Pekka Komu toimi vaalikauden kaksi ensimmäistä vuotta Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Kokenut kuntapoliitikko kertoo, että demareilla on monipuolinen ja pitkä lista ehdokkaita kesäkuun kuntavaaleissa. Hallinnon on oltava Komun mielestä hyvää ja läpinäkyvää Lahdessa. Korona-aikana on tullut kaupungille palautetta, että sen tulisi viestiä korona-asioista vielä enemmän myös perinteisillä viestiväylillä, kuten lehdissä ja kotiin kannettavissa kirjeissä.
1. Millainen vaihtoehto puolueenne on äänestäjälle kuntavaaleissa?
– SDP on vakaa ja turvallinen vaihtoehto. Haluamme pitää kaikki mukana, välitämme jokaisesta ihmisestä.
2. Onko korona vaikuttanut ehdokasasetteluun millään tavalla?
– Hyvin vähän. Ehdokaslistamme on ollut täynnä pitkään. Lista on monipuolinen ja kattava joukko eri-ikäisiä ja taustaisia lahtelaisia. Miltei kaikki kaupunginvaltuutettumme ovat uudestaan ehdolla, ja ilahduttavan moni uusi ehdokas on halunnut lähteä mukaan hoitamaan yhteisiä asioita.
3. Kerro lyhyesti kaksi tärkeintä asiaa, joita ryhmänne aikoo toteuttaa kaupunginvaltuustossa seuraavalla vaalikaudella?
– Seitsemän päivän hoitotakuun on toteuduttava. Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia. Meille on tärkeää, että lahtelaiset pääsevät palveluihin sujuvasti. Korona-aikana kertynyttä hoitovelkaa on myös päästävä nopeasti purkamaan. Näistä tavoitteista päätetään kaupungin ja Hykyn välisessä palvelusopimuksessa. Toinen asia on työllisyyden parantaminen. Siinä onnistuminen on Lahden tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeää. Lahti on mukana työllisyyden kuntakokeilussa ja kaupungilla on nyt parempi mahdollisuus vaikuttaa työllisyyttä koskeviin asioihin. Kuntakokeilu korostaa myös kaupungin vastuuta elinvoimasta ja työllisyydestä. Uudet työpaikat ovat parasta työllisyyspolitiikkaa.
4. Miksi uudet ryhmät ja hieman epäpoliittisemmat vaihtoehdot ovat nyt suosiossa Lahdessa?
– Yksi syy on ainakin siinä, että valtuutettuja on eronnut tai erotettu perinteisistä ryhmistä ja puolueista. Ovat vallassa mitkä tahansa ryhmät ja poliitikot, niin ryhmien välinen yhteistyö ja pitkäjänteinen sitoutuminen ovat hyvin tärkeitä. Ilman sitä on mahdotonta tehdä lahtelaisten kannalta hyvää politiikkaa.
5. Uskotko, että niin sanotut uudet vaihtoehtoiset ryhmät menestyvät nyt?
– En lähde ennakoimaan vaalien tulosta etukäteen. Edustamme asialinjaa ja vastuullisuutta. Helppoja ja nopeita ratkaisuja, jotka oikeasti toimivat, ei ole.
6. Kannatatteko te hallinnon avoimuutta ja toimitteko myös politiikassa näiden periaatteiden puolesta?
– Ehdottomasti. Hallinnon on oltava hyvää ja läpinäkyvää. Nyt korona-aikana on tullut palautetta, että kaupungin tulisi viestiä korona-asioista vielä enemmän myös perinteisillä viestiväylillä, kuten lehdissä ja kotiin kannettavissa kirjeissä. Tämä palaute tulee ottaa vakavasti. Tällä kaudella onnistuttiin vuorovaikutuksen lisäämisessä mm. Oma Lahti -illoissa. Niitä tulee jatkaa ja kehittää.
7. Onko tämä vihreä ilmastopolitiikka, jonka Lahti on ottanut teemakseen tällä vaalikaudella oikea suunta?
– On. Voimme kaikki olla ylpeitä siitä, että Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki. Titteliä ei olisi saavutettu ilman meitä lahtelaisia, jotka kierrätämme tunnollisesti ja otamme muutenkin ympäristöasiat huomioon elämässämme.
8. Millä tavalla houkuttelisimme Lahteen uusia yrityksiä?
– Uusia yrityksiä voidaan houkutella nopealla ja joustavalla kaavoituksella, osaavalla työvoimalla, koulutus- ja tutkimusyhteistyöllä, imagolla… lista on pitkä, mutta iso merkitys on uudella LUT-yliopistolla ja sen avaamilla mahdollisuuksilla. Yliopisto houkuttelee Lahteen niin ihmisiä kuin yrityksiäkin. Lahdella on mahdollisuus muuttua moderniksi ympäristö- ja yliopistokaupungiksi, jossa on särmää.
9. Millä tavalla aiotte panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin koronapandemian jälkeen?
– Tämä on vakava ja tärkeä kysymys. Koronasta ja etäopetuksesta kärsineitä lapsia ja nuoria tulee auttaa parhaalla mahdollisella tavalla. Meidän pitää myös tukea varhaiskasvatushenkilökunnan, opettajien ja koulunkäyntiavustajien jaksamista pitkään jatkuneissa poikkeusoloissa. Tukea tarvitsevia nuoria tulee auttaa myös vahvistamalla etsivää nuorisotyötä ja erilaisia jalkautuvia työmuotoja. Suurella osalla lahtelaisista nuorista menee hyvin, mutta meidän tulee kantaa vastuu kaikista.
10. Miten aiotte puuttua Lahden hurjaan päihdetilanteeseen, joka näkyy kadulla ja kauppakeskuksissa?
– Tämä on myös tärkeä kysymys. Päihdeongelmiin pitää puuttua nopealla ja moniammatillisella yhteistyöllä. Työtä tehdään jo nyt – ja sitä pitää tukea ja vahvistaa. Esitämme myös turvallisuusohjelman laatimista yhdessä poliisin, järjestöjen ja keskustan yrittäjien kanssa.
11. Mitä mieltä olette, kohtaako asuntorakentaminen oikean asuntotarpeen Lahdessa?
– Aivan tuoreimmissa tilastoissa tämän vuoden tammi-helmikuulta Lahti on sijailla viisi maan kokonaisnettomuutossa. Se on hyvä sijoitus. Aika näyttää pysyykö tuo kehitys yllä. Lukujen valossa Lahti olisi voinut pärjätä viime vuosina väestönkasvussa paremminkin eli työtä riittää. Yleistynyt etätyö on Lahdelle mahdollisuus koronan jälkeenkin: meillä on viihtyisä kaupunki ja sen palvelut, pääkaupunkia edullisempaa asumista ja lyhyt matka pendelöintiin. Kannattaa myös muistaa, että suurin osa uusista rakennushankkeista. Lahdessa on yksityisiä sijoituksia. Se on hyvä merkki, koska se kertoo siitä, että Lahden tulevaisuuteen uskotaan.
Petri Görman