Yleensä lääkäreillä on pilleri kaikkeen mahdolliseen kipuun, mutta tarkemmin ajatellen pilleri poistaa kivun vain hetkeksi ja varsinainen kivun syy jää jäljelle ja helposti pillerikierre on valmis. Onneksi tarjolla on myös toisenlaisia vaihtoehtoja lääkkeiden lisäksi.
Rauhankadulla toimivan Kranio Fysion fysioterapeutti ja omistaja Johanna Heino kertoo tärkeimpänä ohjenuoranaan olevan nimenomaan se, että asiakkaan vaivaan etsitään oireen perimmäinen syy, sen sijaan että keskityttäisiin vain seurauksen esim. säryn hoitoon. Kranio
Fysiossa Johannan hoitomuotoja ovat mm. kraniaaliterapia, Maitland-tekniikka, akupunktio, kinesioteippaus, hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoitokonsepti ja leukanivelten- ja purentalihasten oireiston hoidot.
– Jotkut sekoittavat keskenään hieronnan ja fysioterapian. Tämä ei ole hierontaa vaan nivelten mobilisointia ja hermojen käsittelyä linjaa Heino. Tavallinen hieronta usein auttaa lääkkeen tavoin vain hetken aikaa ja pian kipu tai särky taas palaa, fysioterapiassa sen sijaan pyritään etsimään säryn tai kivun alkusyy ja pyritään vaikuttamaan siihen.Esim. kraniaalisen terapiamuodon tarkoituksena
on saada selkäydinneste kulkemaan normaalisti, sillä ihmisen hyvinvointi ja terveys perustuu esteettömälle selkäydinnestekierrolle. Kun kiertoon tai sen tuotantoon tulee tukoksia, ihminen alkaa oirehtia ja sairastella. Kraniaaliterapiaa käytetään monenlaisiin kehon oireisiin, kuiten migreeniin,
stressiin, turvotuksiin, äänentuoton vaikeuksiin, tinnitukseen, koordinaatio- ja motoriikkaongelmiin sekä leikkausten jälkihoitoon. Hyviä tuloksia on saatu myös ADHD-oireisten henkilöiden hoidossa.
Nopeaa helpotusta ihmiset ovat saaneet myös päänsärkyyn, krooniseen hermokipuun sekä onnettomuuksien ja traumojen jälkeisiin kiputiloihin.
– Maitland-tekniikassa asiakas haastatellaan ensin, koska terapiassa asiakas on paras oman kipunsa ja oireidensa asiantuntija ja hänen tuntemuksiensa mukaan valitaan oikea hoitotekniikka kertoo Heino. Myös kinesioteippauksesta on ollut monelle vaivaiselle apua. Teippi mahdollistaa liikkeen ja lämmittää kudosta. Kinesioteippi tukee fysiologista liikettä, kun taas vanha urheiluteippi rajoittaa
liikettä joko osittain tai kokonaan. Kinesioteippejä näkee nykyään monilla urheilijoilla, mutta teippi soveltuu kaikille muillekin, jotka erilaisten selkä- ja niskakipujen kanssa painivat.
Uutuutena Bemer-laite
Fysioterapeutti Johanna Heinon uusin ”aluevaltaus” on Bemer-laite, jonka jälleenmyyjänäkin hän toimii. Kyseessä on Liechtensteinissa valmistettava, kaksitoista vuotta markkinoilla ollut kotihoitolaite. Bemer-hoito avaa mikroverenkierron ja erottelee punasolut toisistaan ja näin parantaa veren juoksevuutta. Ihmiselimistössä pienimpien verisuonten verenkierrolla eli mikroverenkierrolla on ratkaisevan tärkeä kuljetustehtävä: Se toimittaa kudoksiin ja elimiin happea ja ravinteita, kuljettaa pois kuona-aineita sekä tukee immuunijärjestelmää. Puutteellinen tai häiriintynyt
mikroverenkierto onkin usein syynä solujen nopeaan vanhenemiseen ja lukuisten vaivojen ja sairauksien syntymiseen.
– Noin 74 % ihmisen verenkierrosta on juuri tuota mikroverenkiertoa, joten sen saaminen kuntoon on ensiarvoisen tärkeää opastaa Heino.
Bemer-hoidosta on tutkitusti saatu apua mm. luuston luutumiseen, silmänpohjanrappeumaan, diabetekseen, unenlaatuun ja keskosten selviytymiseen. Bemer-hoito parantaa myös immuunijärjestelmää, jolloin voi paremmin välttyä tulehduksilta tai stressin seurauksilta. Yksi hoitokerta kestää 8-20 minuuttia ja päivittäin 1 – 2 hoitokertaa riittää kehon ja elimistön voinnin parantamiseen.
– Bemer-teknologia on täydentävän ja ennaltaehkäisevän terveydenhuollon tämän hetken ehkä tutkituin ja tehokkain fysikaalinen hoitomenetelmä linjaa Heino lopuksi.
Lisätietoja: www.kraniofysio.fi ja www.bemer.fi
– Petri Salomaa-