Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen (Pro Lahti) on ollut huolissaan jo pitkään siitä, että Lahti maksaa suuria summia sakkomaksuja valtiolle siitä, että se ei hoida pitkäaikaistyttömyyttään kuntoon. Uusiempien laskelmien mukaan nyt tämä maksuosuus on jo 20 miljoonaa euroa vuodessa. Jo edellisen kaupunginvaltuuston aikana Korhonen esitti huolen tästä asiasta, mutta mitään toimenpiteitä asiaan liittyen ei ole haluttu tehdä Lahdessa.
– Lahden massatyöttömyyden juuret ulottuvat vuosikymmenien taakse, mutta on ollut epäviisasta ulkoistaa kaupungin sellaisia toimintoja, kuten ateria- ja laitoshuoltopalvelut, kuntatekniikka ja työpajatoiminta, jotka ovat edistäneet ammatillista koulutusta ja työllistämistä. Tästä maksamme nyt kallista hintaa.
Kaupunginvaltuutettuna Korhonen esitti, että Lahdessa panostettaisiin palkkatukityöllistämiseen, jotta sakkomaksuja saataisiin pienemmiksi.
– En saanut toisilta valtuutetuilta ymmärrystä ja esitykset raukesivat jopa kannattamattomina. Minun yhdessä 32 muun valtuutetun kanssa esittämä köyhyydenpoisto-ohjelma olisi tarjonnut toteutuessaan ainakin mahdollisuuden laajapohjaiseen ideointiin muun muassa työllisyyden edistämisessä, mutta kaupunginhallitus pisti aloitteen kolmeksi vuodeksi naftaliiniin, eikä tuonut sitä lainkaan valtuustokäsittelyyn minun valtuustokaudellani.
Kokoomus kantaa suurimman vastuun tästä
– Kaupungin omat työllistämistoimet omien työpaikkojen alasajostakin johtuen ovat rajalliset, mutta esimerkiksi kolmannen sektorin mahdollisuuksia ei palkkatukityöllistämisessä ole riittävästi hyödynnetty, vaikka kaikki mahdollisuudet tähän olisi olemassa kääntämällä sakot saataviksi työllistymisen myötä verotulojen ja valtionosuuksien muodossa.
Korhosen mukaan kokoomus kantaa suurimman vastuun kaupungin omien työpaikkojen alasajosta ja toimintojen yksityistämisessä, mutta demarit ovat näennäisestä vastustuksesta huolimatta nostaneet kädet pystyyn.
– Sosialidemokraatit ovat viime kädessä edistäneet kaupungin ja hyvinvointiyhtymän perintätoimen, tietotekniikka-, ateria- ja laitoshuoltopalvelujen alasajoa.
Lahdessa on vielä Korhosen mielestä toivoa saada työttömyyttä inhimillisempiin lukemiin.
– Toivoa pitää olla, mutta ratkaisut eivät löydy liisuista, kymiringeistä tai sivistystoimen tappolinjasta. Korhonen itsekin kestävän kehityksen tuotteiden kehittämiseen aikanaan yrittäjänä panostaneena näkee lahtelaisten yritysten mahdollisuudet tällä uuden teknologian saralla.
Kaupungin uskottavuus koetuksella
– Kaupungin on huolehdittava yhteiskunnallisesta tehtävästään ja sen pitää kohentaa asukkaidensa toimeentulomahdollisuuksia, panostaa koulutukseen, kulttuuriin ja palveluihin. Tätä vaatii makeistehtaallekin annettujen lupausten lunastaminen.
Korhonen sanoo, että veroeuroilla ”ruletinpeluu” tulee lopettaa ja nyt on Lahdessa keskityttävä perusasioihin.
– Tämä olisi sitä aitoa elinvoimaa.
Lahden työn paikan lopettaminen oli Korhosen mielestä erittäin typerä ratkaisu monesta eri näkökulmasta ajatellen.
– Sillä oli erittäin kielteinen vaikutus työllistetyille ja heidän perheilleen, myös kaupungin toimien uskottavuuden ja eettisyyden kannalta.
Korhonen haluaa muistuttaa, että lopettamispäätös vielä yhdistyi ajallisesti ja taloudellisesti kymmenen miljoonaa euroa nielleeseen Kymiring-seikkailuun, niin vahinko on ollut vaikutuksillaan mittava.
– Tästä tunaroinnista vastuu on virka- ja kaupunginhallituksen luottamushenkilöjohdolla.
Petri Görman