– 40 vuotta sitten kuntoutujat pähkäilivät, että Lahdessakin tarvittaisiin potilasyhdistystä mielenterveyskuntoutujille. Ensimmäiset 10 vuotta yhdistyksen tilat olivat Onnelantiellä, mutta viimeiset 30 vuotta Miete ry on toiminut Kerintiellä Lahden kaupungilta vuokraamassaan kodikkaassa omakotitalossa kertasi yhdistyksen taivalta toiminnanjohtaja Riikka Salmi.
– Päivittäin Kerintiellä käy aktiivisesti noin 40 henkeä viettämässä yhteistä aikaa muiden kuntoutujien kanssa. Useimmat viihtyvät täällä koko päivän ja joillekin Kerintien toimintapisteestä on muodostunut melkeinpä toinen koti. Tänne voi kuka vain tulla tutustumaan toimintaamme aukioloaikojen puitteissa. Ketään ei käännytetä portilla lupaa Salmi. Tosin alkoholia emme täällä suvaitse, joten siinä menee raja.
– Kesäisin teemme paljon erilaisia retkiä. Syyskuusta toukokuuhun toiminta painottuu enemmän vertaistukiryhmiin (esim. keskustelu- ja liikuntaryhmiä), joita vetää vertaisohjaaja eli myös ohjaajalla on oma kokemus kuntoutuksesta kertoo toiminnanjohtaja Riikka Salmi
– Jäsenmäärä on kokoajan kasvussa, sillä ajat ovat nyt sellaiset, että yhteisöllisyyttä tarvitaan paljon tässä yhteiskunnassa linjaa yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Ingelin, jolla on omakohtaistakin kokemusta mielenterveyskuntoutuksesta. Kuntoutuminen on aina yksilöllistä eli ei voida sanoa milloin kuntoutus kenelläkin on lopullisesti ohi. Itse jäin kuntoutukseni jälkeen näihin hommiin kertoo Ingelin. Useasti kuntoutujat jäävätkin vertaisohjaajiksi mukaan toimintaan, joka on tärkeää toiminnan jatkumiseksi ja kun ohjaajalla on oma kokemus asiasta, helpottaa se suhtautumisessa kuntoutujaan ja hänen ongelmiinsa.
Pääasiassa rahoitus Miete ry:n toimintaan tulee raha-automaattiyhdistykseltä ja Lahden kaupungilta järjestöavustuksen muodossa.
– Ainahan sitä avustusta saisi kaupungilta enemmänkin tulla, mutta olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että olemme päässeet järjestöavustuksen piiriin linjaa Salmi. Lisätoivomuksena puheenjohtaja Ingell heitti, että yhdistys saisi edelleen jatkaa toimintaansa Kerintien kiinteistössä, jossa vuokranantajana Lahden kaupunki toimii.
– Lisäksi meillä on käytössämme kesämökki Jalkarannassa Monotiellä, jota jäsenet voivat vapaasti varata kolmen päivän pätkiksi. Se on myös kaupungilta vuokralla kiittelee Ingell
Toimintaa moneen makuun
– Täällä keskustellaan, tuetaan toisiaan, pelataan mölkkyä, maalataan, askarrellaan, tehdään retkiä, huovutetaan…ihan kaikkea mahdollista mukavaa toimintaa, jossa saa olla yhdessä muiden kuntoutujien kanssa kertoo Kirsti Kokko-Kurho esitellen samalla yhdistyksen taloa. Varsinaista ohjattua toimintaa ei meillä ole, sillä Miete on vertaistukiyhdistys, jossa aina joku meidän jäsenistä vetää ryhmää vertaisohjaajana jatkaa oman runonsa juhlassa esittänyt Kokko-Kurho.
– Keittiössä riittää kiirettä, sillä jokapäiväinen ruoka noin 40 henkilölle ei ole mikään ihan pikku juttu. Mukavaa, kun kesällä pääsee ulos, niin tungos ei ole niin valtava nauraa Kokko-Kurho.
Miete tekee tärkeää työtä mielenterveyskuntoutujien parissa ja voisi kuvitella, että Lahden kaupunki tukisi toimintaa enemmänkin kuin nyt. Onhan yhdistyksen työ juuri sitä ennaltaehkäisevää toimintaa, jolla säästettäisiin pitkä penni tulevaisuudessa potilaskuluissa.
– Nyt pitäisi herätellä ihmisissä tulevaisuudenuskoa, vaikka ajat vaikeat ovatkin. Meillä on Lahden kaupungissa varattu avustuksiin ihan liian vähän määrärahoja. Toimeentulomenot kasvavat työttömyyden kasvun mukana. Jos järjestön avustus on pieni, voisi olla syytä miettiä olisiko se ostopalvelua. Tämä asia tullee lähiaikoina pohdittavaksi.
Miete ry:n toiminta on kaupungin peruspalvelua tukevaa ja erittäin tärkeää sellaista. Tämä on juuri sellaista ennaltaehkäisevää toimintaa, jota ei riittävästi kaupungin tasolla ole olemassa linjasi Lahden kaupungin tervehdyksen juhlaan tuonut sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Kari Lempinen puheessaan, joten kyllä kaupungintalollakin on pantu merkille Miete ry:n upea työ vuosien saatossa.
– Petri Salomaa –