Kuva: Launeen koulun rehtori Esko Taipale ja erityisopettaja Anne Hemmilä keskustelun tuoksinnassa.
Kaikki Launeen koulun opettajat pääsivät tutustumaan 11.12. jo puolivalmiiseen Launeen monitoimitalo Lähteeseen. Monitoimitalo kalustetaan keväällä ja tällä hetkellä kalustussuunnitelmaa käydään läpi myös henkilökunnan kanssa.
– Paperilla on vaikea hahmottaa mittasuhteita ja uuden koulun värimaailmaa ja sen vuoksi oli hyvä, että meille kaikille oli mahdollista vierailla uudessa työpaikassamme jo ennen joululomia.
Rehtori Taipaleen mukaan uusi työyksikkö on kauan odotettu asia launeelaisille. Hän toivoo, että henkilökunta näkee uudet oppimisympäristöt mahdollisuutena kehittää myös omaa opetustyötään.
– Parakkielämä on käynyt meille jo liian tutuksi asiaksi ja siksi olemme iloisia siitä, että se vihdoinkin päättyy kevätlukukauden päätteeksi.
Oppimisympäristöt ovat Launeen monitoimitalo Lähteessä täysin erilaiset kuin parakkikylässä.
– Olemme kärsineet sisäilmaongelmista vuodesta 2007 lähtien ja parakkikylässä olemme opiskelleet vuodesta 2013 lähtien. Parakeissa ei ole ollut mahdollisuutta yhdistää luokkatiloja.
Osa monitoimitalosta on jo valmiina
Monitoimitalo luovutetaan Lahden kaupungille huhtikuussa ja kuukautta myöhemmin henkilökunta pääsee testaamaan sen tiloja. Kaikki luokkiin liittyvät kaluste- sekä älytauluasennukset tapahtuvat loppukeväästä.
– Kevään aikana kiinnitämme huomiota uusiin oppimisympäristöihin ja niiden mukanaan tuomiin haasteisiin, jotta osaamme hyödyntää kaikki uudet mahdollisuudet jo syyslukukauden alussa.
Uudessa monitoimitalossa kaikki luokkatilat ovat yhdistettävissä toisiinsa.
– Uskallan väittää, että monitoimitalomme on modernein uusi koulu koko Päijät-Hämeen alueella.
Koululaisten vanhemmat pääsevät vierailemaan uuteen monitoimitaloon kevätjuhlien yhteydessä.
– Tällä hetkellä päiväkodin tilat sekä alakoulun solut ovat jo kalustusta vaille valmiit. Taito- ja taideaineiden sekä yläkoulun reaaliaineiden tiloja viimeistellään. Myös lumasolussa ollaan loppusuoralla.
Rehtori Taipaleen mukaan aikataulu on pitänyt koko rakennusprojektin ajan.
– Monitoimitalon piha-alueet ovat jo valmiina. Keväälle jäi vain jotain pientä hienosäätöä tämän asian osalta.
”Rakennusprojekti antanut lisävirtaa”
– Minulla on hyvä ja odottava fiilis, vaikka tässä on joutunut tekemään pitkää päivää viimeisen kahden vuoden ajan, Taipale toteaa.
Rehtori Taipale uskoo, että uusi monitoimitalo tekee henkilökuntaan vaikutuksen ja antaa heille virtaa vielä viimeisen kevään ajaksi parakkikylään. Hän itse on saanut lisävirtaa, koska on saanut olla kehittämässä uusia asioita monitoimitalon rakennusprojektin yhteydessä.
– Olen ollut oman työn ohella käyttäjäryhmän edustajana työmaakokouksissa ja ottanut asioihin kantaa.
Launeen koulussa viedään kevään aikana toimintakulttuurin muutos läpi, jotta elokuussa ollaan valmiina, kun syyslukukausi alkaa.
– Onneksi olen saanut tutustua Liipolan monitoimitalo Onniin ja tiedän sitä kautta, millaisia ovat uuden monitoimitalon haasteet. Henkilökohtaisesti minun täytyy ehkäistä ja ratkaista ongelmia etukäteen, mitkä liittyvät uuden monitoimitalon toiminnallisiin sekä pedagogisiin asioihin.
– Meillä on ammattitaitoinen henkilökunta koululla sekä rakennusprojektissa ja sen vuoksi uskon vakaasti, että tämä projekti menee maaliin kivuttomasti.
”Jokaisen pitää haastaa nyt itseään”
Oppilaanohjaaja Tero Romakkaniemi tutustui toistaa kertaa Launeen monitoimitalo Lähteeseen ja oli tyytyväinen kokonaisuuteen. Uudessa toimipisteessä ei tarvitse enää jakaa työhuonetta kollegan kanssa.
– Nyt tämä kokonaisuus vasta hahmottuu kunnolla, kun kaikki sisäpinnat ja värit näkee konkreettisesti itse. Kaikki uusi on aina hienoa.
Romakkaniemi ei ole ehtinyt näkemään parakkielämää kuin vähän, koska mies siirtyi ammattiopetuksesta peruskoulumaailmaan pari vuotta sitten.
– Sekä henkilökunnalle että oppilaille uusi monitoimitalo tarjoaa uudenlaisia oppimistapoja ja -paikkoja.
Uudessa monitoimitalossa ei ole välttämättä luokkaa jokaiselle ryhmälle vaan silloin opiskelu tapahtuu yhteisissä tiloissa.
– Olen vieraillut Heinsuon ja Kalliolan kouluissa Hollolassa. Launeelle on rakennettu vieläkin rohkeammin avoimia oppimisympäristöjä kuin naapurikuntaan.
Romakkaniemen mukaan jokaisella henkilökunnan jäsenellä on nyt mahdollisuus rohkeasti haastaa itseään ja kehittää omaa ammattitaitoaan.
– Avoimille oppimisympäristöille pitää antaa mahdollisuus. Jos homma ei toimi muutaman vuoden kokeilun jälkeen, niin sitten pitää arvioida ja pohtia, oliko sittenkin vanha malli parempi.
Petri Görman