Kevään yhteishaut tulevat taas. Haku alkaa ensi maanantaina 25.2, ja kestää maaliskuun puoleen väliin asti. Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijapalveluiden johtaja Riitta Murtorinne uskoo, että ammatilliseen koulutuksen hakevien määrä Lahdessa ja lähikunnissa noudattelee edellisvuosien kaavaa. Salpauksen tarjonnassa on Murtorinteen mukaan vuosi toisensa jälkeen pintansa pitäviä kestosuosikkeja, joihin hakijoita odotetaan reilusti myös tänä vuonna.
– Kauneudenhoito-, pintakäsittely-, auto-, logistiikka- ja kultaseppäala ovat olleet suosittuja jo vuosia, ja tuskinpa tämäkään kevät tekee poikkeusta.
Äärimmäisin esimerkki tietyn linjan suosiosta on kauneudenhoitoala, johon hakijoita on noin viisinkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden. Myös sosiaali- ja terveysala on suosittu linja, mutta toisaalta alalla on myös saatavilla runsaasti töitä.
Sen sijaan esimerkiksi luonnonvara-alalle Asikkalaan kaivattaisiin lisää opiskelijoita, joita kiinnostaisi tulevaisuudessa esimerkiksi ympäristönhoitajien ja luonto-ohjaajien työt, Murtorinne kertoo.
Lisää opiskelijoita kaivattaisiin Murtorinteen mukaan myös esimerkiksi suunnitteluassistenttilinjalle sekä kone- ja metallialalle. Syitä tiettyjen alojen suurelle suosiolle voi etsiä esimerkiksi mediasta, joka antaa monista ammateista epärealistisen kuvan.
– 15-16 vuotiaiden nuorten näkemys työstä ja työelämästä on useimmiten vielä hieman hakusessa. Haasteenamme onkin välittää nuorille realistista tietoa heidän mahdollisuuksistaan opinnoissa ja tulevassa työelämässä.
Vääränlainen ennakkoasenne opintoja ja alaa kohtaan johtaa joskus opintojen keskeyttämiseen. Murtorinne kokee, että kyseessä on myös markkinoinnin haaste: miten mainostaa opintoja samaan aikaan positiivisesti ja realistisesti. Myös peruskoulujen opinto-ohjaajat ovat avainasemassa peruskoulun jälkeistä jatko-opintopaikkaa etsittäessä, koska he ovat yhdeksäsluokkalaisten lähiohjaajia.
– Tavoitteenamme on tarjota peruskoulujen opinto-ohjaajille mahdollisimman paljon infotilaisuuksia ja koulutuspäiviä, jotta heidänkin tietämyksensä pysyy ajan tasalla.
Lisäksi Salpauksen edustajat käyvät kiertämässä peruskouluja ja pyrkivät käyttämään hyväkseen kaikki viestintäkanavat, joka tarkoittaa nykypäivänä etenkin netin kokonaisvaltaisempaa hyödyntämistä.
Muutoksia luvassa
Viime keväänä Salpaukseen haki yhteishaussa 3330 ensisijaista hakijaa, joista opinnot aloitti reilut 2100. Tämän kevään hakijoiden määrän odotetaan olevan Murtorinteen mukaan samanlaisissa lukemissa, mutta ylimääräistä kiirettä Salpauksen kevääseen aiheuttavat tekniikan alan pääsykokeet, joita ei vielä viime vuonna järjestetty. Luvassa on muutaman lähivuoden aikana muitakin muutoksia, koska opinto- ja kulttuuriministeriö on esittänyt Lahden alueelta vähennettävän noin 600 opiskelunpaikkaa.
– Olemme alkaneet jo valmistautumaan leikkauksiin esimerkiksi siten, että metalliartesaani- ja veneenrakennuslinjoille ei oteta enää uusia opiskelijoita.
Väistämättömät muutokset aiheuttavat myös entistä tarkempaa talouden tarkastelua. Muutoksien on määrä astua voimaan vuosien 2014 ja 2016 välillä. Myös yhteiskuntatakuu tulee aiheuttamaan muutoksia Salpauksen toimintaan ja varsinkin sisään tulevien opiskelijoiden ikään.
Yhteishaun kriteerien muuttuessa yhteiskuntatakuun myötä suoraan ylä-asteelta tulevien opiskelijoiden määrä tulee todennäköisesti kasvamaan vanhempien, usein jo toista tutkintoaan suorittavien, opiskelijoiden kustannuksella.
Kevään yhteishaun kannalta Murtorinteellä on terveisiä opiskelemaan hakeville nuorille ja heidän vanhemmilleen.
– Toivoisimme, että nuoret miettisivät tarkkaan ensimmäisen hakutoiveensa. Edellisvuosien sisäänpääsyyn vaadituista pisteistä ei kannata vetää lopullisia johtopäätöksiä, sillä rajat vaihtelevat vuosittain reilusti. Ei kannata olla liian pessimistinen.
Peruutuspaikoiltakin saattaa paikka koulupaikka vielä irrota, joten kirvestä ei kannata heittää kaivoon, vaikka suoraa opiskelupaikkaa ei onnistuisikaan saavuttamaan. Linjan vaihtaminen koulun sisällä ei ole helppoa, joten vain itseään aidosti kiinnostavaan koulutukseen kannattaa hakea.
Mikko Blomberg