Pro Lahti -ryhmän Kalle Aaltonen: Huumeongelma pitäisi reilusti myöntää, eikä vain lakaista sitä maton alle

KUVA: Kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen ihmettelee, miksi eri lahtelaiset puolueet ovat kiinnostuneet kaupungin päihdeongelmasta vasta syyskuussa 2019, kun se on ollut havaittavissa jo tämän vuosikymmenen alusta lähtien. – Tulevat kuntavaalit pelottavat jo ja tekopyhyys nousee aina välillä pintaa varsinkin kuntapolitiikassa.


Kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen on nostanut Lahden päihdeongelmaa esiin sosiaalisen median kanavissaan ja hän on myös kertonut asiasta maan suurimmissa medioissa. Aaltosen mukaan arvovalinnat, jotka Lahdessa on tehty aikaisempien valtuustokausien aikana, ovat yksinkertaisesti johtaneet lahtelaisten pahoinvointiin.
– Jos Lahdessa ei myönnetä päihdeongelmaa, niin meillä ei ole myöskään silloin mitään korjattavaa tässä asiassa. Nyt olisi vihdoinkin se hetki, että täällä olisi hyvä nostaa kädet reilusti ylös ja myöntää virhearvio päihdeasioissa.

Sen jälkeen Aaltosen mielestä olisi helpompi kääntää huomio ja suunta ihmisten hyvinvointiin.
– Ensimmäiseksi minulle tulee mieleen ajatus, että huumeongelmasta ovat kiinnostuneet kaksi suurinta puoluetta juuri nyt sen vuoksi, että Lahti Energia Oy:n myyntiprosessin valmistelu halutaan vaientaa mediakentän eri alueilla.

Huumejutulla voidaan Aaltosen mukaan kohdistaa huomio pois mahdollisesta energiayhtiön myynnistä.
– Kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia erotettiin Lahti Energia Oy:n puheenjohtajan tehtävästä, koska hän vastusti energianyhtiön myyntiä. Demari-vetoisesti halutaan jatkaa valitulla tiellä ja energiayhtiön mahdollisilla myyntituloilla voidaan peitellä aiemmin tehtyjä suuria taloudellisia munauksia.

Tulevat kunnallisvaalit pelottavat

Kahden viime viikon aikana Lahden huumetilanteesta ovat olleet huolissaan muun muassa paikalliset kokoomusnaiset, sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto. Aaltosen valtuustoaloitteita päihdeasioihin liittyen näiden ryhmien jäsenet eivät ole kuitenkaan juurikaan tukeneet. Hänen mukaansa tulevat kunnallisvaalit pelottavat jo Lahden kahta suurinta puoluetta ja siksi irtopisteiden keräily sekä ääntenkalastelu on jo aloitettu.
– Katsokaa kaupunginvaltuutettujen silmänliikkeitä nettilähetyksestä, kun puhun valtuustosalissa Lahden päihdeongelmista. Se kertoo aika paljon kiinnostuksen tasosta.

Aaltonen ihmettelee ääneen, miten kokoomusnaiset kiinnostuivat huumeongelmasta vasta syyskuussa 2019, kun päihdeongelmien laajuus oli havaittavissa jo tämän vuosikymmenen alussa katukuvassa.
– Osa näistä kaupunginvaltuutetuista oli mukana Helsinkiin suuntautuneella retkellä, kun kaupungin mainetta yritettiin pelastaa ensimmäisten valtakunnallisten huumeuutisen jälkeen. Helsingissä vähäteltiin kaupungin huumeongelmaa, koska vain kaupungin mainetta haluttiin suojella.

Aika moni tuohon projektiin osallistuneista kaupunginvaltuutetuista on Aaltosen mielestä ollut tarpeeksi pitkään mukana paikallispolitiikassa, että heidän silmien olisi pitänyt jo kauan sitten aueta.
– Osa kaupunginvaltuutetuista ei ole koko tämän vuosikymmenen aikana nähnyt päihdeongelmaa Lahdessa, vaikka se on viimeisen vuoden aikana siirtynyt jo näkyväksi Aleksanterinkadulle.

Vakavia ongelmia myös lähiöissä

Keskustassa rehottavan ja näkyvän päihdeongelman lisäksi siitä kärsivät eri lähiöt, kuten Ahtiala, Liipola ja Mukkula.
– Kuntavaaleissa kaksi vuotta sitten lahtelaiset ehdokkaat puhuivat päihdeongelmasta hyvin vähän ja kevään eduskuntavaalikamppailun yhteydessä näistä asioista vaiettiin myös.

Lahdessa ei olisi Aaltosen mukaan nykyisenkaltaista päihdeongelmaa, jos lahtelaiset valtuutetut olisivat aidosti kiinnostuneet paikallisten ihmisten hyvinvoinnista. Aaltonen kysyi valtuustoinfossa muutama kuukausi sitten, että johtuuko Lahden ongelmat päättäjien arvovalinnoista.

Kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja Pekka Komu myönsi asian olevan juuri näin.
– He myönsivät, että rahoja on sijoitettu aivan vääriin kohteisiin Lahdessa ilman selittelyjä.
– Silloin valtuustoinfossa olivat paikalla kaikki lahtelaiset isot mediat, mutta yksikään niistä ei katsonut aiheelliseksi uutisoida tästä asiasta.

Poliisin katuyksikkö lopetettiin

Hämeen poliisilla oli katuyksikkö vielä kaksi vuotta sitten, joka seurasi paikallisten narkomaanien käytöstä keskusta-alueella, mutta Aaltosen mukaan se lakkautettiin tässä välissä kertaalleen.
– Uskoakseni tämä ja poliisilaitoksen siirto Hennalaan, joka on vähentänyt poliisien näkyvyyttä kaupungin keskustassa, näkyy selkeästi katukuvassa ja toiminnan röyhkeydessä.

Tavallisten sekä ongelmakäyttäjien määrä kasvaa kaiken aikaa Lahdessa.
– Siksi narkomaanien ja muiden päihdeongelmaisten röyhkeä käytös näyttäytyy entistä useammalle kaupunkilaiselle varsinkin keskusta-alueella.

Petri Görman

***************************************************************************************************

KIITOS EI VALTUUSTOTUELLE!

Pro Lahti -ryhmä ei ole puheenjohtaja Kalle Aaltosen mukaan nostanut euroakaan valtuustotukea.
– Se olisi helppoa rahaa, mutta emme halua nostaa sitä ja seisomme sanojemme takana.
Aaltosen mukaan lahtelaiset vasemmistopuolueet ovat maksattaneet tällä tuella toimistojensa vuokria ja tukeneet esimerkiksi osuuskuntatoimintaa. Kokoomus ja vihreät ovat ostaneet älytelevisioita omille toimistoilleen.

– Kaikki tietävät, että valtuustotukea on käytetty vääriin kohteisiin, mutta se hyväksytään yleisesti eri puolueiden kesken, koska oikeasti sitä pidetään vain helppona lisätulona ja ne on perinteisesti poliitikkojen toimesta korjattu parempiin taskuihin.

Pro Lahti -ryhmän puheenjohtaja ihmettelee, että kaupungin eri organisaatioille asetetaan hirveän suuret säästöpaineet, mutta kaupunginvaltuusto lisää omia kulujansa kaiken aikaa.
– Valtuustotuki on ollut voimassa muutaman vuoden. Miten sitä ennen on pärjätty paikallistasolla? Lahden kaupunginvaltuusto ei voi toimia kuten Rinteen SDP valtakunnan tasolla!

***************************************************************************************************

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?
Kansalaisaktiivi Petri Alastalo: Kaupunkilaisten omistamaa sähköyhtiötä ei saa myydä pääomasijoittajille
Seurakuntapappi Mari Ruuska: Joulukirkossa pääsee pysähtymään hetkeksi joulun ydinsanoman äärelle
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Sivistyslautakunnan jäsenet esittivät kritiikkiä Digionen lisärahoitustarpeesta
Rehtori Kari Ratia: Salinkallion peruskoulu lopetettiin kepulikonstein – Nyt sitä kannattaisi hyödyntää erilaisiin uusiin toimintoihin
Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
ARKISTO