Noin puolet suomalaisista katsoo televisiota kotonaan antenniverkon kautta eli useimmiten katolle asennetun antennin avulla. Suomessa antennitelevisioverkon lähetyksissä siirrytään vuoden 2017 alusta alkaen laajemmin DVB-T2 -tekniikan käyttöön, mikä kasvattaa televisiokanavien määrää ja laajentaa teräväpiirtolähetysten tarjontaa.
Uusi lähetystekniikka mahdollistaa HD- eli teräväpiirtolähetykset tai huomattavasti enemmän perustasoisia tv-kanavia. Nykyisellä tekniikalla lähetykset jatkuvat toistaiseksi, mutta tulevina vuosina ilman oikeaa antennia ja DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota pystyy vastaanottamaan entistä vähemmän ohjelmia.
Taloyhtiöille ja pientaloille lähetystekniikan vaihtuminen edellyttää muutoksia antennijärjestelmiin. Jo ensi vuoden alussa tapahtuu, sillä vielä toistaiseksi YLEn HD-kanavat 1, 2 ja Fem ovat katseltavissa UHF-taajuudella, mutta 10.2. 2015 alkaen ne siirtyvät DNA:n VHF-taajuudelle. Tällöin kanavien vastaanottaminen edellyttää VHF-antennin. Jos sellaista ei katolta löydy, jäävät YLEn HD-lähetykset vain haaveeksi helmikuun jälkeen antenniverkossa.
Uuteen tekniikkaan siirtyminen koskee vain UHF-antenniverkkoa. Kaapelitelevisioon, satelliittitelevisioon ja internetin kautta vastaanotettaviin lähetyksiin ei tule muutoksia. DNA:n VHF-antenniverkko käyttää jo nykyisin DVB-T2-tekniikkaa.
Nykylaitteilla ohjelmia voi antennivastaanotossa seurata hyvin pitkään, jopa vuoteen 2026, jollei HD-vastaanotinten nopeampi yleistyminen anna aihetta arvioida asiaa uudelleen. Tosin vuoden 2017 alusta alkaen on hyvin todennäköistä, että pelkällä UHF-antennilla televisiotaan katsovan vastaanottimeen tulee entistä enemmän häiriöitä ja kuvan pikselöitymistä, kun 700 megahertsin taajuusalueen käyttötarkoitus muutetaan televisiotoiminnalta langattomalle laajakaistalle.
– Viestintävirasto velvoittaa taloyhtiöitä huolehtimaan siitä, että asukkailla on käytettävissään Ylen kanavat, teräväpiirtokanavat mukaanlukien. Taloyhtiöt ovat olleet hyvin ajan tasalla, kiitos hyvän tiedotuksen, joten antenniasennuksia on viime aikoina riittänyt toteaa orimattilalaisen Exatell Oy:n järjestelmäasiantuntija Mika Pihlajamaa.
Monesti antennijärjestelmän päivityksen yhteydessä urakoitsija joutuu vaihtamaan kaikki vanhat piuhoitukset ja tukiputket ja välillä tekemään jopa katon tiivistyksiä, ettei vesi valuisi rakenteisiin.
– Taloyhtiöissä monet antenniasennukset ovat vanhoja, mutta kuitenkin useimmiten ammattilaisen tekemiä, kun taas omakotitaloissa saattaa katolla vastaan tulla melkein mitä tahansa, kun tee-se-itse-mies on säästänyt muutaman euron asentamalla maston sekä antennin talonsa katolle ilman asianmukaisia mittalaitteita ja sitten ihmetellään miksi kanavat ei toimi tai kuva pikselöityy. Kirjo on siis aika lailla suurempi omakotitaloissa tietää Pihlajamaa, joka itse on tehnyt asennuksia jo 19 vuotta.
– Antennin päivitykseen kannattaa varautua jo nyt ajoissa, jolloin voi vielä välttää ruuhkan, joka varmuudella jossain vaiheessa syntyy. Omakotitalossa asennuksen kustannus vaihtelee 150 ja 600 euron välillä riippuen siitä mitä kaikkea joudutaan vaihtamaan. Taloyhtiöissä kustannus on tuhannen euron tienoilla kertoo Pihlajamaa.
– Kunhan suomalaiset saavat antenniasiansa ajanmukaiseen kuosiin ja kaikki mahdolliset HD-kanavat näkyvät upeasti uusilla antenneilla huomataan varmasti, että vielä pitäisi laittaa antenniasiat kuntoon myös mökillä. Niitäkin on Suomessa noin puoli miljoonaa, joten kyllä tässä työsarkaa riittää naurahtaa Pihlajamaa.
Petri Salomaa