Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle


Iittiläinen yrittäjä Atte Savelainen on keskustan ehdokkaana huhtikuun eduskuntavaaleissa. Hän tavoittelee ensimmäistä kertaa kansanedustajan tehtävää.

1. Millainen on suomalaisen yhteiskunnan tilanne tällä hetkellä?
– Suomalainen yhteiskunta elää eräänlaista pöhöttymisen aikakautta, jolla modernin valtion ydintehtävät eli turvallisuus, koulutus ja terveydenhuolto tuntuvat olevan osalle päättäjistä epäselvää. Yhteiskunnan pöhöttyminen ilmenee parhaiten julkisen sektorin tehottomasta ja liiallisesta kasvattamisesta, jota ruokitaan velkarahalla. Yhteiskunnallisten päättäjien talousymmärryksessä on myöskin omat puutteensa, josta kansalaiset maksavat konkreettisesti ostovoiman heikentymisellä.

2. Mitä uudistuksia Suomessa tulisi tehdä jo lähitulevaisuudessa?
– Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle päättäjälle ja valtion kulut tulee perata jokaista kuluriviä myöten läpi, jonka jälkeen kulut priorisoidaan ydintehtäviin peilaten. Konkreettista hyvinvointia tuottamattomat kulut tulee leikata pois, jotta valtiotasolta on mahdollista panostaa enemmän ydintehtäviin. EU-tason linjaus 60 prosentin velkasuhteesta BKT:hen on pidettävä kaikissa tilanteissa kiinni. Velka ei ole pahasta, kunhan sen käyttää johonkin tuottavaan, jolloin siitä hyötyy koko yhteiskunta.

3. Millä tavalla saisimme lasten ja nuorten oppimistulokset takaisin kansainvälisten tilastojen kärkipäähän?
– Ydintehtävien kirkastamisen ja kulujen priorisoinnin myötä on mahdollista vapauttaa merkittäviä summia rahaa, jolla pystytään panostamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin. Paljon konkreettisia tekoja vaaditaan, sillä koulutuksesta on leikattu jo vuosikymmenien ajan. Panostukset (esimerkiksi resurssit ja erityisosaaminen) tulee kohdistaa aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen asti.

4. Perustele näkemyksesi Natosta?
– Nato on Suomelle ainoa oikea vaihtoehto koko valtion turvallisuuden varmistamiseksi ja Nato-yhteensopivuutta on rakennettu jo pitkään. Suomen sotilaallinen koskemattomuus perustuu ennen kaikkea pelotevaikutukseen, josta kertoo meidän Euroopan suurin kenttätykistö ja Nato-jäsenyys kasvattaa pelotevaikutusta entisestään.

5. Miten kehittäisit vanhuspalveluja?
– Hoitajamitoitus oli virhe ja päättäjien olisi pitänyt kyetä laskemaan yksinkertainen laskutoimitus, kuinka hoitajamitoituksen korotus 0,5:stä 0,7:ään tarkoittaa valtavia henkilöstökulun lisäyksiä. Hoivapalveluiden tuottavuusongelmat on korjattava, jolla tarkoitetaan erilaisten toimintatapojen parantamista hoitohenkilökunnan ehdotusten pohjalta. Yksityistä sektoria ei myöskään tule unohtaa ja siitä on otettava kaikki mahdollinen apu vastaan.

6. Onnistuiko sote-uudistus sinun mielestäsi?
– Sote-uudistuksen paras puoli on, että se saatiin tehtyä ja seuraavaksi se vaatii valtavasti työtä, jotta siitä saadaan mahdollisimman toimiva. Hyvinvointialueille onkin asetettava tiukat tavoitteet, joita seurataan aktiivisesti ja mallia tulee tarvittaessa muuttaa, jotta hyvinvointialueet pystyvät toimimaan pitkällä aikavälillä mahdollisimman tehokkaasti.

7. Kuinka talous saadaan kasvu-uralle Suomessa?
– Suomi elää viennistä. Suomi on korkean koulutustason omaava maa, joka tulee hyödyntää tehokkaimmalla mahdollisella tavalla ja samalla pitää liiketoimintaympäristöt kunnossa yrittäjille.

8. Kerro, millaisia uudistuksia rata- ja tieverkostoon tulisi tehdä Suomessa?
– Suomi on pitkien välimatkojen maa. Yksityisautoilua ei tule hankaloittaa millään keinoilla enempää. Tämän vuoksi liikennehankkeita tulee toteuttaa perustellun harkinnan pohjalta, eikä esimerkiksi tuottamattomia ja massiivisia ratahankkeita tule toteuttaa veronmaksajien rahoilla. Nykyiset tie- ja rataverkot tulee pitää kunnossa.

9. Kerro kaksi tärkeintä asiaa, joiden eteen tekisit paljon työtä kansanedustajana?
– Valtion kulujen priorisointi tulee aloittaa heti hallituskauden alussa, jotta saamme leikattua turhat kulut pois ja samalla kohdistettua rahat oikein valtion ydintehtäviin. Toinen iso asia seuraavalla hallituskaudella on oltava sosiaaliturvauudistus.

Petri Görman

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO