Metsä-Hennalan ravintolapäivää vietettiin luonnon helmassa. Bortshkeitto smetanan kera, lohimedaljonki ja possunkyljet sekä kahvi lisukkeineen maistuivat sunnuntaina Peitsikadun ja Porvoonjoen välimaastossa.
Kymmenet kävijät nauttivat aurinkoisessa kesäsäässä Metsä-Hennalan ensimmäisen ravintolapäivän tarjoomuksia.
Ruuan ja kahvin lisäksi tarjolla oli Suomen kolmen ortodoksisen luostarin, Valamon luostarin, Lintulan luostarin ja Lammilla sijaitsevan Athos-säätiön luostariyhteisön omia teelaatuja.
Tyytyväisyyttään vakuutti myös tapahtuman ”primus motor”, Metsä-Hennalan sotilaskappelin suojeluyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Nikita Sopotsko.
– Pitäisin päivää täysosumana. Ravintolapäivä järjestettiin yhdistyksen ja Metsä-Hennalan asukkaiden yhteistyönä. Erityisesti haluan kiittää Mikko Uusikoskea. Hänen panoksensa tämän tilaisuuden järjestämiseksi oli keskeinen.
Kokemusta on kertynyt aiemmin järjestetystä pienimuotoisemmasta katukahvilatapahtumasta.
– Erittäin hyvää bortshkeittoa, kehui päivävarjon alla keittoa nauttinut Piia Uutela.
– Tatjana-rouvan taidolla valmistamaa, Sopotsko korosti.
– Oli erittäin hyvä lounas, myöntelivät muut seuralaiset Niko Jokinen, Mari Ulin-Jokinen ja Heikki Virtanen.
– Paikallinen ravintolaipäivä on hieno juttu. On kiva, kun jotkut näkevät vaivaa ja järjestävät tällaisia tapahtumia. Ja kun sääkin on näin hieno, summasi Niko Jokinen.
Matilaisen perhe isä Jukka, äiti Minna ja pojat Miika ja Jaakko saapuivat tapahtumaan polkupyörillä.
– Tällaisen ravintolapäivätapahtuman järjestäminen on hyvä idea. Taidankin ottaa koko repertuaarin, Jukka Matilainen totesi.
Nikita Sopotskon mukaan ravintolapäivän yhtenä tarkoituksena Metsä-Hennalan sotilaskappelin läheisyydessä olevan historiallisen alueen elävöittäminen.
– Sotilaskappelista on valmistumassa myös pienelokuva, joka tulee lähiaikoina nähtäville Kulttuurikartta.fi-kulttuurinähtävyyspalvelussa. Elokuva on tehty yhteistyössä Runomaraton ry:n kanssa, Sopotsko kertoi.
Metsä-Hennalassa sijaitseva Hennalan varuskunnan sotilaskappeli toimi ortodoksisena kappelina vuosina 1913-1917. Kappelin ympärillä on venäläissotilaiden hautausmaa. Punatiilinen rakennus on Lahden kaupungin vanhin ehjänä säilynyt kirkkorakennus.
Teksti: Joel M. Vainonen
Kuvat: Nikita Sopotsko