Kuva: Alettin Basboga on yksi harvoista lahtelaisista ehdokkaista Eurovaaleissa
Lahtelainen yrittäjä Alettin Basboga on sosialidemokraattisen puolueen puoluevaltuuston jäsen. Puoluejohto pyysi miestä mukaan europarlamenttivaaleihin ja sen vuoksi kiertää parhaillaan aktiivisesti eri puolilla Suomea.
– Ei minulla ollut mitään syytä kieltäytyä ehdokkuudesta. Olen nähnyt sen verran paljon maailmaa tähän ikään mennessä, että haluan antaa kokemukseni ja verkostoni käyttöön päätöksentekijänä europarlamentissa.
Turkkilaistaustaisen Basbogan mielestä Turkkia ei saa eristää eurooppalaisen yhteistyön ulkopuolelle.
– Turkki on ollut portti Eurooppaan kautta historian ja se on ollut sillä tavalla merkityksellisessä asemassa suhteessa Eurooppaan vuosisatojen ajan.
Sen europarlamenttiin pyrkivä Basboga myöntää reilusti, että Turkissa olisi tehtävä paljon uudistuksia ennen kuin valtio olisi valmis integroitumaan Eurooppaan intensiivisemmin.
– Itse kuulun siihen ikäpolveen, joka on päässyt nauttimaan Euroopan unionin hyvistä päätöksistä. Minä olen ostanut asunnon ja maksanut asuntolainaa pois halpojen korkojen aikana. Siitä olen myös iloinen, että lapseni saavat matkustaa vapaasti eri puolilla Eurooppaa.
Ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa jokainen
– Lahdessa on tehty paljon työtä ilmastonmuutoksen hyväksi. On hienoa, että emme tuota enää energiaa kivihiilellä vaan olemme niin sanotusti hiilineutraali energiantuottaja.
Jokainen kansalainen voi vaikuttaa ympäristöasioihin omilla henkilökohtaisilla kulutuspäätöksillään.
– Suomessa tulkitaan joskus liian tiukasti Euroopan unionin säätämiä direktiivejä esimerkiksi ympäristöasioissa.
Eurovaaliehdokas muistuttaa, että on hyvä olla ympäristökysymyksissä realisti.
– Suomessa on paljon ympäristöosaamista. Sen vuoksi voimme tehdä paljon hyvää kouluttamalla muita yhteisön valtioita ympäristöasioissa. Se on myös ympäristöteko, jos viemme tätä osaamista Euroopan ulkopuolelle.
Kontrolloitu maahanmuutto saa kannatusta
– Tiedän sen itse kokemuksesta, että paras keino on auttaa ihmisiä konfliktialueilla. Meillä tulee olla yhteinen näkemys maahanmuutosta Euroopassa ja sen pitää olla kontrolloitua. Muutoin eurooppalaisilta loppuu voimavarat hoitaa tätä ongelmaa.
Euroopan raja-alueilla on Basbogan mukaan tällä hetkellä miljoonia pakolaisia, jotka tarvitsevat apua.
– Jos joku valtio avaa rajansa, niin meillä on Euroopassa yhtä suuri maahanmuuttajaongelmia kuin vuonna 2015.
Europarlamentaarikoksi haluava Basboga kannattaa kiintiöpakolaisjärjestelmää.
– Silloin tiedämme, ketä Eurooppaan saapuu. Tämä järjestelmä takaa sen, että ne ihmiset, jotka apua tarvitsevat saapuvat Eurooppaan kokonaisina perheinä.
Työperäinen maahanmuutto saa myös eurovaaliehdokkaan kannatuksen.
– Suomessa väestö ikääntyy ja sen vuoksi tarvitsemme tänne lisää työntekijöitä. Myös silloin voimme päättää, ketä tänne otamme.
Huoltovarmuuteen suurempi huomio
– Huoltovarmuus pohdituttaa minua henkilökohtaisesti paljon. Siitä puhutaan liian vähän.
Monipuolinen sekä kansallisesti merkittävä maatalous on osa huoltovarmuutta.
– Emme saisi olla riippuvaisia liian paljon naapurimaan energia- tai ruokatuotannosta.
Osa kansallista huoltovarmuutta on se, että koko Suomi pidetään asuttuna.
– Se ei ole suomalaisen yhteiskunnan etu, että väestö pakkautuu Etelä-Suomeen. On surullista katsoa, kuinka maaseutumme autioituu.
Basboga ei halua yhteistä armeijaa Euroopan unioniin, mutta yhteistyön lisäämistä hän kannattaa.
– Kyberturvallisuuden kehittämisessä suomalaisilla on paljon osaamista.
Lähiruokaan suurempi huomio
– Suosin perheenisänä ja yrittäjänä suomalaista lähiruokaa, vaikka sen on hieman kalliimpaa. Haluan, että suomalainen lähiruoka menestyy myös tulevaisuudessa.
Elävä ja menestyvä maaseutu on kaikkien suomalaisten yhteinen etu.
– Omilla ostopäätöksillä on mahdollista tukea suomalaista lähiruoka tuotantoa. Itse ostan suomalaisia kurkkuja ja tomaatteja aina, kun se on mahdollista, vaikka ne ovat hieman kalliimpia.
Maanviljelijät tekevät raskasta työtä ja ostopäätöksillä voin osoittaa arvostukseni heitä kohtaan.
– Jos minulla on kotona vieraita muulta Euroopasta, niin heille on mukava tarjota maukasta kotimaista lähiruokaa.
– Suomalaiset raaka-aineet ovat olleet osa ravintolani menestystä. Siihen aion kiinnittää myös jatkossa huomiota.
Petri Görman