisten yrittelijäisyyttä toteamalla seuraavaa:
-Kun kylään saadaan maissimylly, kaivo ja käymälä, on kylän hyvinvointi hurjassa nousussa.
Ugandalaisessa kylässä naiset perustivat ompelimon saatuaan lainan ompelukoneen ostoon, He kehittivät liikeideaa ja laittoivat ompelimon eteen pienen vihannestorin, kun peltotilkut tuottivat. Lapset pääsivät myyntivaroilla kouluun ja ammattioppiin. Netistä löytyy Naisten Pankista tietoja sen nimellä.
Marja-Liisa Niuranen