Kuva: Erkki Yliheikkilän mielestä Luhdantaustankadulla 3.9. tapahtunut kaapelirikko aiheutti ylijännitteen ja se rikkoi samalla hänen kiertoilmalämmityslaitteensa. Skanska Infra Oy:ssä ollaan eri mieltä.
Etelä-Lahdessa Jokitiellä asuva Erkki Yliheikkilä on kiistellyt Skanska Infra Oy:n kanssa siitä koko syksyn ajan, kuka on velvollinen korvaamaan hänen omakotitalon lämmityslaitteensa korjauksen. Yliheikkilän mielestä Luhdantaustankadulla 3.9. tapahtunut kaapelirikko aiheutti ylijännitteen ja se rikkoi samalla hänen kiertoilmalämmityslaitteensa.
– Huomasin torstaina 3.9. illalla aivan sattumalta, että veden sähkölämmityksen merkkivalo palaa. Seuraavana päivänä tutkin asiaa ja tein havainnon, että kompressorit tässä laitteessa eivät enää toimi.
Yliheikkilä soitti perjantaina Lahti Energia Oy:n vikailmoitusnumeroon, josta hän sai lisäinformaatiota.
– Minulle kerrottiin, että kaivinkone oli katkaissut sähkökaapelin Luhdantaustankadulla kehätien rakennustyömaalla. Osa Etelä-Lahtea oli pimentynyt puolen tunnin ajaksi 3.9. aamupäivällä.
Yliheikkilä otti vielä perjantaina yhteyttä Skanska Infra Oy:n edustajaan ja miehen puheiden mukaan yrityksestä luvattiin korvata kiertoilmalämmityslaitteeseen kohdistunut vahinko.
– Huoltomies kävi vielä samana päivänä vaihtamassa komponentin lämmityslaitteeseen ja se alkoi toimia heti. Huoltomiehen mukaan ylijännitteet rikkovat laitteita helposti, Yliheikkilä toteaa.
Vahinko luvattiin korvata
Eläkkeellä olevan Yliheikkilän mukaan noin 600 euron lasku ei kuuluu hänelle. Mies kertoo, että Skanska Infra Oy:stä luvattiin jo maksaa huoltomiehen sinne lähettämä lasku.
– Sain kuitenkin myöhemmin tekstiviestin Skanska Infra Oy:ltä, että he eivät suostu maksamaan laskua.
Kehätien Lahden osuutta rakentava yritys käski eläkeläistä soittamaan vakuutusyhtiöön.
– Minulle kerrottiin, että asiani on käsitelty Valtari-hankkeen projektiryhmässä ja he katsoivat, että he eivät ole vastuussa tapahtuneesta.
Yliheikkilä uskoo, että alueella on useampi omakotitalo kärsinyt tästä jännitepiikistä ja sen myötä on tapahtunut myös laiterikkoja.
– Minä haluan vain olla oikeudenmukainen. En halua turhasta valittaa.
Asiat käydään läpi vahingonkärsijän kanssa
– Rakennushankkeena me ja meidän urakoitsijat vastaamme aina aiheuttamistamme vahingoista. Käymme asiat läpi mahdollisen vahingonkärsijän kanssa, mutta emme ota yksittäisten tapausten taustoihin kantaa julkisuudessa, projektipäällikkö Janne Wikström Väylävirastolta kertoo.
Viimekädessä korvausta on oikeus hakea maantietoimituksen yhteydessä, jossa asianosaiset voivat esittää omat korvausvaatimuksensa aiheutuneista haitoista ja vahingoista.
– Hankekokonaisuutena Kehätie on ollut koko toteutusaikansa suurin käynnissä oleva yksittäinen tiehanke ja rakentaminen on tapahtunut isolta osin keskellä tiivistä kaupunkirakennetta.
– Yksittäisiä kaapeleita on varotoimista huolimatta katkennut ja niiden osalta korjaukset sekä vastuut on sovittu johtojen omistajien kanssa.
Petri Görman