Puolueet ovat jo kovaa vauhtia valmistautumassa kuntavaaleihin, jotka pidetään keväällä 2021. Omalähiö teki kyselykierroksen kaikissa Lahden valtuuston puolueissa ja tiedusteli missä tällä hetkellä mennään kuntavaalien suhteen. Julkaisemme puolueiden vastaukset kerran viikossa yksi puolue kerrallaan. Jutut julkaistaan valtuustopaikkojen mukaisessa suuruusjärjestyksessä.
Asukkaiden Lahti -ryhmällä on tällä hetkellä yksi valtuutettu Lahden kaupunginvaltuustossa. Ryhmän ehdokasasettelu on käynnistymässä. Korhosen mukaan listan monipuolisuus määrittelee sen, kuinka hyvin ryhmä menestyy ensi kevään kuntavaaleissa.
1. Kuinka puolueenne/ryhmänne ehdokasasettelu on sujunut?
– Ehdokasasettelu on nyt käynnistymässä. Ehdokasasettelumme poikkeaa puolueiden ehdokasasettelusta kuin yö ja päivä, koska jokaisen ehdokkaan taakse tulee perustaa vähintään kymmenen kuntalaisen valitsijayhdistys. Nämä puolestaan voivat perustaa kuntavaaleihin yhteislistan. Mitä laajempi ja monipuolisempi yhteislistasta muodostuu, sitä paremmat edellytykset sillä on menestyä vaaleissa ja muuttaa kuntapolitiikkaa asukkaiden ehdoilla tapahtuvaksi.
2. Onko koronakeväällä ollut minkäänlaisia vaikutuksia ehdokasasetteluun?
– Ei, mutta tottahan se on asettanut omat haasteensa kamppailussamme muun muassa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen puolesta yksityistämistä vastaan ja kuntaeliitin uuden hillotolpan, pormestariklikin, torjumiseksi. Toisaalta tuntuu, että ihmisten itsetuntoja ja usko omiin mahdollisuuksiin on kasvanut.
3. Miten pääsee vielä mukaan kuntavaaliehdokkaaksi? – Minuun voi ottaa reilusti yhteyttä puhelimitse, kadulla ja sähköpostilla (seppo.korhonen@live.fi) tai Lahden markkinoilla Asukkaiden ääni -teltalla voi ilmoittautua ehdokkaaksi tai kannattajaksi.
4. Kuinka paljon rahalla on merkitystä kuntavaaleissa vai riittääkö vielä pelkkä jalkatyö?
– ”Vaalityömme” on jatkuvaa arkista työtä ihmisten parissa ja kaupunginvaltuustossa. Raha on välttämätön paha, jota hankimme pääasiassa erilaisilla talkoilla ja myyjäisillä. Sen minkä vastapalveluksia odottavissa sponsoreissa häviämme, sen yhdessä toimien voitamme.
5. Millaisia tyyppejä Teidän puolueenne houkuttelee ehdokkaaksi tällä hetkellä?
– Yhteislistallemme tavoittelemme lahtelaisia, jotka eivät tavoittele itselleen tai kaverilleen luottamustoimesta hillotolppaa, vaan haluavat siivota hallinnon suhmuroinnista ja korruptiosta sekä suunnata verovarat perusasioihin, palveluihin, työhön, toimeentuloon ja koulutukseen.
6. Mainitse kaksi isoa asiaa, jossa olette puolueena/ryhmänä onnistuneet tällä vaalikaudella?
– Jos tarkoitetaan valtuustotyötä, niin mainittakoon päivähoitomaksujen perintäkäytäntöjen muuttaminen perintätoimistojen kylmäkiskoisesta perinnästä perheen ja huoltajien taloudellinen tilanne paremmin huomioivaan käytäntöön. Toisen mainittakoon KymiRingin verorahoilla tapahtuvan pääomittamisen torjuminen. Vuosien aikana olen mielestäni yhdessä tehden onnistunut haastamaan kuntaeliitin kabinettipolitiikan päätöksenteossa ja valtuustokeskustelussa.
7. Kuinka pitkään olet itse istunut kaupunginvaltuutettuna ja mitä luottamustehtävät ovat sinulle antaneet?
– Olen toiminut Lahdessa kaupunginvaltuutettuna ja kaupungin tarkastuslautakunnassa tämän kauden eli kolme vuotta. Läpi elämäni olen pyrkinyt edistämään yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta mm. asukasliikkeessä toimien, joten nyt olen voinut edistää asiaa myös luottamustoimesta, joten tyytyväinen täytyy olla.
8. Mainitse kolme asiaa, jotka ovat puolueesi/ryhmäsi agendalla ensi vaalikaudella? – Lahtea vaivaava suurtyöttömyys on perusongelma paitsi kaupungin taloudelle, myös ennen kaikkea sen kohteelle ja läheisille itselleen. Lahti tarvitsee selkeän palkkatyöllistämis- ja köyhyysohjelman, jossa vippaskonstien ja puheiden sijaan ryhdytään käytännön toimiin ongelmien ratkaisussa. Koulutuksen tasa-arvon ja kehittämisen turvaaminen päivähoidossa, varhaiskasvatuksessa, sekä perus-, ammatillisessa- ja lukiokoulutuksessa. Kaupungin tulee myös kaikin vaikuttamisen keinoin turvata asukkailleen ilmaiset tai kohtuuhintaiset julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, olipa järjestävä taho sitten hyvinvointiyhtymä tai maakunta.
9. Mitä puolueenne/ryhmäsi tekee lahtelaisen jatkuvasti paisuvan päihdeongelman vähentämiseksi seuraavalla vaalikaudella?
– Tämä vaatii laajaa vanhempien, perheiden, sosiaali- ja terveysalantoimijoiden ja virkavallankin yhteistyötä, esimerkkinä muun muassa Islannin malli. Ajamallani kaupungin köyhyysohjelmallakin on tässä paikkansa.
10. Tavoitteletteko aktiivisesti uusia kasvoja ehdokaslistallenne?
– Kyllä, koska muutos edellyttää niin sanottujen uusien kasvojen mukaantuloa ehdokkaiksi.
11. Kuinka moni kokenut päättäjä on jättämässä luottamustehtävät puolueessanne/ryhmässänne?
– Olen mukana, eihän tuohon voi tässä vaiheessa muuta sanoa.
Petri Görman