KymiRing – Uhka vai mahdollisuus?

KymiRingin ympärillä on vellonut ankara poliittinen keskustelu jo useamman vuoden. Monia lahtelaisia poliittisia päättäjiä kummastuttaa miksi Lahden kaupungin omistama Lahti Events on lähtenyt tukemaan toisessa kunnassa toimivaa moottorirataa ja samalla siis yksityistä yritystoimintaa. Kummaksuntaa KymiRingin vastustajien keskuudessa on herättänyt mm. kaupungin myöntämä 2,8, miljoonan euron laina Lahti Eventsille. Onko sillä käytännössä rahoitettu KymiRingiä?

Kysyimme Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildeniltä, mistä lainassa oikein on kyse:
– Lainajärjestelyissä oli kyse yhtiön toiminnan edellytysten ja maksuvalmiuden turvaamisesta ja tällöin muutettiin luottolimiitti pitkäaikaiseksi luotoksi. Lainalla järjesteltiin uudelleen tappiollisten vuoden 2017 MM-hiihtojen rahoituspakettia. Tämä on normaalia toimintaa kaupungin yhtiöiden osalta.

– Lahti Events ei ole rahoittanut KymiRingin toimintaa tällä lainalla. Lahti Events toteuttaa valtuuston sille osoittamaa tarkoitusta tapahtumien järjestämisestä erilaisilla tapahtumilla, jotka hyödyntävät Lahtea ja Lahden seutua. Tapahtumien järjestämiseen liittyvät sopimukset Lahti Eventsin ja KymiRingin välillä ovat normaalia tapahtumatoimintaan liittyvää sopimuksellista yhteistyötä eikä näihin sopimuksiin liity mitään kiellettyä tukea millekään taholle selvitti Hilden Omalähiölle lähettämässään sähköpostissa.

Omalähiö tapasi myös kaksi lahtelaisvaltuutettua KD:n Pertti Arvajan ja SDP:n Erkki Niemisen, joilla ei ole aivan yhtä ruusuinen näkemys KymiRingin ja Lahti Eventsin välisistä rahoituskuvioista.
Heille Lahden kaupungin osuus tässä rahoituskuvioissa on kaikkea muuta kuin selkeä ja yksiselitteinen.

1. Perustelkaa miksi Lahden pitäisi (tai ei pitäisi) tukea toisella paikkakunnalla olevaa yksityistä moottoribisnestä KymiRingiä?

EN
: Ei voi millään perustella. Tämä asia ei kuulu kunnan toimialaan millään muotoa
PA: Lahden ei pidä olla tukemassa riskialtista yksityistä moottoribisnestä ja vielä toisessa kunnassa.Perustelut: Hämeenlinnan hallinto-oikeus hyväksyi valituksemme Lahden 2 milj. sijoituksesta Kymiringille. Siitä huolimatta kaupunginjohtaja antoi Lahti Eventsille 2,8 milj.euron lainan ilman vakuuksia. Lahti Events maksoi 2 milj. radan etukäteisvuokramaksuja ilman vakuuksia Kymiringille. Tämä kaikki on tapahtunut ilman, että valtuutetut olisivat saaneet tietää asiasta

2. Lahti Events on tukenut Kymi Ringiä maksamalla 2 miljoonan ennakkovuokran.
Onko tämä Lahden kaupungin valitsema linja veronmaksajan kannalta mielekästä, jossa kaupungin omistama yhtiö tukee yksityistä bisnestä?

EN:
Ei ole mielekästä. Veronmaksajat vastustavat rahojensa sijoittamista vieraaseen kuntaan.
PA: 2 miljoonan lisäksi Lahdelta on mennyt rahaa ainakin 500 000 euroa. Ja lisää tarvitaan ennen kuin ajot pystytään järjestämään. Ei ole mielekästä tuhlata veronmaksajien rahoja.

3. Lahden kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto on saanut tiedon (Jorma Ratian tekemä riskianalyysi) Kymiringillä järjestettävien tapahtumien riskeistä kaupungille. Pitäisikö Lahti Eventsin ja KymiRingin yhteistyöstä avata avoin keskustelu lahtelaisille veronmaksajille, jossa riskianalyysiä avattaisiin myös kaupunkilaisille?

EN:
Lahden kaupunginhallitus ei ole vieläkään (26.1.2022) saanut pyytämäänsä selvitystä riskeistä. Lahden veronmaksajilla on oikeus tietää asian todellinen luonne. Avoin keskustelu on siis avattava.
PA: Ilman muuta pitäisi avoimesti kertoa riskeistä. Ongelmahan on se,että ei edes valtuutettu saa kysymiään tietoja ko. asiasta.

4. Onko Lahden ympäristö-imago ristiriidassa moottoriurheilua tukevan tytäryhtiönsä Lahti Eventsin kanssa?

EN:
On erittäin suuri ristiriita.
PA: Onhan se vähän hullunkurista, että Euroopan ympäristökaupunki on näin voimakkaasti tukemassa moottorirataa.

5. Kouvolan kaupunki hyötyy monien tutkimusten mukaan eniten Kymiringin majoituspalveluista ja oheistoiminnoista. Se noudatti Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä, joka katsoi ettei yksityisen moottoriurheilun järjestämisen tukeminen kuulu kunnan toimia-alaan, joten Kouvolan KymiRing -rahoitus loppui siihen.Lahtea sitonee sama Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös?
Kierrettiinkö mielestänne tätä päätöstä siirtämällä Kymiringin tukeminen Lahti Eventsille?


EN:
Kyllä kierrettiin. Tässä keploteltiin osakeyhtiölain pykälillä, jotka antavat mahdollisuuden salata asioita vastuullisilta päättäjiltä eli lähinnä kaupunginhallitukselta, puhumattakaan todellisilta rahoittajilta, veronmaksajilta.
PA: Näinhän siinä kävi,että kiertoteitse Lahti lähti mukaan riskibisnekseen. Kun vielä tiedetään,että Kymiringin velat ovat n. 25. milj. ja vesi-ja viemärilinja on rakentamatta, puhumattakaan että, rakennukset eivät ole valmiit, eikä kentän nurmetusta ole aloitettu. Katsomorakenteet joudutaan tuomaan Euroopasta. Lahti Eventsin tilinpäätös vuodelta 2020 oli 1,2 milj. miinuksella. Hattua nostan henkilölle, joka saa tästä voitollisen bisneksen. Jos taas bisnes ei toimi, niin se tulee kalliiksi Lahden veronmaksajille.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 thoughts on “KymiRing – Uhka vai mahdollisuus?

 1. Riskianalyysi ei ollut pyolueettoman asiabtuntijan tekemä, joten sillä ei ole miekestäni mitään virkaa.
  Iitin rakennusvalvonnassa on myös ilmiselvästi sivellettu luovaa päötöksentekoa, joka olisi syytä tutkia.

 2. Juuri noinhan se menee. Pykäliä pyörittelemällä on kaupunginjohtaja lakeijoineen saaneet aikaan veronmaksajia ja yleensä kaupunkilaisia halveksivat päätökset aikaan. Homma on täysin moraalitonta toimintaa. Jos joku kyseenalaistaa ko. menettelyn, häntä pidetään hankalana tyyppinä ja hänen argumenttinsa mitätöidään noin vain. – Mitä tulee siihen, että viherkaupunkina itseään pitävä Lahti ajaa moottorirataa kuin käärmettä piippuun onhan se valtava paradoksi ja ellei kyse olisi vakavasta asiasta täysin naurettavaa!

 3. Niin tai näin tuon rahoituksen kanssa!On kerrassaan Loistava ajatus tuon radan rakentaminen.Salpausselän kisat hävinnee jonnekin ”horisonttiin”lähivuosina!Ei elä ilman katsojia!?Keskusta kuihtuu entisestään,kun liikkeet poistuvat.No,mitä hyvää siitä sitten?Laittakaapa sitten tori ”viherpalstoiksi”tai peräti luomutuotantoon.Tällöin toteutuisi tuo jalo”viherkaupunkiaate”jossakin määrin! Ainoa vetonaula tulee olemaan KymiRing,näin se vaan on.
  Itse olen ystävineni ostanut jo
  liput kilpailuun.
  Niin ja muista täytyy,että Kimi tulee myös talleineen Motogros sin MM osakilpailuun!!Ja silloin katsojamäärä on kymmenissä tuhansissa🤗

Ajankohtaista

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
Mika Heinonen: Päihteidenkäyttö ei saa olla läsnä siellä, missä lapset ovat päiväkodissa ja koulussa
Arkkitehti Päivi Airas: Lahdessa on pitkät perinteet julkisen taiteen tilaajana
Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
ARKISTO