In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024

Viime sunnuntaina sain valitettavan ja odottamattoman suru-uutisen, Omalähiön pitkäaikainen toimittaja ja rakastettu kolumnisti Juhani Melanen on kuollut. Tai kuten Jussi asian omaan humoristiseen tapaansa ilmaisisi, saanut siirron Golgatan Palloon. Jussi ehti ilahduttaa meitä Melasteluillaan lehtemme palstoilla yli 30 vuoden ajan. Näistä viimeiset 15 vuotta minulla oli ilo työskennellä hänen kanssaan päätoimittajan roolissa.

Jussi oli todella intohimoinen kirjoittaja, jonka isoin kiinnostuksen aihe oli erityisesti lahtelainen kuntapolitiikka, mutta hänen sydämensä sykki vahvasti myös paikalliselle kulttuurille ja urheilulle, maanpuolustusta unohtamatta. Jussin mielipidekirjoituksia löytyi usein myös monien muidenkin lehtien palstoilta. Jussi opittiin tuntemaan koko kaupungissa varsin teräväkynäisenä kirjoittajana ja tarkkanäköisenä yhteiskunnan tarkkailijana, mutta kuitenkin niin, että mukana oli aina pieni annos huumoria. Kun hyvä juttuaihe oli käsillä, tuntui miehellä olevan aina tarmoa ja innostusta enemmän kuin pienessä kylässä. Jussi eli kirjoituksissaan isolla tunteella, välillä teksti saattoi olla niin kiivasta ja lennokasta, että päätoimittajana minun piti vähän toppuutella, mutta aina asiat käytiin läpi hyvässä hengessä. Ja lukijathan tykkäsivät Jussin kolumneista. Melastelua on ollut lehtemme luetuin ja kommentoiduin palsta jo vuosikaudet. Palautetta, niin positiivista, kuin välillä sitä negatiivistakin, on vuosien varrella tullut paljon, sillä Jussin lennokas kirjoitustyyli ja tärkeät aiheet herättivät lukijoissa paljon kiinnostusta ja erilaisia mielipiteitä.

Jussi oli myös intohimoinen pienten itsenäisten lehtien puolustaja. Hänestä oli erittäin tärkeää, ettei lehdellä ollut mitään tiettyä poliittista suuntaa tai agendaa, vaan omia ajatuksiaan saattoi kirjoittaa lehteen vapaasti. Jussin näkemys oli, että median pitää haastaa lukijoita ja ennen kaikkea sen tulee olla vallan vahtikoira. Tätä ajatusta hän myös käytännössä toteutti kolumneillaan ja lehtijutuillaan.
Olimme viikottain puhelinyhteydessä käyden välillä pitkiäkin keskusteluja siitä, mitä Lahti kaupungin poliittisessa kentässä oikein tapahtuu ja välillä keskustelimme vain niitä näitä yhteisistä kiinnostuksen aiheista eli musiikista ja kulttuurista.

Jussi teki töitä ihan viimeiseen asti. Vielä viime viikon keskiviikkona keskustelimme Jussin kanssa tämän viikon Melastelun sisällöstä, sekä lehtijutusta, joka oli vireillä. Nyt ne jäivät tekemättä. Juhani Melasta jäävät kaipaamaan puoliso Eira, lapset ja lapsenlapset. Jussia jäävät kaipaamaan myös Omalähiön toimiston väki ja koko Omalähiön lukijakunta.

Melastelu on vaiennut, mutta lämpimät muistot ja tarinat Jussista elävät ja lämmittävät mieltä vielä pitkään.
Kiitos Jussi ja hyvää viimeistä matkaa!

Petri Salomaa
Päätoimittaja

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 thoughts on “In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024

  1. Juhani Melanen osallistui lapsuutensa ja nuoruutensa aikana myös Lahden seurakuntapoikien toimintaan. Kun vähenevä joukko takavuosikymmenien ikääntyneitä seurakuntapoikia säännöllisesti vuosittain kokoontuu nuorisonohjaaja Pena Sormusen muistoa kunnioittaen haudalleen ja monien muistojen Heinäsaareen Päijänteelle Vääksyn edustalle, oli Melanen mukana mahdollisuuksiensa ja vointinsa mukaan viime vuosinakin.

    Juhani Melasen muistoa kunnioittaen. +

  2. Kiitos niistä hetkistä, kun sain keskustella Jussin kanssa. Viimeinen kerta 18.4.24, kun oltiin Kivimaan uimahallin kuntosalilla. Paljon jäi vielä käsittelemättä mutta Jussi vinkkasi muutaman kirjan kesäluettavaksi, kirjastosta menen etsimään. Kiitos myös Jussille tuesta ryhmämme Lahti Energiaa ei saa myydä toiminnassa. Lämmin osanotto Jussin perheelle

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO