Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla

Pro Lahti -ryhmän Niko Liukkonen istuu ensimmäistä kauttaan Lahden kaupunginvaltuustossa.

1. Millaista on työ uudessa kaupunginvaltuustossa?
– Opettelemista. On selvitettävä vastuualueet, hierarkia, byrokratia, kokouskäytännöt. Omalla kohdallani kaikki ihmiset ovat olleet tosi mukavia, eikä paljon uutisoitu riitaisuus ole minulle näyttäytynyt. Tähän menee yllättävän paljon aikaa, kun on kokoukset, infotilaisuudet, luennot, seminaarit, koulutukset, kotiläksyt, Teamsit ja siihen päälle vielä kaikki kutsuvieras- ja keskustelutilaisuudet. Sähköpostiakin tulee todella paljon.

2. Miksi halusit itse lähteä päättämään lahtelaisten yhteisistä asioista?
– Ensimmäiseksi minua on pyydetty usein mukaan. Sanoin äänestäjilleni, että voin lähteä ennemminkin siksi, että olen asioistamme enempi huolestunut kuin kiinnostunut. Päättäjissä on yksi askel kohti konkreettista muutosta asioihin, joihin ei olla tyytyväisiä. Oli lähdettävä mukaan, jotta muutos tapahtuu. Kolmanneksi haluan osallistua kaupungin kehittämiseen lapsillemme turvalliseksi tulevaisuuden kotikaupungiksi.

3. Mitkä syksyn aikana päätettäväksi tulevat asiat ovat sinulle tärkeitä?
– Liisuun on löydettävä kustannustehokas ratkaisu, joka palvelee jatkuvasti kasvavaa kaupunkia. Kaupunkia ja katuja ei voi pienentää tai kaventaa, koska väkimäärä kasvaa ja tilaa tarvitaan. Päihderiippuvaisille pitää löytää vaihtoehtoja elämään. Töitä, harrastuksia, sekä terveysneuvontaa ja sitä etenkin ennalta ehkäisevästi. Kaupungin talous on todella vaikea asia, koska jostain on aina pakko leikata. Kukaan ei halua että se osuisi omaan etukenttään, mutta yhteisen hyvinvoinnin edessä jokaisen on pakko jostain luopua.

4. Mitkä asiat ovat omalle viiteryhmällesi tärkeimmät asiat tällä vaalikaudella?
– Pro Lahti -ryhmässä on hyvin yhtenäinen näkemys asioista, joista tärkeimmät ovat liisu, keskustan eheytys ja kaupunkilaisten päihdeongelmat.

5. Mitä haluat muuttaa Lahdessa?
– Päätöksenteon rohkeutta ja nopeutta. Jos ei jahkailtaisi, vaan lyödään nuijalla pöytään heti kun hyviä ideoita tulee. Voidaan menettää jahkailemalla menettää yrityksiä, jotka haluaisivat muuttaa Lahteen. Lupakäytännöissä tulee olla joustava ja nopea. Omista asioistamme me täällä päätetään, joten tehdään päätökset nopeasti ja rohkeasti. Hanhet pois uimarannoilta ja ulkoilualueilta. Niiden rakentaminen ja ylläpito ovat maksaneet meille miljoonia euroja, joten ei me voida niitä luovuttaa hanhien vallattaviksi.

6. Mitä etelälahtelaisille tärkeitä asioita aiot nostaa keskusteluun?
– Olen ottanut jo esiin muutamia liikenteen infrastruktuuriin liittyviä asioita. Nyt odotellaan onko näkemykseni noteerattu, otetaanko minut tosissaan ja tapahtuuko asioille jotain. Olen myös nostanut esiin McDonaldsin ympäristön roskaamisen.

7. Aiotko puolustaa Launeen kirjastoa, jos sen kohtalo otetaan taas esiin?
– Mikäli kirjaston kohtalosta tulee keskustelua, niin teen päätökseni siltä pohjalta onko kirjaston kustannukset kohtuuttoman suuria käyttäjämäärään nähden. Ensin pitää tutustua kirjaston käyttöasteeseen, kulurakenteeseen ja hyötysuhteeseen. Ajat muuttuu, lukeminen digitalisoituu, onko kirjastojen tarve edelleen yhtä suuri, kuin aiemmin?

8. Millä tavalla Etelä-Lahtea tulisi mielestäsi vielä kehittää?
– Perhepuiston viereisille pelloille mahtuisi vielä vaikka mitä. Joku tapahtumapuisto voisi olla hyvä konsertteja, teemamarkkinoita, ulkoilutapahtumia varten. Nyt siellä sirkus ja tivoli jo vierailevat siellä ja se on hieno asia. Jos joskus löytyy budjettia, niin joku liikuntakeskus sinne olisi hvyä saada. Se parantaisi ”kyläläisten” elämän laatua niin henkisesti kuin fyysisestikin. Urheilutalo purettiin, joten moni laji olisi tiloja vailla. Uimahalliakin sinne on lupailtu jo 30 vuotta.

9. Millainen päättäjä sinä olet?
– Yritän olla harkitseva. Kuuntelen mielelläni kaikki vaihtoehdot ja muodostan mielipiteeni vasta sitten, kun kaikki näkemykset on otettu huomioon. Sen jälkeen haluan tehdä päätökset nopeasti. Lähdetään heti tuumasta toimeen ja korjataan sitten myöhemmin, jos joku asia ei ensimmäisellä kerralla mennyt maaliin. Tällä kaavalla muutoksia oikeasti tapahtuisi ja ne olisi konkreettisesti pian nähtävissä. Jahkailulla ja empimisellä ei näin tapahdu.

10. Miten perehdyt kaupunginvaltuuston esityslistoihin ennen kokousta?
– Otan illalla Ipadin sohvalla makoillessa käteen ja kahlaan asioita läpi. Jos sieltä erottuu jotain kyseenalaista tai mielenkiintoista, niin otan sen puheeksi ryhmämme kesken. Kuuntelen tässäkin yhteydessä mielelläni muiden näkemyksiä ja tällä kaavalla valmistaudun ottamaan keskusteluun osaa valtuustossa.

11. Oletko jo aloittanut henkilökohtaisen verkostoitumisen paikallispolitiikassa?
– Mitään saunailtoja en ole alkanut puuhailemaan, mutta yritän vaihtaa kaikkien kanssa muutaman sanan ja esittäytyä. Haluan oikaista niitä mielikuvia, että valtuusto olisi sotatanner, jossa puolueet ovat riidoissa toistensa kanssa jo ennen kautta. Jos näin on joskus ollut, niin etenkin kaikille uusille valtuutetuille haluan olla esimerkkinä ja käyttäytyä joviaalisti, myötämielisesti ja kannustaa puhaltamaan yhteen hiileen, puolueeseen katsomatta.

12. Millainen on sinun Lahtesi vuonna 2025, kun tämä vaalikausi päättyy?
– Ensinnäkin haluaisin että talousarvio olisi plussalla, toisin kuin sen nyt arvioidaan menevän 22 miljoonaa miinukselle. Toiseksi haluaisin että päihdeongelmiin olisi löydetty ratkaisuja ja päihderiippuvaiset olisivat löytäneet elämäänsä vaihtoehtoista sisältöä sekä elämänhalua uusista harrastuksista ja töistä.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
ARKISTO