Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen

Syyskuun alussa Pekka Timonen siirtyy Lahdesta Vantaalle kaupunginjohtajaksi. Hän on sikäli harvinainen lintu poliittistesti valittujen kaupunginjohtajien joukossa, että hän on sitoutumaton toimija, joka on ollut ennen pestiään Lahteen mukana monissa vastuunalaisissa tehtävissä. Hän on profiloitunut asiajohtajaksi, jolle tärkeintä ovat Lahdessa olleet ympäristö, yhteistyö, yliopisto ja yrittäjyys. Tapasimme kesälomaansa päättäneen Pekka Timosen, joka kiireistään huolimatta ehti vastaamaan lehtemme kysymyksiin.

Media on muuttumassa Suomessakin ”trumppimaiseksi” vastakkainasetteluksi. Mitä mieltä olet tästä kehityksestä? Onko tätä kehitystä Lahdessakin näkyvissä?
– Vastakkainasettelu on koko yhteiskunnan kysymys, ei vain median. Kehityksestä on Suomessakin huolestuttavia merkkejä. Halu kuunnella ja kunnioittaa myös toista mieltä olevia on hyvän yhteiskunnallisen keskustelun lähtökohta.

Lahdessa toimii erittäin monia ns. Lahden kaupungin sisaryhtiöitä. Nämä ovat osakeyhtiölain piirissä, joten niiden toimintaa on parlamentaarisesti vaikea valvoa. Onko Lahden omistajanohjaus kaikelta osin onnistunut riittävän laadukkaasti tässä valvonnassa esim. Lahti Eventsin Oy:n suhteen? Onko tuottavia sisaryhtiöitä Lahdessa liikaa?
– Lahden kaupungin tytäryhtiöillä on oma tehtävänsä ja tarkoituksensa. Yhtiöt toimivat varsin itsenäisesti, ja niillä on vastuullinen hallituksensa ja toimiva johto. Ne ottavat toiminnassaan liiketoimintaan kuuluvia riskejä, jotka valitettavasti joskus myös toteutuvat. Riskienhallinta on ensisijaisesti yhtiön vastuulla, mutta sen seuranta on olennainen osa omistajaohjauksen toimintaa. Lahti Eventsin tapauksessa yhtiö otti kokoonsa nähden liian suuren riskin. Riskienhallintaa kehitetään niin, että näin ei jatkossa tapahtuisi.
Tytäryhtiöiden määrä ei ole mikään itseisarvo. Niiden asemaa ja määrää on tarkasteltava säännöllisesti.

Lahti oli Euroopan ympäristökaupunki vuonna 2021. Valtio tuki hanketta 3 miljoonalla ja Lahti eri lähteiden mukaan sunnilleen saman verran. Mitä konkreettista hyötyä lahtelaiset yritykset ja oppilaitokset tästä saivat? Miksi Helsingin media ei tätä huomioinut riittävästi?
– Hyödyt ovat monitahoisia. Emme ole nyt mikä tahansa kaupunki, vaan kaupunki jolla on aivan erityisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi yritykset ja korkeakoulut hyödynsivät ja hyödyntävät yhä ympäristöpääkaupunkistatusta monin tavoin. Se kertoo uskottavasta toimintaympäristöstä. Lahteen on kohdistunut ja suunnitteilla huomattavia vihreän siirtymän investointeja.
– Olen samaa mieltä siitä, että Helsingin media ei täysin ymmärtänyt ympäristöpääkaupungin merkitystä, mutta toisaalta kansainvälinen mediahuomio ylitti kaikki odotukset. Tutkimusten mukaan lahtelaisten suuri enemmistö piti ympäristöpääkaupunkia hyvänä hankkeena. Ympäristöpääkaupunkia voidaan osaltaan kiittää Lahden maineen paranemisesta, joka näkyy tutkimuksissa. Sekin on arvokasta ja konkreettista pääomaa.

Olet tapahtumajärjestäjien eliittiä Suomessa. Valtuutettu Juha Tapiola näki roolissasi Lahden kaupunginjohtajana ja Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtajana ristiriidan. Vaikuttiko tämä kaksoisroolisi toimintaasi Lahti Eventsissä KymiRingin liikana tukemisena?
– Ei vaikuttanut.

Sote-uudistuksissa Lahti kärsi taloudellisesti, koska noudatti pelisääntöjä. Miten tämä olisi voitu välttää?
– Paremmat pelisäännöt ja enemmän rohkeutta valtiolta. Valtion rahoitus ei riittävästi huomioi alueen väestön tilannetta, edelläkävijyyttä ja aiemmin tehtyä työtä.

Mitkä ovat Lahden vahvuudet tulevaisuudessa kilpailtaessa yrittäjistä ja näkyvyydestä?
– Edelläkävijyys, ketteryys, yhteistyö, sijainti sekä tutkimus ja tuotekehitys. Kyky uudistua ja luoda uutta on olennaista.

Mitä neuvoja antaisit tulevalle Lahden kaupunginjohtajalle? Mitä hyötyä sinulle oli Lahdessa
siitä, että tulit ns. politiikan ulkopuolelta tänne asiajohtajaksi
– Jokainen kaupunginjohtaja on oma persoonansa ja tekee oman työnsä. Onnistua voi monella tapaa ja monenlaisella taustalla.

Olet historian tuntija. Muistat Suomen kreivin Pietari Brahen. Hän sanoi:”Minä olin kansaan ja kansa minuun tyytyväinen.” Voitko sanoa leikkimielellä, minä olin Lahteen ja lahtelaiset minuun tyytyväisiä?
– Minä olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen. Toivottavasti työni on tyydyttänyt lahtelaisia.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO